Het kopen van de perfecte zitbank is misschien wel de grootste uitdaging voor iedereen die een woonkamer (opnieuw) gaat inrichten. De zitbank is namelijk een blikvanger, hij moet gewoon goed zijn. Daarnaast is het ook een ruimtevreter. Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld allemaal, mits je weet wat je wilt en je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent.
Inhoud
Bepaal de plek
De eerste vraag is natuurlijk: waar wil je die zitbank neerzetten? In een doorsnee woonkamer waren jarenlang de 3-zitsbanken met afstand het meest populair. Voor een doorsnee gezin boden ze voldoende zitruimte, want hoe vaak gebeurt het immers dat het hele gezin bijeen is? Geleidelijk werden onze huizen wat groter en steeg ook de behoefte naar een wat ruimer zitmeubel. Immers, de bank is wel het beeldbepalende meubelstuk in huis.
Een betrekkelijk kleine bank in een royale woonkamer is geen gezicht, tenzij je de overige ruimte op creatieve wijze weet op te vullen. Maar een te grote zitbank in een te kleine ruimte staat ook als een vlak op een modderschuit. Bepaal dus de plek van de bank en stem het formaat goed af op de totale ruimte.
Efficiënte indeling
Ben je klein behuisd? Dan kun je wellicht beter een 2-zitsbank kopen of je oriënteren op de mogelijkheden van een hoekbank. Weliswaar neemt een hoekbank veel meer ruimte in, maar daar staat tegenover dat je die mooi in een hoek kunt zetten die anders wellicht ongebruikt zou blijven.
Ook is het goed om je te realiseren dat een hoekbank vaak efficiënter is in zowel ruimte als prijs, dan een combinatie van een tweezitter met een losse fauteuil. Speelt ruimte geen rol? Ga dan voor een royale bank, die recht doet aan de ruimte in de woonkamer en waar je ook moeiteloos je gasten op kunt ontvangen.
Materiaalkeuze
De volgende stap om te zetten is het bepalen van het materiaal voor jouw zitbank. De meest gangbare opties zijn een zitbank met een stoffen of lederen bekleding. Het voordeel van stof is dat je er veel kleurmogelijkheden in hebt, bovendien voelt stoffen bekleding ook warmer en comfortabeler aan dan leder.
Nadelen zijn echter wel dat stoffen zitbanken lastiger schoon te houden zijn. Vooral wanneer er vloeibare substanties op terecht komen, is het lastig om die goed te verwijderen.
Een lederen bekleding gaat over het algemeen langer mee (mits goed onderhouden) en is dus vanuit het oogpunt van duurzaamheid aan te bevelen. Je hebt echter minder keuze qua kleur en het voelt wat killer aan.
Tegenwoordig zijn er ook zitbanken met een bekleding van microvezel. In tegenstelling tot stof laat microvezel zich wel goed reinigen, terwijl het ook zeer duurzaam is. Het materiaal heeft echter wel de eigenschap stof aan te trekken.
Probeer de bank uit
Een zitbank kan er op een plaatje fantastisch uitzien, maar het zitcomfort kan behoorlijk tegenvallen. Zorg ervoor dat je altijd in de gelegenheid bent om zelf de bank goed te kunnen testen. Je wilt immers wel weten hoe het voelt om erop te zitten of liggen, voordat je tot aanschaf overgaat. Een zitbank aanschaffen is niet iets wat je dagelijks doet, dus ga vooral niet over één nacht ijs.
De gouden regel zegt dat je het bij twijfel niet moet doen. De kans is dan namelijk groot dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Koop een zitmeubel nooit vanwege de goede prijs of omdat de verkoper aandringt. Alleen wanneer je de aankoop doet vanuit de volledige overtuiging dat je de perfecte zitbank voor jouw woonkamer gevonden hebt, zul je er ook daadwerkelijk plezier van hebben.