boek je vakantie bij de ANWB

Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het spinnen. Dat is overigens nog zachtjes uitgedrukt. Ook andere kleine insecten hoeven van mij niet per se in mijn huis te zijn. Met deze tips voorkom je spinnen en insecten in huis op een natuurlijke manier.

 

Inhoud

Ik ben als de dood voor … spinnen

Hier in huis weet iedereen het: spinnen en ik gaan niet samen. Dat is altijd al zo geweest, maar werd erger toen ik een jaar of 14 of 15 was. Ik wilde op 1 april vroeg in de ochtend een broek aantrekken. Op de één of andere manier kriebelde er iets op mijn been. Toen ik de broek gehaast uittrok, bleek er een dikke vette spin in mijn broek te hebben gezeten. Aangezien iedereen wist dat ik bang ben voor spinnen en het 1 april was, was ik razend. Ik wilde weten wie deze misselijke grap met mij uit had gehaald. Helaas, de spin bleek zelf in mijn broek te zijn gekropen. Na dit akkefietje heb ik een jaar lang elke dag mijn broeken binnenste buiten gekeerd voordat ik deze aantrok.

Daarmee was de kous nog niet af. In 2004 ben ik naar Suriname verhuist en daar heb je spinnen, heel veel spinnen. En dan heb ik het niet over hooiwagens, maar over dikke vette tarantula’s. Het was dan ook geregeld raak: dan gilde ik de boel weer bij elkaar en moest iemand een dikke vette zwarte spin dood maken. Sorry, ik ben een hele grote dierenliefhebber, maar spinnen moeten gewoon dood. En nee, dat durf ik dus zelf echt niet. Een tarantula heb ik gelukkig nooit in huis gehad bij mijn weten, maar groot waren de spinnen wel.

Helaas ben ik ook gebeten door een spin. Ik was in de ochtend bezig met het klaar maken van boterhammen voor mijn zoon die ziek was toen ik een steek voelde op mijn enkel. Ik dacht dat het een kakkerlak was (ook krengen die er massaal voorkomen). In een vlaag heb ik het beest een mep verkocht en toen bleek het dus een spin te zijn geweest. Uit voorzorg heb ik direct een anti allergie tablet genomen en later nog de dokter gebeld. Gelukkig bleef het beperkt tot een rode en ietwat geïrriteerde plek.

Zodra ik een spin zie gil ik de boel bij elkaar. Vervolgens zorg ik dat ik ergens veilig ben, maar wel zo dat ik de spin in de gaten kan houden (soms dan). Lees: je vind mij dan op het aanrecht, op een tafel of zittend op de rugleuning van een bankstel. Spinnen en ik: dat is geen goede combinatie.

 

Spinnen en insecten in huis

Al zijn spinnen en ik geen goede combinatie en of ik het nu wil of niet: zo nu en dan duikt er een exemplaar op in mijn huis. Dat geldt ook voor andere ongewenste insecten zoals bijvoorbeeld muggen. Nu snap ik heus wel dat veel van deze insecten heus wel nuttig zijn. Spinnen eten bijvoorbeeld muggen op (of zoals in Suriname het geval was: muskieten). Toch ken ik eigenlijk niemand die het prettig vind om deze insecten in huis te hebben. Natuurlijk kun je met allerlei chemische dingen aan de slag, maar er zijn ook andere manieren om spinnen en insecten in huis te voorkomen.

 

 

Met deze tips voorkom je spinnen en insecten in huis

Geen belastende producten die schadelijk zijn voor de gezondheid, maar natuurlijke manieren om van spinnen en insecten af te komen. Hieronder vind je mijn tips:

1. Neem lieveheersbeestjes

De beste manier van bestrijden is voorkomen. Dat kun je heel makkelijk doen door te zorgen voor voldoende lieveheersbeestjes. Dit zijn de natuurlijke vijanden van onder andere luizen. Ook andere insecten blijven op afstand als er (voldoende) lieveheersbeestjes zijn. Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken door het planten van: koriander, dille, venkel, karwij, duizendblad, geurende geraniums en engelwortel. Bovendien kun je lieveheersbeestjes ook gewoon online bestellen.

