boek je vakantie bij de ANWB

De zomer komt eraan en dat betekent dat er overal bloemen in bloei staan. Maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste zomerbloemen? Alhoewel smaken verschillen is hier een leuke top 10 zomerbloemen en tips rondom de verzorging van deze bloemen.

 

Inhoud

Bloemen met een betekenis

Veel mensen vinden bloemen vooral mooi. Welke bloemen je in je tuin zet heeft vooral te maken met je eigen wensen en smaak. Zowel de kleur, hoogte als verzorging kunnen enorm verschillen. Waar veel mensen niet bij stil staan is dat bloemen een betekenis hebben. Dat kan het extra leuk maken om voor een bepaalde bloemsoort juist wel of niet te kiezen.

 

Top 10 zomerbloemen en verzorging ervan

Hieronder vind je een top 10 zomerbloemen. Bloemen die bij velen in de tuin staan of echt tot de absolute favoriet behoren. Een deel ervan kun je gewoon plukken en in een vaas in huis zetten. Op die manier geniet je ook binnenshuis van een paar mooie bloemen.

 

1. Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn misschien wel de meest bekende zomerbloemen en worden vooral gewaardeerd om hun felle kleur en indrukwekkende hoogte. Waren zonnebloemen vroeger alleen in het geel verkrijgbaar, tegenwoordig heb je zonnebloemen in allerlei kleurvarianten. Ook zijn er naast de reuze zonnebloemen kleinere varianten verkrijgbaar die minstens net zo leuk zijn.

Zonnebloemen gedijen het beste in de volle zon en hebben veel water nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de grond rond de zonnebloem vochtig blijft en snij de bloemstengel schuin af om ze langer vers te houden.

 

2. Dahlia’s

Dahlia’s zijn er in verschillende kleuren en maten en zijn perfect geschikt voor het maken van een mooi zomerboeket. Ze hebben voldoende zonlicht en water nodig om te groeien en bloeien. Als je dahlia’s in een vaas wilt zetten, snijd dan de stelen diagonaal af. Zorg er ook voor dat je het water dagelijks ververst om de bloemen langer mooi te houden.

 

3. Lavendel

Lavendel is een prachtige zomerbloem die bekend staat om zijn heerlijke geur en mooie paarse kleur. De plant is bovendien insectenwerend en te gebruiken in de keuken. Lavendel houdt van zon en een goed gedraineerde grond. Gebruik een schaar om de bloemstengels af te knippen en maak er een boeket van als je huis wil verfraaien en op zoek bent naar iets natuurlijks om je huis lekker te laten ruiken.

 

4. Hortensia’s

Hortensia’s zijn er in verschillende kleuren en maten en zijn bovendien geschikt voor het maken van een fleurig zomerboeket. Ze hebben voldoende water nodig om te groeien en bloeien en houden van lichte schaduw. Als je hortensia’s in een vaas wil zetten knip je de stelen schuin af en ververs je het water geregeld om de bloemen langer vers te houden.

 

5. Cosmos

Cosmos is een vrolijke zomerbloem met een heldere kleur en dunne, delicate stengels. Deze planten hebben voldoende zonlicht en goed gedraineerde grond nodig om optimaal te groeien en bloeien. Snijd de bloemstengels schuin af en plaats ze in een vaas met schoon water om er langer van te genieten. Overigens geldt voor cosmos dat hoe vaker je de bloemen afknipt, hoe meer deze gaan produceren en bloeien. Wil je dus echt genieten van grote bloemenpracht? Zet dan wat vaker een boeket met (onder andere) cosmos op je tafel.

 

6. Gladiolen

Gladiolen zijn er in verschillende kleuren en maten en deze zomerbloemen staan vooral bekend om hun lange, elegante stelen en bloemen. Ze hebben veel water nodig om te groeien en bloeien en gedijen het beste in de volle zon. Wil je een paar gladiolen in een vaas zetten? Knip deze dan niet helemaal op de grond af, maar laat een paar blaadjes staan. Op die manier kunnen er namelijk nieuwe bollen ontstaan.

 

7. Zinnia’s

Zinnia’s zijn geliefde zomerbloemen die je in verschillende kleuren en maten kunt kopen. Het zijn bovendien bijzonder populaire bloemen om er zomerboeketten mee te maken. Ze hebben voldoende zonlicht en een goed gedraineerde grond nodig. In een vaas zijn ze zeker 10 dagen houdbaar. En ook voor deze bloemen geldt: als je ze snoeit gaan ze harder groeien en nog meer bloeien.

 

8. Rudbeckia/zonnehoed

Rudbeckia, ook wel bekend als zonnehoed, is een mooie zomerbloem met heldere, gele bloemblaadjes en een donker hart. De bloemen blijven tot diep in het najaar bloeien,. Deze plant houdt van een plekje in de volle zon en een goed gedraineerde grond. Zoek je een paar leuke bloemen voor op tafel? Je kunt gerust een paar rudbeckia’s snoeien en in een vaas op tafel zetten.

 

9. Delphinium/ridderspoor

Delphinium, ook wel bekend als ridderspoor, is een elegante zomerbloem met lange, slanke bloemstelen en bloemen in verschillende kleuren, waaronder blauw, roze en wit. Deze planten hebben veel water nodig en kunnen op verschillende plekken in de tuin geplant worden: van de volle zon tot lichte schaduw. Je kunt ze ook in een vaas zetten. Zorg er dan wel voor dat je snijbloemenvoeding aan het water toevoegt.

 

10. Lathyrus

Lathyrus, ook wel bekend als de siererwt, is een prachtige zomerbloem met een heerlijke geur. Deze plant houdt net als veel andere zomerbloeiers van de volle zon en een humusrijke grond met voldoende water. De lathyrus wordt veelvuldig gebruikt als snijbloem.

 

Algemene tips voor de verzorging van zomerbloemen

  • Snijd de bloemstengels schuin af voordat je ze in een vaas zet, zodat ze het water makkelijker op kunnen nemen
  • Verwijder bladeren die onder de waterlijn in de vaas zitten om bacteriegroei te voorkomen
  • Vervang het water in de vaas om de paar dagen en voeg indien mogelijk snijbloemenvoeding toe om de bloemen langer vers te houden
  • Houd bloemen uit de buurt van tochtige plekken, direct zonlicht en fruit, omdat deze de bloemen kunnen beschadigen en sneller laten verwelken
  • Geef de planten voldoende water en zonlicht, afhankelijk van hun specifieke behoeften, om te zorgen voor gezonde en mooie bloemen

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in