boek je vakantie bij de ANWB

Ah, de herfst! De lucht krijgt een speciale gloed en de bladeren veranderen in een palet van kleuren. Dit is ook het moment om aan het volgende seizoen te denken en je tuin winterklaar te maken. Begin je al te zuchten bij het idee? Geen zorgen! Met deze tips wordt het winterklaar maken van je tuin een eitje.

Inhoud

Bomen als pronkstukken in je tuin

Bomen zijn niet alleen geweldig vanwege hun indrukwekkende vorm; ze bieden ook beschutting en een habitat voor allerlei diersoorten. Maar hoe zorg je nu goed voor je bomen in aanloop naar de winter? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voor nieuwe bomen kopen is dit de perfecte tijd. De grond is namelijk nog warm van de zomer, wat zorgt voor een ideale start voor de jonge wortels. Het beste kun je kiezen voor lokale soorten, die goed bestand zijn tegen de Nederlandse winters.

Heb je gehoord van Bomenbezorgd? Tegenwoordig hoef je niet eens meer zelf de deur uit. Je kunt online bomen kopen en deze thuis laten bezorgen. Superhandig, toch? Naast het kopen van nieuwe bomen, is het ook tijd om na te denken over het onderhoud van je huidige bomen. Elke boom vraagt ander onderhoud: in sommige gevallen moet je snoeien, andere bomen hebben voldoende aan bescherming tegen extreme kou. 

Kleur en leven in je winterse tuin

Je zou denken dat de winter een saaie periode is voor je tuin, maar niets is minder waar! Er zijn genoeg winterbloeiende planten die je tuin kunnen opfleuren. Denk bijvoorbeeld aan de winterjasmijn of de Helleborus. Deze planten zorgen niet alleen voor een vleugje kleur, maar trekken ook vogels en insecten aan. Een win-win!

Een andere leuke tip: creëer een winterse bloempot. Neem een grote pot en vul deze met bolgewassen zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. Hiermee heb je niet alleen in de lente, maar ook in de winter kleur in je tuin!

Tuintips voor de luie tuinier

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft zin om uren in de tuin te werken. Voor diegenen onder ons die graag zo min mogelijk tijd buiten in de kou willen doorbrengen, zijn er ook genoeg tips.

Start met het verwijderen van dode planten en bladeren. Hiermee voorkom je dat ziektes en plagen zich verspreiden. Daarnaast is het aan te raden om kwetsbare planten te beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door ze af te dekken met jute of een speciaal winterdoek.

Heb je een vijver? Zorg dan dat deze niet helemaal dichtvriest. Een ijsvrije plek zorgt ervoor dat de vissen en andere vijverbewoners voldoende zuurstof krijgen. Dit kun je eenvoudig doen door een luchtpompje te plaatsen of een bal op het water te leggen.

 

In het kort: het winterklaar maken van je tuin hoeft echt geen zware klus te zijn. Met een beetje voorbereiding en de juiste tips kom je al een heel eind. En anders kun je op bij andere experts zoals Bomenbezorgd terecht voor alle planten en bomen voor jouw mooie tuin. Voor je het weet, zit je met een warme chocomel te genieten van je prachtige winterse tuin!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in