boek je vakantie bij de ANWB

Welke vrouw is niet gek op bloemen? Maar wist je dat bloemen ook een bepaalde betekenis hebben? Wil je dus volgende keer bloemen cadeau geven, verdiep je dan eerst in de bloemen en hun betekenis.

 

Inhoud

Zeg het met bloemen

Een bosje bloemen om iemand te bedanken, een hart onder de riem te steken of om iemand te feliciteren. Vaak denken we er niet bij na en geven we een bos bloemen omdat de kleuren, de prijs of de samenstelling ons aanspreekt. Zelden wordt er bij stilgestaan dat bloemen een bepaalde betekenis hebben. Niets voor niets luidt het gezegde: zeg het met bloemen.

 

Bloemen en hun betekenis

Planten en bloemen behoren tot de populairste cadeautjes. Daarnaast zijn bloemen de meest gekozen motieven als het gaat om tatoeages.  Voordat je nu naar de winkel rent om een bos bloemen tekopen of een bloemstuk zelf te maken, bij deze de betekenis van de verschillende bloemen. Let op: niet alleen bloemen, maar ook bijbehorende kleuren hebben een betekenis.

 

Roos

De roos wordt al eeuwenlang als symbool van de liefde gezien. Wil je een roos geven? Let dan vooral op de kleur. Rode rozen staan symbool voor liefde en passie. Roze rozen daarentegen symboliseren verliefdheid of prille liefde, jeugd en schoonheid.

Witte rozen staan symbool voor eeuwige liefde en reinheid. Kies je voor gele rozen dan toon je dankbaarheid, vriendschap en plezier. Deze kun je dus met een gerust hart aan iemand geven waarmee je geen relatie hebt. Helaas is er ook een negatieve betekenis aan gele rozen, namelijk ontrouw. Tenslotte symboliseren oranje rozen geluk en tevredenheid.

 

Anjer

De betekenis van anjers is in de loop der jaren veranderd. Bovendien is de betekenis gerelateerd aan iemands cultuur. Let daarop als je iemand anjers cadeau wilt geven. Anjers in de voormalige Sovjet-Unie staan bijvoorbeeld symbool voor solidariteit, opstand, maar ook gerechtigheid. In Nederland heeft de witte anjer een hele andere betekenis. Deze is in 2007 geïntroduceerd als symbool voor waardering voor veteranen op Veteranendag. Mocht je op Veteranendag in Den Haag zijn, dan zie je overal veteranen met een witte anjer in hun knoopsgat.

Veel mensen stellen de anjer wat de betekenis betreft ook gelijk aan de roos. Net als bij rozen moet je bij het geven op de kleur letten. Deze is namelijk van grote invloed op de betekenis van de bloem.

 

Tulp

Nederland is het land van de tulpen bij uitstek. Veel mensen hebben deze bloemen in de tuin. En mocht dit niet het geval zijn dan kun je in de bollenstreek genieten van de uitgestrekte bloeiende velden. Tulpen lenen zich ook perfect om cadeau te doen. Bij tulpen geldt dat de betekenis nauw samenhangt met de kleur.

Witte tulpen betekenen zowel eeuwige liefde alsook vergankelijkheid. Paarse tulpen geef je als teken van liefde op het eerste gezicht. Het kan echter ook een teken zijn van bescheidenheid. Vaak geven mensen echter een bonte mix van verschillende kleuren tulpen. Als je dit krijgt of geeft dan staat dit voor: levensvreugde. De perfecte keuze voor een verjaardag of om iemand beterschap te wensen.

Bloemen en hun betekenis tulpen

Hortensia

Niet direct een snijbloem, maar wel een bloeiende plant met een sterke symboliek. De bloem bestaat uit tientallen kleine bloemen en symboliseert respect en bewondering. Helaas zit er ook een negatieve kant aan. De bloem wordt namelijk ook gebruikt om ijdelheid te symboliseren.

 

Fresia

Fresia’s worden in de eerste plaats gekozen vanwege hun heerlijke geur. Naast de heerlijke geur hebben ze ook een hele leuke betekenis. Deze fijne bloemen zijn namelijk een teken van tederheid. Wil je iemand overtuigen van jouw trouw en onvoorwaardelijke liefde? Dan kies je voor witte fresia’s. Niet zo gek dat juist deze bloemen vaak gekozen worden voor een huwelijk.

 

Calla

De calla is verkrijgbaar in talloze kleuren en kleurcombinaties. In principe kun je elke kleur kiezen behalve wit. Wit staat namelijk voor onsterfelijkheid en juist hierdoor worden deze bloemen gebruikt tijdens begrafenissen. Echter staat de calla ook symbool voor elegantie en schoonheid.

