boek je vakantie bij de ANWB

Welkom terug op de piekertrein!

Ik heb jullie vorige week wat meer informatie gegeven rond piekeren. Jullie weten ondertussen dat nadenken niet gelijk is aan piekeren. En ook waarom de ene persoon meer piekert dan de andere!

Het volgende station van de piekertrein is “geef het negatieve geen kans”

Belangrijk is dat je je hersenen niet de kans geeft om zich te gaan focussen op het negatieve. Richt je bijvoorbeeld op de kleine gelukjes van elke dag.

Het is belangrijk dat je daar oog voor hebt, elke dag!

 

Piekeren: geef het negatieve geen kans

Vaak piekeren we vooral uit onzekerheid en omdat we te weinig zelfvertrouwen hebben. Wanneer je bij jezelf vooral de negatieve dingen ziet, ga je ook negatief denken. Omdat het negatieve dan uitvergroot wordt!

Piekeraars maken zich vooral zorgen over wat de anderen over hem of haar denken. Probeer de negatieve mensen te vermijden in je omgeving. Want zonder dat je het beseft neem je dezelfde manier van denken over.

Wat als je noodgedwongen toch contact hebt met die mensen? Hou het gesprek kort, informatief en vriendelijk. Je kan eventueel een smoesje verzinnen zoals “ Ik heb nog een afspraak en kan niet lang blijven”. Op je werk kan je zeggen dat je het veel werk hebt. Komen ze met een heel verhaal probeer dan van onderwerp de veranderen of stel de vraag: “WAT GA JE ERAAN DOEN”?

Het is heel gemakkelijk om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan en je daar heel erg druk over te maken. Probeer eens te bedenken wat er allemaal wel goed kan gaan. Wist je dat de kans dat het goed gaat veel groter is dan dat het slecht zal gaan?

De toekomst is niet te voorspellen. Hoe waarschijnlijk het ook in je hoofd lijkt. De toekomst blijft flexibel!

Merk je dat je weer eens een bepaald scenario al voor waarheid aannam, wijs je zelf er dan op dat dit niet klopt!

Volg niet alle nieuwsberichten op tv, radio en multimedia, zo kan je al heel wat negatieve informatie vermijden!

Heb je toch een slechte dag gehad? Zoek dan toch naar het goede uit die “slechte” dag!

We kennen het allemaal een dag waarop “alles” verkeerd liep:

Je startte de dag met overslapen, je komt op het werk en je merkt dat de boekentas van je zoon nog op de achterbank staat. Tot overmaat van ramp ontdek je om 12u dat je geen boterhammen meenam. Je baas vraagt of je wat langer kan werken en je collega zegt ongegeneerd dat je een beetje bijgekomen bent….

Toch waren op die dag ook positieve dingen, maar je stond er niet bij stil, zoals: de zon voelde zalig aan door het raam terwijl je aan het werk was. Een collega was jarig en trakteerde net met je lievelingschocolade. Je kreeg een lief berichtje van je vriend(in),…

Maak eens een lijstje op het eind van zo’n dag met wat je vergat te zien op die slechte dag! Ik weet zeker dat het allemaal minder erg zal aanvoelen. 😊

 

Probeer komende week deze tips een toe te passen, je zal merken dat je veel positiever bent!

Lieve groet,

Pedrouchka

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in