boek je vakantie bij de ANWB

Mieren kunnen een vervelend probleem zijn, vooral wanneer ze zich in grote aantallen in je huis of tuin nestelen. Hoewel het verleidelijk is om meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen, zijn er gelukkig ook natuurlijke en milieuvriendelijke manieren om van mieren af te komen. Heb jij last van mieren? Probeer het eens met deze tips: duurzaam en natuurlijk.

 

Inhoud

Mieren in huis en tuin

Mieren komen van nature in de tuin voor. Daar kunnen het hele nuttige beesten zijn die de boel schoon en op orde houden. Het zijn hardwerkende dieren die in grote aantallen voorkomen. Je hebt verschillende soorten mieren, waaronder bijtende mieren (rode mieren). De mieren in Nederland zijn in principe niet gevaarlijk, maar kunnen in huis wel ontzettend lastig zijn. Een mierenplaag in huis is dan ook het laatste wat je wil.

Leestip: Alles wat je wil weten over mieren

 

 

Voorkom dat mieren in je huis gaan

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om je huis schoon te houden. Mieren worden namelijk aangetrokken door voedselresten, dus zorg ervoor dat je keuken schoon en opgeruimd is. Bewaar voedsel in luchtdichte bakjes en maak regelmatig de vloer en andere oppervlakken schoon om eventuele geuren en sporen van voedsel weg te nemen.

 

Last van mieren? Probeer het eens met deze tips

Heb je toch mieren in huis? Onderneem dan onderstaande stappen om te voorkomen dat het een plaag wordt.

 

1. Mierensporen volgen

Probeer de mierensporen te volgen om te achterhalen waar ze binnenkomen en waar hun nest zich bevindt. Mieren laten een geurspoor achter om hun weg terug te vinden naar voedselbronnen. Door het pad te volgen, kun je de toegangspunten identificeren en gericht actie ondernemen.

 

2. Maak grondig schoon

Reinig de gebieden waar je mierenactiviteit ziet grondig. Gebruik een mengsel van water en azijn om de geursporen van mieren te verwijderen. Azijn helpt de geur te neutraliseren, waardoor de mieren moeite hebben om het pad terug te vinden naar je huis.

 

3. Afsluiting van toegangspunten

Sluit mogelijke toegangspunten voor mieren af door kieren en spleten te dichten. Controleer ramen, deuren en andere openingen en gebruik afdichtingsmiddelen zoals kit of silicone om gaten te dichten. Hiermee voorkom je dat mieren je huis binnenkomen.

 

4. Natuurlijke barrières

Er zijn verschillende natuurlijke stoffen waar mieren niet van houden, die je kunt gebruiken om barrières te creëren. Citroenschillen, koffiedik, kruidnagelolie, pepermuntolie en azijn zijn enkele voorbeelden van stoffen die mieren afweren. Plaats deze stoffen op de plekken waar mieren binnenkomen of waar je ze vaak ziet, en ze blijven gegarandeerd weg.

 

5. Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een natuurlijk poeder dat gemaakt is van fossiele algen en dat veilig is voor mensen en huisdieren, maar dodelijk is voor insecten zoals mieren. Let er wel op dat je de poeder niet inademt. Strooi diatomeeënaarde rondom de mierenhopen, langs de mierenroutes en bij mogelijke toegangspunten. De kleine deeltjes zullen de buitenste laag van de mieren beschadigen, waardoor ze uitdrogen en sterven.

 

6. Lokdozen met natuurlijke gifstoffen

Als je een natuurlijke manier zoekt om mierenkolonies te bestrijden, dan kun je ook lokdozen met natuurlijke gifstoffen gebruiken. Er zijn enkele gifstoffen op basis van borax die effectief werken tegen mieren. Meng borax met suikerwater en plaats dit mengsel in bakjes op plaatsen waar je mieren ziet. De mieren zullen het gif meenemen naar hun kolonie, waardoor ze allemaal sterven.

 

7. Kruiden- en bloemengeuren

Mieren hebben een hekel aan sterke geuren van bepaalde kruiden en bloemen. Je kunt pepermuntolie, kruidnagelolie, lavendelolie of tea tree olie verdunnen met water en dit gebruiken als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Spuit dit mengsel rondom de plekken waar je mierenactiviteit ziet, zoals deuren, ramen en naden.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in