 

2. Maak gebruik van pepermuntolie

Misschien is het je al opgevallen, maar ik ben een fan van etherische of essentiële olie. Ik gebruik daarbij pure olie en dan vooral niet van de bekende merken. Om van spinnen en insecten af te komen kun je gebruik maken van pepermuntolie. Meng de pepermuntolie eerst met water en spray dit op plekken waar spinnen en andere insecten zich verstoppen. Let op: niet iedereen kan goed tegen pepermuntolie!

 

3. Maak een natuurlijk anti insecten middel

Voor het maken van een natuurlijk anti insecten middel heb je niet veel nodig: water, spray, afwasmiddel (oke, dat is niet zo natuurlijk) en olie, peper en appelazijn. Meng deze ingrediënten en gebruik de spray om de dag in je huis. Vergeet vooral niet om ramen en deuren mee te nemen in je ronde. Dit zijn namelijk de perfecte plekken om je huis letterlijk binnen te komen wandelen.

 

4. Maak gebruik van citrusschillen

Een andere manier om van al die lastige insecten af te komen is door het gebruik van citrusschillen. Of je nu een sinaasappel, mandarijn of citroen eet, zorg ervoor dat je de schillen bewaard. Deze leg je op plekken waar je veel insecten kunt verwachten, zoals bij deuren, ramen en planken. Helaas moet je de schillen wel om de 48 uur vervangen.

 

Met deze tips voorkom je spinnen en insecten in huis 1

 

5. Zorg voor een schone omgeving en een schoon huis

Dat lijkt een inkoppertje, maar toch is het waar. Wil je zo min mogelijk insecten en spinnen in huis? Zorg er dan voor dat je huis en omgeving schoon is. Verwijder spinrag zodra je deze ergens ziet. Stof je huis minstens 1x per week. En vooral: vergeet niet om ook onder het bed en op moeilijk begaanbare plekken in huis schoon te maken.

 

6. Neem een kat in huis

Katten zijn van nature jagers. Ze jagen daarbij niet alleen op ongedierte zoals muizen en ratten of vogels, maar jagen ook op spinnen. Nu moet ik wel een kleine kanttekening erbij zetten: ik heb een ontzettend lieve kat. Hij jaagt ook geregeld op muizen en ratten (en in Suriname op slangen). Maar spinnen? Nee, daar moet hij niets van hebben en daar rent hij ook van weg. Misschien heb ik daarin een slecht voorbeeld gegeven? Maar in principe houden katten ook spinnen op afstand.

 

7. Gebruik cederhout rondom je huis

Als je een huis met tuin hebt, dan is het raadzaam om in de tuin cederhout te gebruiken. Veel insecten, waaronder spinnen houden niet van de geur van cedarhout en zullen je tuin vermijden. Je kunt in plaats van cederhout ook gebruik maken van cederhout olie. Extra bonus: door de houtsnippers rondom je planten te strooien ga je mulchen. Dit voorkomt dat het water dat je aan de planten geeft heel snel verdampt. Hierdoor sla je twee vliegen in een klap.

 

 

Met deze tips voorkom je spinnen en insecten in huis 2

8. Gebruik kastanjes

Een verrassende manier om vooral spinnen buitenshuis te houden: maak gebruik van kastanjes. De geur houdt insecten en met name spinnen op een veilige afstand van je huis. Je kunt kastanjes bij de deur, de ramen, maar ook in kasten leggen.

 

9. Maak gebruik van essentiële olie

Ik heb het gebruik van pepermuntolie al eerder aangehaald. Pepermunt is niet het enige olie waar insecten uit de buurt blijven. Voor muskieten of muggen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van eucalyptusolie. Dit kun je als spray gebruiken. LET OP: eucalyptus is niet voor iedereen geschikt en moet uit de buurt gehouden worden van baby’s en kleine kinderen.

 

Wat doe jij om insecten en spinnen op een afstand te houden?

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in