boek je vakantie bij de ANWB

Het is dan weliswaar niet meer zo warm, maar zweten heeft niet alleen te maken met de temperatuur buiten. Zweet jij vaak? Merk je dat de zweetgeur in je kleding blijft hangen? Ook na het wassen zweetgeur in kleding? Met deze 5 tips heb je er geen last meer van

 

Inhoud

Zo ontstaat zweetgeur in kleding

Er zijn verschillende redenen waarom je zweet. Dat kan door de temperatuur buiten zijn. Vooral in de zomer zweten mensen veel meer. Maar je kunt ook zweten als je hard aan het werk bent. Veel mensen gebruiken anti transpirant om zweten en vooral de geur te voorkomen. Dit is echter niet de oplossing, zeker niet voor je lichaam. Zweet heeft namelijk tal van functies die door het gebruik van anti transpiratie middelen onderdrukt worden. Dan kun je beter voor zweetproof kleding kiezen, bijvoorbeeld van RJ Sweatproof.

Hoeveel je zweet is van verschillende factoren afhankelijk. Waar de één amper zweet, zweet de ander ontzettend snel en vaak. Vooral bij tieners en vrouwen in de overgang neemt de hoeveelheid zweet ontzettend toe. En dat kun je, zeker bij tieners, al snel ruiken.

Alhoewel je de bezwete kleding wast, kan het gebeuren dat er zweetgeuren in de kleding achterblijven. Dat is niet zo gek, want zweet bestaat onder andere uit bacteriën die normaal op onze huid leven en nu op de kleding terecht zijn gekomen. Deze bacteriën breken af op het moment dat kleding in de was gaat, maar zorgen wel voor een penetrante zweetgeur. En die geur krijg je niet snel uit kleding als je deze op 30 of 40°C wast.

 

Zweetgeur in kleding? Met deze 5 tips heb je er geen last meer van

Gelukkig zijn er verschillende middelen die ervoor zorgen dat je kleding ook bij lage temperaturen gewassen kunnen worden en na het wassen fris en schoon ruiken. Hieronder vindt je 5 tips om zweetgeur uit kleding te verwijderen.

 

1. Azijn

Azijn is een onmisbaar huismiddeltje. Je kunt dit werkelijk voor van alles en nog wat gebruiken. Azijn is geschikt voor het verwijderen van heel veel verschillende vlekken zoals gras, fruit en drank. Daarnaast kun je azijn ook gebruiken om kalkaanslag te verwijderen, vergeelde kleding weer wit krijgen en roestvlekken verwijderen. Maar je kunt dit huismiddeltje dus ook gebruiken om zweetgeur uit kleding te verwijderen.

Zweetvlekken en bacteriën in donkere en bonte was kun je makkelijk en snel verwijderen met een azijnoplossing. Meng water met azijn in de verhouding 3:1. Even goed mengen en de zweetvlekken een uurtje weken in dit mengsel. Hierna kun je de was gewoon in de wasmachine stoppen en zoals altijd wassen.

Overigens hoef je niet bang te zijn voor onaangename geuren. De geur van azijn verdwijnt uit je was. Leuke bijkomstigheid: azijn is goed voor je wasmachine!

 

2. Soda

Een ander goedkoop en vooral effectief middel tegen zweetgeuren is soda. Hiermee kun je je was schoon en fris krijgen. Om echt komaf te maken met onaangename geuren gebruik je een emmer met daarin 5 liter water en een ruime eetlepel soda. Meng dit met elkaar en laat een half uurtje staan. Week hierin vervolgens de kledingstukken die een onaangename geur hebben (een nachtje laten weken). De volgende

 

3. Citroenzuur

Deze tip is speciaal voor kleding die niet in de wasmachine mag of speciale lichte was. Gebruik citroenzuur nooit op donkere kleding, want het zuur kan ervoor zorgen dat je was gebleekt wordt!

Neem een emmer en vul deze met warm water. Voeg hier twee eetlepels citroenzuur aan toe. Laat de kledingstukken ongeveer 3 uurtjes weken in het mengsel. Door de citroenzuur verdwijnen nare geuren als sneeuw in de zon. Daarnaast zorgt de citroen voor een frisse geur. Na het weken de kleding voorzichtig nog even voorzichtig uitspoelen.

 

4. Marseillezeep

Eigenlijk zou iedereen een stuk marseillezeep in huis moeten hebben. Deze zeep is namelijk ontzettend veelzijdig. Zeker voor het wassen van kleding is marseillezeep een must. Heb je een wat dikker of robuuster kledingstuk met zweetgeur? Maak dan de aangedane plek nat en ga hier met de zeep overheen. Neem eventueel een zacht borsteltje om de zeep goed over de vlek te verdelen. Laat het geheel een uurtje intrekken en was de kleding dan zoals gewoonlijk.

Tip: Je kunt bovenstaande tip ook gebruiken voor vlekken die je moeilijk uit kleding kunt verwijderen!

 

5. Dettol

Heb je niets met allerlei huismiddeltjes? Of wil je de was gewoon in de wasmachine gooien en er geen omkijken naar hebben? Dan moet je speciaal wasmiddel gebruiken dat desinfecterend werkt. Een goed voorbeeld hiervan is Dettol, maar er zijn natuurlijk ook andere merken die je kunt gebruiken. Je kunt dit wasmiddel toevoegen aan je gewone wasmiddel om af te rekenen met nare geuren.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in