boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel een overzicht van de meest zeldzame en vooral bijzondere bloemen en bloeiende planten. Bloemen fleuren het leven op en vooral vrouwen zijn er dol op. Behalve snijbloemen zijn er ook bloeiende planten. Naast de alom bekende rozen, tulpen en anjers, zijn er ook zeldzame bloemen en planten, die alleen op bepaalde plekken voorkomen.

 

Inhoud

Top 10 zeldzame bloemen en planten

Bloemen en planten kunnen heel bijzonder zijn. Zowel wat de vorm betreft als bijvoorbeeld de kleuren. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi terug als je Hortus Botanicus in Leiden of Amsterdam bezoekt, waar geregeld zeldzame bloemen en planten te vinden zijn.

Hieronder vind je een kleine verzameling van heel bijzondere bloemen en planten.

 

10. Silene tomentosa (Caryophyllaceae)

Deze plant, waarvan geen Nederlandse naam te vinden lijkt, groeit alleen op de rotsen van Gibraltar en is familie van de anjerachtigen (Caryophyllaceae). Een tijdlang veronderstelden wetenschappers dat deze plant uitgestorven was tot er in 1994 een eenzaam exemplaar gevonden werd. Deze werd meteen overgebracht naar een zaadbank, waar men de plant is gaan kweken in de botanische tuinen van Gibraltar. Wellicht geen opzienbarende plant, maar toch redelijk zeldzaam.

Fotocredit: Bart van Thienen, wikipedia

 

9. Strongylodon macrobotrys

Een liaanachtige plant die op de Filipijnen groeit. Daar groeit deze klimplant tot op 1000 meter hoogte. Het betreft een zeer sterke klimplant, die met uitsterven bedreigt wordt. Opvallend aan deze plant zijn de bloemen die in tot wel 1,5 m lange trossen groeien en smaragdgroen zijn. Verder valt op dat de bloemen een aparte vorm hebben: het lijken opstaande klauwen. Om de plant te beschermen heeft men ervoor gekozen een aantal onder te brengen in de Hortus Botanicus in Leiden. Daar zorgt men ervoor dat deze zeldzame plant met bijzondere bloemen, niet verdwijnt.

Lianejade

 

8. Lotus berthelotii

Deze zeer aparte plant met opvallende bloemen komt uit de familie van de Lotus-achtigen en is te vinden op de Canarische Eilanden. Door menselijk toedoen is de plant niet meer in het wild te vinden. Gelukkig kun je dankzij cultivatie deze plant kopen voor in huis of de tuin. Het gaat om een klimplant, waarvan de blaadjes bedekt zijn met fijne zilverachtige haartjes. De bloemen llijken op vlammen lijken, niet alleen qua vorm maar zeker ook wat kleur betreft. Het lijkt erop dat de bloemen ooit bedoelt waren om door vogels bestoven te worden.

Lotus berthelotii 2

 

7. Cosmos atrosanguineus

Een oorspronkelijk uit Mexico komende bloem met chocoladekleurige bloemblaadjes. Evenals de eerder opgenoemde soorten, werd ook deze bloem met uitsterven bedreigd. Vooral omdat de plant niet zelfbestuivend is en daardoor geen zaden voor reproductie maakt. Gelukkig is de mens niet alleen in staat de natuur te vernietigen, maar ook te behouden. Daardoor is de bloem gecultiveerd en als kloon uitgegroeid tot een populaire plant. Overigens doet deze bloem denken aan de meer bekende Zinniabloemen.

Cosmos-atrosanguineus

 

6. Kokia Cookei

Als familie van de kaasjeskruidachtigen, groeit deze boomachtige plant met aparte bloemen alleen op Hawaii. Daar wordt de plant met uitsterven bedreigd, waardoor deze  volledige bescherming geniet. Door een brand in 1978 vreesde men voor totale vernieting van deze plant, echter bleef een tak als door een wonder gespaard. De tak werd op verschillende bomen geënt, waardoor de Kokia Cookei gered werd van totale vernietiging.

Kokia cookei (6276777541)

 

5. Epiphyllum oxypetalum

Op zich is de plant niet zeldzaam, het gaat hier juist om een van de meest gecultiveerde cactussen die je maar kunt bedenken. Het komt echter slechts sporadisch voor dat deze cactus gaat bloeien. Heb je het geluk om dit mee te mogen maken, dan kun je alleen ’s nachts van de bloem genieten. De plant wordt ook wel eens aangeduid als de Night Queen. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar is ook in andere Zuid-Amerikaanse landen te vinden. De mysterieuze nachtelijke bloei heeft gemaakt dat Boeddhisten en onder andere Japanners de bloem in verband brengen met spirituele zaken.

Epiphyllum oxypetalum-നിശാഗന്ധി

4. Endrophylax lindenii

De Nederlandse naam voor deze plant is spookorchidee. Dat heeft de bloem te danken  aan zijn uiterlijk (zie plaatje). Omdat de plant teert op schimmels en geen eigen blad heeft is het eigenlijk een parasiet, die alleen op een bepaalde soort mos kan leven. Het natuurlijke habitat van de bloem is Cuba en een soortgelijke bloem vind je ook in Florida. De bloemen die tussen juni en augustus bloeien hebben een verrassend aangename geur. Verspreiding van de bloem geschiedt slechts door de reuzen sfinx mot, die ook nog eens op een speciale mossoort neer moet strijken om verspreiding te garanderen.

Ghost Orchid

 

3. Cypripedium reginae

Deze op een orchidee lijkende plant is ook wel bekend onder de naam vrouwenschoentje. Alhoewel er veel soorten zijn, waarvan velen in Europa voorkomen, gaat het in deze om een soort die in Noord-Amerika groeit. Zowel voor de Europese als de Amerikaanse soort geldt dat zij volledig beschermd zijn, op straffe van hoge boetes indien men overgaat tot het plukken ervan. De bloem vraagt speciale grond en is niet door cultivatie vermeerderbaar.

Cypripedium reginae '-190402' Walter, Fl. Carol. 222 (1788) (50008605577)

 

2. Amorphophallus titanum

De reuzenaaronskelk (vanwege zijn opvallende vorm ook wel aangeduid als de ‘penisplant’) heeft een bloem die een doorsnee kan bereiken van 3 meter. Terwijl de bladeren 5 tot 6 m lang kunnen worden. Met recht wordt de plant dus aangeduid als een reus. In het wild groeit de plant alleen in de regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. De plant bloeit eens in de 3 jaar en kan bezichtigd worden in de nationale plantentuin van België en de Hortus Botanicus in Leiden.

Inhotim Amorphophallus titanum 2012

 

1. Youtan Poluo

Een uiterst zeldzame bloem, die volgens sommigen slechts eens in de 3000 jaar bloeit. De bloemen hebben geen wetenschappelijke naam en bestaan uit 28 draden met aan het uiteinde minuscule witte bloemen met een doorsnee van slechts 1 mm die echter een zoete geur hebben. Juist vanwege het feit dat de bloemen zeer zeldzaam zijn vind je ze terug in de Indiase mystiek en  in Boeddhistische geschriften.

Zoals je hieronder in de video kunt zien stellen de bloemen zo op het eerste gezicht weing tot niets voor.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in