boek je vakantie bij de ANWB

Azijn: een wondermiddel dat in vele situaties te gebruiken is. Het wondermiddel azijn van gezondheid tot de schoonmaak aan toe. Azijn kent vele toepassingen. Allereerst natuurlijk voor gebruik in salades en marinades, maar azijn is ook prima te gebruiken voor de huishouding. En het bevorderen van de gezondheid en genezen op natuurlijk wijze. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Alle reden dus om het wondermiddel azijn eens nader onder de loep te nemen.

Inhoud

Wat is azijn?

Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten, zodat er alcohol ontstaat. Door deze appelcider of wijn in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuur bacterie (die overgebracht wordt door fruitvliegjes) er vervolgens voor dat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur. Alle sporen, mineralen en zouten van het beginproduct zitten nog in de vruchtenazijn. Als de azijn klaar is wordt deze tenslotte gefilterd.

Natuurazijn, ook wel brandewijnazijn genoemd, is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor een stuk goedkoper.

Synthetische of kunstazijn wordt afgeraden, omdat het op den duur slecht is voor de gezondheid. Dit kan wel gebruikt worden voor de schoonmaak.

Schoonmaakazijn is zoals de naam al aangeeft uitsluitend bedoelt om ermee schoon te maken. Dus niet geschikt voor consumptie in welke vorm dan ook.

 

Het wondermiddel azijn van gezondheid tot de schoonmaak aan toe

Hieronder ga ik in op welke manieren je azijn kunt gebruiken. Hou hierbij wel rekening met bovenstaande, zodat je niet per ongeluk de verkeerde azijn gebruikt voor iets. Vooral met schoonmaakazijn moet opgelet worden, omdat deze niet geschikt is voor consumptie.

Azijn in voeding

Azijn kun je op allerlei manieren gebruiken in voeding. Veel salades worden gemaakt met een dressing waarin azijn zit. Vlees een tijdlang laten marineren in azijn en bijvoorbeeld wijn zorgt voor supermals vlees.
De schil van eieren die die je kookt, gaat niet meer barsten als je een paar eetlepels azijn aan het water toevoegt, voordat het kookt. Bovendien zijn de eieren ook makkelijker te schillen.

 

het wondermiddel azijn voeding
Shutterstock

Azijn voor bevorderen van de gezondheid

Azijn kun je op voorhand gebruiken om de gezondheid te bevorderen.

1. Pure Appelazijn: voorkomt roos. Na de shampoo het haar spelen met een oplossing van azijn en twee kopjes warm water.
2. Appelazijn vermindert de eetlust (voor degenen die af willen/moeten vallen). Drink een glas water met daaraan toegevoegd 2 eetlepels appelazijn.
3. Azijn verlaagt de bloeddruk
4. Azijn verlaagt ook het cholesterolgehalte
5. Het bevordert de spijsvertering en je voelt je gezonder
6. Werkt bloedzuiverend en is goed voor hart en vaten
7. Is een natuurlijke ontstekingsremmer

Azijn als natuurlijk medicijn voor de mens

Het kan ook prima gebruikt worden als vervanger voor (vaak) chemische medicijnen. Het is een natuurlijk geneesmiddel en voor diverse zaken toe te passen:

1. Appelazijn: helpt tegen insectenbeten, eczeem en zonnebrand

2. Je kunt er puistjes mee te lijf gaan door ze aan te stippen met appelazijn

3. Hept verlichten van een droge schilferige huiwanneer het toegevoegd wordt aan het badwater.

4. Azijn op een brandplek voorkomt blaren

5. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen. Wikkel de doek losjes om je hals, slaap er een nachtje mee en de volgende dag is de stijve nek verdwenen.

6. Te gebruiken bij hoofdpijn: Een doekje drenken in azijn en op het voorhoofd leggen doet wonderen.

7. Als je last hebt van zweetvoeten, likdoorns of voetschimmel zorg ervoor dat je 3x per week een 10 minuten durend voetbad met daaraan toegevoegd wat azijn neemt.

8. Wanneer iemand last heeft van zeer hoge en aanhoudende koorts: neem een emmer met koud water, doe er zeker 200ml azijn bij. Dompel hierin twee handdoeken die vervolgens om de benen van de zieke gewikkeld worden. Hierover heen komen een aantal droge handdoeken (erom heen wikkelen) en daarover heen de deken. De zieke zo een 10 minuten laten liggen en indien nodig herhalen. Meestal neemt de koorts al na de eerste keer wikkelen wat af.

