boek je vakantie bij de ANWB

Een goed en sfeervol verlichte tuin maakt een wereld van verschil. Niet alleen qua veiligheid, maar het doet ook heel veel voor de sfeer van je huis. Ontdek nu hoe je een tuin sfeervol kunt verlichten.

 

Inhoud

Waarom kiezen voor tuinverlichting?

 1. Veiligheid: Een goed verlichte tuin vermindert het risico op struikelen en vallen als het donker is. Het schrikt bovendien ongewenste bezoekers af, aangezien er minder mogelijkheid is om zich in de tuin te verstoppen.
 2. Sfeer: Tuinverlichting kan je buitenruimte omtoveren tot een magische plek. Het creëert een warme en uitnodigende sfeer die perfect is voor avonden onder de sterren, diners in de buitenlucht en tuinfeesten.
 3. Nachtelijke tuinpracht: Verlichting accentueert de natuurlijke schoonheid van je tuin. Bloemen, bomen en andere tuinornamenten worden letterlijk in de spotlights gezet, waardoor het ook als het donker is een genot is om in je tuin te kijken.

Tips voor tuinverlichting

 1. Plan goed: Voordat je aan de slag kunt gaan moet je een duidelijk plan maken. Bedenk waar je verlichting nodig hebt om je tuin veiliger te maken en welke gebieden je wilt benadrukken voor een mooie uitstraling. Maak een schets van je tuin en markeer daarop de belangrijkste punten voor verlichting.
 2. Soorten verlichting: Gebruik verschillende soorten verlichting voor verschillende doeleinden. Accentverlichting (denk aan schijnwerpers/spotjes) is ideaal om bepaalde elementen in je tuin te benadrukken, terwijl grondverlichting en inbouwspots de looproutes markeren en vooral de veiligheid in je tuin verbeteren. Bij LedLoket vind je een ruime keuze aan verschillende lampen en verlichting.
 3. LED-verlichting: Idealiter ga je LED tuinverlichting kopen. LED-lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee en geven een helder, warm licht dat je tuin er prachtig uit laat zien.
 4. Lichtsterkte: Pas de sterkte van de verlichting aan. Voor sfeer kies je liever voor gedimd licht, terwijl stukken die je wil verlichten voor veiligheid (paden) helder verlicht moeten zijn.
 5. Kleurtemperatuur: Let op de kleurtemperatuur van de verlichting. Warm wit licht (2700-3000K) zorgt voor een gezellige sfeer, terwijl koeler licht (5000K) meer geschikt is voor functionele verlichting.
 6. Solar lampen: Solar lampen zijn de beste keuze als het gaat om duurzaamheid en gemak. Ze laden overdag op en geven ’s nachts licht zonder dat je je druk hoef te maken over elektriciteitskosten.
 7. Verborgen bedrading: Als je kabels moet leggen, zorg er dan voor dat ze goed verborgen zijn om struikelgevaar te voorkomen.
 8. Timer- en sensorverlichting: Gebruik timers of bewegingssensoren om energie te besparen en de verlichting alleen in te schakelen wanneer dat nodig is.
 9. Onderhoud: Houd je verlichting schoon en in goede staat. Vervang lampen en beschadigde armaturen tijdig om de effectiviteit van de verlichting te behouden.
 10. Professionele hulp: Bij complexe verlichtingsplannen of elektrische installaties is het verstandig om een professionele elektricien in te schakelen.

 

Met bovenstaande tips kun je een tuin niet alleen sfeervol, maar ook veiliger maken. Verlicht zowel paden als bepaalde elementen in je tuin en je hebt een tuin die als het donker wordt een echte eyecatcher is.

Dokteronline.com
Vorig artikelDe leukste beauty adventskalenders 2023
Volgend artikelKastanje wasmiddel zelf maken
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in