boek je vakantie bij de ANWB

Er kan nogal wat fout lopen zodat jouw gazon meer weg lijkt te hebben van een patattenveld dan van een groene biljarttafel. Hierbij enkele veel voorkomende problemen en de tips om er ook effectief iets aan te doen.

 

Inhoud

Onderkruipers

Molshopen zijn de meest opvallende verstoring van het grasveld. De mol doden door bijvoorbeeld een klem te plaatsen is niet overal toegestaan en zou weinig opleveren omdat een andere mol het vrijgekomen territorium binnen de kortste keren kan innemen.

De ongewenste beestjes verjagen is dan de andere optie. Dit kan door geuren te gebruiken die mollen onaangenaam vinden. Denk hierbij aan knoflook(derivaten) of bloemen waar ze niet van houden. Ga voor mollenbestrijding zeker eens langs in de betere tuincentra. Er bestaan daarnaast ook toestellen die trillingen veroorzaken en op die manier de mollen verjagen.

Tips voor een tiptop gazon mol

 

Koloniediertjes

Een ander probleem dat kan zorgen voor ophopingen in je gazon zijn mierennesten. Er zijn allerlei middelen om een mierennest te verdelgen verkrijgbaar in de handel. Wil je liever geen gifstoffen gebruiken, probeer dan een omgekeerde bloempot die met aarde gevuld is, op de mierennest te plaatsen. In het beste geval verhuizen de mieren hier naartoe en op die manier kun je ze op een diervriendelijke manier uit jouw tuin verwijderen.

Leestip: Last van mieren? Probeer het eens met deze tips

 

Groene verstoorders

Mos ziet doorgaans ook groen en valt in beperkte mate te tolereren in je grasveld. Laat je het mos echter woekeren, dan zal jouw gras stilaan meer veranderen in een mosveld dan een gazon. Gebruik dan ook een mosdodend middel, laat de grasrobot een weekje op stal en haal het dode mos er vervolgens uit met een verticuteermachine of verticuteerhark.

Zaai daarna de kale plekken terug in en je bent weer voor even gerust. Ook onkruid kan jouw gazon ontsieren en ook hiertegen bestaan er selectieve onkruidbestrijders. Het alternatief is milieuvriendelijker maar arbeidsintensief, namelijk het manueel wieden van het onkruid.

 

Schaduwschade

3Ten slotte zijn kale plekken of hoeken door schaduw een laatste, veel voorkomend probleem. Komt de schaduw van een struik of boom, dan kun je al heel wat schaduw vermijden door met je snoeischaar de takken te verwijderen die zorgen voor het ongemak. Eens die klus geklaard is, kun je het gazon terug inzaaien met zaadjes specifiek voor een schaduwgazon. Je kiest dan voor een grasvariant die het goed doet met wat minder zonlicht.

Je gazon regelmatig onderhouden is de allerbeste tip. Je voorkomt op die manier dat grasproblemen uit de hand lopen. Zo ziet de grasmat er weer piekfijn en kerngezond uit!

Dokteronline.com
Vorig artikelDM Duitsland shoplog tips
Volgend artikelJe huis opfrissen met een klein budget
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in