boek je vakantie bij de ANWB

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Tel hierbij het feit dat er nog steeds genoeg mensen zijn die allergisch blijken voor standaard wasmiddel uit de supermarkt en je komt al snel uit op natuurlijke alternatieven. Eén van deze alternatieven is het zelf maken van wasmiddel. DIY wasmiddel of zelfgemaakt wasmiddel is goed voor de huid en het milieu en helemaal niet moeilijk om te maken. Geen idee waar te beginnen? Zo kun je zelf wasmiddel maken met wilde kastanjes.

 

Inhoud

Voordelen zelfgemaakt wasmiddel met wilde kastanjes

Zelfgemaakt wasmiddel met wilde kastanjes heeft tal van voordelen, niet alleen voor het milieu en je huid, maar ook je portemonnee. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 1. Milieuvriendelijk

Eén van de grootste redenen om over te stappen op zelfgemaakt wasmiddel met wilde kastanjes is het feit dat het bijzonder duurzaam wasmiddel is. Commerciële wasmiddelen bevatten vaak fosfaten en chemische stoffen die schadelijk zijn voor aquatische ecosystemen en grondwater. Het gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals wilde kastanjes, vermindert de belasting van het milieu.

 

 1. Kostenbesparend

Daarnaast is het DIY wasmiddel bijzonder kosten effectief. Het perfecte middel dus als je wil besparen op kleding wassen. Wilde kastanjes vind je momenteel overal. Houd wel rekening met het feit dat je niet alle kastanjes raapt, want de dieren hebben deze ook nodig om de winter door te komen. Door zelf wasmiddel te maken, bespaar je dus geld op de lange termijn, omdat je niet langer dure commerciële wasmiddelen hoeft te kopen.

 

 1. Geschikt voor de gevoelige huid

Veel commerciële wasmiddelen bevatten parfums en chemicaliën die huidirritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Dit wasmiddel is over het algemeen zachter de kans op huidproblemen bijna nihil is.

 

 1. Biologisch afbreekbaar

Wanneer je zelfgemaakt wasmiddel met wilde kastanjes gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de impact op het milieu bij het lozen van het afvalwater. Kastanjes en water zijn natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten, wat betekent dat ze geen schadelijke residuen achterlaten en daardoor geen negatieve invloed hebben op het ecosysteem.

 

 1. Eenvoudig te maken

Zoals je hieronder kunt lezen maak je dit duurzame wasmiddel simpel en snel zelf. Het is ook een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen.

 

Kastanje wasmiddel zelf maken

Hieronder vind je het recept om zelf wasmiddel met kastanjes te maken. De belangrijkste ingrediënten zijn water en wilde kastanjes.

 

Benodigde ingrediënten zelfgemaakt wasmiddel

 • Wilde kastanjes (ongeveer 15-20 kastanjes)
 • Water (250 ml per 7 – 10 kastanjes)
 • Optioneel: enkele druppels etherische olie voor geur (bijvoorbeeld lavendel of citroen)

 

Benodigdheden DIY wasmiddel

 • Grote glazen pot of emmer
 • Een rasp, mes of een blender
 • Waterkoker
 • Een fijne zeef of kaasdoek

 

Zo maak je zelf kastanje wasmiddel

 1. Verzamel wilde kastanjes. Zorg ervoor dat je alleen kastanjes verzamelt die vrij zijn van schimmels of beschadigingen.
 2. Was de kastanjes grondig om eventueel vuil of insecten te verwijderen.
 3. Snijd de kastanjes in kleine stukjes of rasp ze fijn. Hierdoor komt makkelijker saponine vrij, de natuurlijke zeepstof in de kastanjes.
 4. Plaats de gesneden kastanjes in een grote pot of emmer.
 5. Kook het water.
 6. Voeg voldoende gekookt water toe om de kastanjes te bedekken, reken op 250 ml per 7 – 10 kastanjes.
 7. Laat de kastanjes en het water 24-48 uur weken. Hierdoor kunnen de saponine vrijkomen en een zeepachtige vloeistof creëren.
 8. Roer af en toe in de pot om de saponine vrij te maken.
 9. Zeef de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek om de kastanjeschillen en eventuele onzuiverheden eruit te filteren. Je hebt nu een natuurlijk wasmiddel gemaakt.
 10. Voeg optioneel enkele druppels etherische olie toe als je van wasmiddel met geur houdt. Let op: sommige etherische oliën kunnen dan weer huidirritatie veroorzaken, dus zoek vooraf goed uit of je hier wel tegen kunt.
 11. Giet het wasmiddel in een glazen fles.
 12. Gebruik het zelfgemaakte wasmiddel zoals je normaal met elk ander vloeibaar wasmiddel zou doen. De aanbevolen hoeveelheid hangt af van de grootte van de was en hoe vies je was is. Dat kan in het begin even uitzoeken zijn, maar als je dat eenmaal weet kan een kind de was doen (letterlijk 😉)
 13. Bewaar het resterende wasmiddel op een koele, donkere plaats. Je kunt het wasmiddel enkele weken tot enkele maanden gebruiken, afhankelijk van de plek waar je het bewaard en waarin het bewaard wordt.

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

 1. Nou wat een super fijne tip ! Lekker met mijn dochtertje naar het bos om kastanjes te zoeken en daarna lekker wasmiddel maken . Ik hoop dat het ons gaat lukken en dat de was ook schoon is . Mijn dochtertje Alisha is 2,5 jaar en knoeit nog best wel veel .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in