 

Pioenroos

De pioenroos is een ontzettend populaire snijbloem. Niet zo gek als je bedenkt dat er ook een hele rij leuke betekenissen achter zit: schoonheid, rijkdom, eer en geluk.

Bloemen en hun betekenis pioenroos

Dahlia

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die opvallen door hun schoonheid. Deze staan synoniem aan luxe en kracht. Net als bij de rozen is de betekenis van dahlia’s afhankelijk van de kleur. Rode dahlia’s geef je als uiting van liefde en sterke genegenheid. Gele dahlia’s zijn een teken van dankbaarheid, terwijl witte dahlia’s het symbool van reinheid zijn.

 

 

Zonnebloemen

Of het nu een imposante zonnebloem van twee meter is of een schattige miniatuur zonnebloem, de naam geeft eigenlijk al aan waar de bloem voor staat. Net als de zon straalt de bloem warmte en vreugde uit. Vaak wordt de bloem dan ook in verband gebracht met naastenliefde, denk daarbij bijvoorbeeld aan De Zonnebloem.

Bloemen en hun betekenis zonnebloem

Gerbera

Zeg je gerbera, dan zeg je: waardering, oprechtheid en vriendschap. Geef je een gerbera dan zeg je eigenlijk dat het leven mooier wordt met die persoon aan je zijde. En dat hoeft dus helemaal niet op relationeel gebied te zijn. De gerbera is de perfecte bloem voor het onderstrepen van een vriendschap.

 

Lelie

Lelies zijn geliefd, niet in de laatste plaats vanwege hun sterke geur. Deze prachtige bloemen en planten zijn in de meest uiteenlopende kleuren te verkrijgen. Ook hier hangt de betekenis weer samen met de kleur. Witte lelies worden vooral op begrafenissen gebruikt. Dat is geen toeval, want in dat geval staat de witte lelie voor licht en hoop (leven in het hiernamaals). Geef je lelies cadeau dan spreek je je waardering voor de ander uit. Daarnaast staat de bloem voor: reinheid, liefde en waardigheid.

 

Anemoon

Anemonen steken hun kopje op zodra de winter op zijn retour is. Deze kort bloeiende bloemen staan daarom symbool voor vergankelijkheid. Aan de andere kant zijn ze ook een teken van hoop (de winter is voorbij en de lente is in aantocht) en verwachting.

 

Ranonkel

Ranonkels vind je in de meest uiteenlopende kleuren. De opvallende bloemen zijn een echte eyecatcher. Juist het feit dat de bloemen zo opvallend zijn heeft ervoor gezorgd dat deze het symbool zijn van levensvreugde, sierlijkheid en uniek zijn.

 

Papaver

Een beetje een dubieuze bloem, die lang niet overal gekweekt mag worden vanwege de opiumwet. Hier in Nederland zie je ze echter overal en nergens. Waren deze vroeger vooral rood, tegenwoordig heb je er allerlei varianten en kleuren van. Helaas is de betekenis van deze bloem vooral negatief, juist vanwege het feit dat er opium van gemaakt kan worden. De betekenissen lopen uiteen van verzoeking tot vergeten, slaap en zelfs de dood. Niet zo geschikt dus om cadeau te geven, te krijgen of als tatoeage te laten zetten.

Bloemen en hun betekenis papaver

Iris

De iris staat ook wel bekend als zwaardlelie en is afgeleid van de Griekse mythologie. Iris was de godin van de regenboog en een bode van de goden. Hiervan is de betekenis dan ook afgeleid. Iris staat voor een goede boodschap, creativiteit en trouw.

 

Gladiolen

Gladiolen kennen de meeste mensen vooral van de Vierdaagse. Dat deelnemers aan het einde van de Vierdaagse een gladiool krijgen is niet voor niets. De bloem symboliseert namelijk overwinning, trots en karakter. In de oudheid kregen gladiatoren die een strijd wonnen een gladiool als teken van de overwinning. Eeuwen geleden stond de bloem nog voor iets heel anders symbool, namelijk de liefde.

Amaryllis

De amaryllis is een typische winterbloeier die tijdens de donkere dagen voor een beetje kleur in huis zorgt. Deze prachtige bloem die op een stevige stengel groeit is een teken van trots en sierlijkheid. Wil je iemand laten weten dat je hem of haar bewondert? Geef dan een amaryllis cadeau.

Madeliefje

We lopen er zo vaak aan voorbij en letten niet op de schoonheid van deze kleine bloemen. Jammer, want kinderen hebben er vaak wel aandacht voor en niet zelden plukken zij deze bloemen om moeder te verrassen. Hoe klein de bloemen ook mogen zijn, de betekenis is niet gering. De bloemen staan voor: kracht, liefde, bescheidenheid en heel toepasselijk kinderlijke onschuld. Nu je deze betekenis weet zul je er vast anders tegenaan kijken als je kind de volgende keer met een ‘bosje’ madeliefjes thuis komt.

