boek je vakantie bij de ANWB

We hangen regelmatig de Nederlandse vlag uit om onze nationale trots te tonen op verschillende gelegenheden en feestdagen. Maar wat zijn de regels en richtlijnen voor het gebruik van vlaggen? Gemeentes en overheidsinstanties hebben bepaalde regels die ze moeten volgen, maar voor ons particulieren en bedrijven zijn er eigenlijk geen instructies. Maar hen wordt wel verzocht om de vlaginstructie voor overheidsgebouwen te volgen. Dus, ga jij binnenkort vlaggen kopen? Laten we dan eens kijken waar je op moet letten als je de vlag wilt uithangen, en op welke dagen je dit het beste kunt doen!

Inhoud

Mag je altijd de vlag uithangen?

Je bent altijd vrij om de vlag uit te hangen. Denk hierbij aan een bepaalde feestelijke momenten zoals wanneer je bent geslaagd voor een examen. Daarnaast wordt de vlag ook vaak gehesen wanneer iemand gaat trouwen. En in het geval van overlijden is het normaal om de vlag halfstok te hangen. Dit wordt gedaan als teken van respect.

Er zijn dus geen wetten die ons vertellen hoe we de vlag uit moeten hangen of wanneer je dat moet doen. Het is geheel je eigen keuze. Je bent dus niet strafbaar wanneer je de vlag uithangt op dagen die geen nationale feestdagen zijn. Op bepaalde dagen, zoals op Koningsdag, worden zowel de vlag als de wimpel gehesen.  Ook jij kunt wimpels kopen en deze hijsen aan je woning!

Protocol

Toch zijn er een aantal regels en protocollen waar je je aan moet houden als je de vlag gaat uithangen. Je moet echt zien te vermijden dat de vlag de grond raakt of een belemmering vormt voor weggebruikers. Daarnaast moet je de vlag eigenlijk naar binnen halen wanneer het donker wordt, dus tussen zonsondergang en zonsopgang. Als je de vlag toch buiten wilt laten hangen in de nacht, zou je er een schijnwerper op kunnen plaatsen zodat deze toch duidelijk te zien is.

Op welke dagen hang je de vlag uit?

Er zijn verschillende dagen waarop de vlag wordt gehesen. Hierbij enkele voorbeelden: de verjaardag van Prinses Beatrix, Nationale Dodenherdenking, Koningsdag op 27 april, Nationale Bevrijdingsdag, Veteranendag, de verjaardag van Koningin Máxima, het formele einde van de Tweede Wereldoorlog, de verjaardag van de Prinses van Oranje, Prinsjesdag en Koningsdag.

Speciale dagen

Daarnaast zijn er een aantal dagen waarbij er iets speciaals gaande is in het Koninklijk Huis. Denk hierbij aan een huwelijk of overlijden. Op dit soort dagen kan het zijn dat je specifieke regels moet volgen om de vlag uit te hangen. Soms zijn er bezoeken van staatshoofden waarbij de vlag ook wordt gehesen, maar dat is dan alleen op de plaatsen die worden bezocht. Dus, heb jij nog geen vlag in huis? Bestel er dan meteen in en hang die vlag uit!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in