 

Sleutelbloem of primula

De meeste mensen kennen de sleutelbloem alleen onder de Latijnse naam Primula. Vertaald betekend dit zo veel als ‘de eerste’. Deze naam past perfect bij de primula, aangezien deze tot de vroegbloeiers in de lente behoort. Zelfs een beetje sneeuw kan deze bloemen niet tegenhouden om te bloeien. De sleutelbloem staat daarom voor zon en gemak.

 

Afrikaantje of tagetes

De naam is een beetje gek als je bedenkt dat bloem oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt. Daar bloeien de bloemen in de herfst. De bloemen staan ook wel bekend als bloem des doods. Klinkt heel cru, maar dat komt omdat de bloemen steevast op de Mexicaanse dag der doden voor het eerst bloeit. Op deze dag staan alle doden op uit hun graf om samen met de levenden de dag te vieren. De oranje kleur van het Afrikaantje staat daarbij voor de dood. De bloemen worden op die dag veelvuldig gebruikt om graven en speciale offertafels voor de doden op te vrolijken. Hiermee willen de Mexicanen de doden hun weg terug naar de stad wijzen.

Misschien een heel lugubere betekenis, maar gelukkig voor ons van weinig belang. Hier worden de bloemen vooral gebruikt om andere gewassen (groenten) in de moestuin tegen bladluizen te beschermen.

 

Hyacint

De legende van de hyacint beschrijft de dood van Hyacinthos. Hij was de zoon van de koning van de Spartanen. Hij stierf tijdens een ongeluk met de god Apollo. Volgens de legende groeide op de plek waar hij stierf een paarse hyacint. Vroeger waren het zeldzame planten die alleen weggelegd waren voor de allerrijksten. Vandaar dat de hyacint het symbool is voor trots, macht en erkenning. Tegelijkertijd is het de bloem bij uitstek om genegenheid en vrede uit te drukken.

 

 

Chrysanten

Ook voor de chrysant is vooral de kleur van belang. Witte chrysanten zie je vooral terug in grafstukken als een teken van rouw. Hoe tegenstrijdig ook: gele chrysanten hebben juist een hele andere betekenis. Deze staan voor geluk, terwijl rode chrysanten ook weer een uitdrukking van liefde zijn.

 

 

Leeuwenbek

Het eerste dat opvalt aan deze bloemen is het feit dat er tal van kleine bloemen aan de steel groeien. Dit geeft de leeuwenbek een bijzonder fijne uitstraling. Dit komt ook overeen met de betekenis ervan: vertrouwen en het bewaren van een geheim.

 

 

Orchidee

Om even een persoonlijke noot toe te voegen: ik ben dol op orchideeën en kan er niet genoeg van hebben. De orchidee is een schitterende bloem die opvalt door de exotische uitstraling. Krijg je een orchidee cadeau? Goed nieuws, want dat is een manier om bewondering voor je uit te drukken zonder daarvoor woorden te gebruiken. Er is echter ook nog een andere betekenis: passie en verlangen.

 

Jasmijn

Als je jasmijn hoort denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de heerlijke geur van deze sierlijke bloemen. De witte bloemen hebben echter ook een betekenis. De plant symboliseert reinheid, bescheidenheid, maar ook sterkte hoe tegenstrijdig dat ook mag lijken.

 

Azalea

Azalea’s worden meestal verkocht in pot. Heb je een azalea gekregen? Dan bewijst de gever je hiermee dat hij of zij trouw is aan jou. Daarnaast staat de azalea voor geluk en vertrouwen.

 

Hibiscus

Een schitterende bloem die uit Zuidoost-Azië afkomstig is. Daar is de bloem sterk gerelateerd aan de betekenis ervan: rijkdom en roem. Hawaii heeft juist deze bloem gekozen als het staatssymbool. Daar staat de bloem dan juist weer synoniem voor macht en respect. Overigens is Hawaii niet het enige land dat de bloem aan de nationale vlag gekoppeld heeft. Dat geldt ook voor Maleisië.

Naast de eerder genoemde betekenissen heeft de hibiscus nog een betekenis: namelijk die van schoonheid. Niet voor niets krijgen bruiden op Borneo een hibiscusbloem in het haar als teken van uiterste schoonheid.

 

Gardenia

De bloem valt direct op door de grootte en de geur. De geur is aantrekkelijk wat ook helemaal in overstemming is met de betekenis (aantrekkelijkheid).

 

Kende jij de betekenis van al deze bloemen al? En wat is jouw lievelingsbloem (al dan niet met betekenis)?

 

 

 

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelStofzuigen: deze fouten maak jij ook
Volgend artikel13 Ergernissen van pubermoeders
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in