 

het wondermiddel azijn gezondheid
Shutterstock

 

Azijn als natuurlijk geneesmiddel voor dieren

1. Door toevoeging van een beetje appelazijn aan het drinkwater van de hond, zal de vacht van de hond niet alleen gaan glanzen, maar ook dikker en mooier worden.

2. Niet alleen de vacht heeft profijt van de toevoeging van een beetje azijn aan drinkwater: het is ook een natuurlijk middel om vlooien te bestrijden/voorkomen.

Azijn gebruiken in de tuin

Ook in de tuin blijkt azijn een waar wondermiddel te zijn.  Deze is inzetbaar voor zowel bestrijding van bepaalde ongewenste gasten in de tuin, alsook een pepmiddel voor bepaalde planten.

1. Azalea’s vragen een zure grond, dus voor wie echt mooie planten wil hebben doet er goed aan  zo af en toe wat azijn toe te voegen aan het gietwater van azalea’s. Gebruik hiervoor 2 eetlepels azijn op 2,5 liter water.

2. Sprenkel azijn op plekken waar veel mieren zijn en mieren blijven weg.

3. Niets is vervelender dan gras en onkruid dat tussen de terrastegels groeit. Om hier vanaf te komen moet je het gras of onkruid  besprenkelen met wat azijn en de ongewenste gewassen vergaan. Let op: als het op een potplant komt dan sterft deze ook af!

4. Azijn kan ook gebruikt worden voor het reinigen van terrastegels of andere bestrating in de tuin waarop groene aanslag is ontstaan. Wees hier echter wel voorzichtig mee, want niet alle soorten bestrating kunnen hier even goed tegen.

 

Azijn en auto

Wist je dat azijn en de auto perfect samengaan? Je kunt de azijn bijvoorbeeld gebruiken voor het schoonmaken van de lederen bekleding? En dat je met azijn ook rookgeur kunt verwijderen? Daarnaast is het ook mogelijk om de ruiten ijsvrij te houden met azijn. Je kunt azijn zowel binnen als buiten de auto gebruiken.

 

Azijn in de huishouding (schoonmaakmiddel)

Het is noodzakelijk schoonmaakazijn hiervoor te nemen. Vaak volstaat gewone azijn prima en kan daarmee elk onderstaand karweitje geklaard worden. Waarschuwing vooraf: meng nooit azijn met chloor! Hierbij komen giftige gassen vrij die dodelijk zijn!

1. Soms begint een kledingstuk van witte wol of zijde na een aantal jaren geel te kleuren. Dit kun je herstellen door het betreffende kledingstuk af te sponsen met de volgende oplossing: 1 eetlepel witte azijn opgelost in een halve liter water.

2. Een goedkoop schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld geschilderde muren is het volgende mengsel: 1/2 kopje vol witte azijn, 1 kopje ammoniak, ¼ kopje baking soda en ongeveer 4,5 liter warm water.

3. Een verstopte douchekop los je als volgt op: schroef de douchekop eraf, alle onderdelen losmaken en alles een nachtje in een kom met weken. De volgende dag kun je alle kalkaanslag makkelijk eraf borstelen (met bijvoorbeeld een oude tandenborstel).

4. Vlekken van bijvoorbeeld fruit, drank en gras kun je goed verwijderen met wat azijn. Hiertoe lost je azijn en gelijke delen afwasmiddel op in water. Dit mengsel wordt op de vlekken gedaan. Geeft het even de tijd om in te werken. Tenslotte kun je het geheel uitspoelen.

5. De binnenkant van de auto voorruit kun je afnemen met een doekje gedrenkt in azijn. Dit voorkomt aanslag van de voorruit en helpt de ‘film’ verwijderen die vaak bij een nieuwe auto aan de binnenkant van de voorruit te zien is.

6. Een ruimte waarin gerookt is kan nog behoorlijke tijd erna stinken. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen door een kom neer te zetten met daarin wat azijn eventueel opgelost in water.

7. De overgebleven restjes lijm die misschien zelfs al wat harder geworden zijn kun je nog prima gebruiken indien je er wat druppels azijn aan toevoegt. Even schudden en je kunt de lijm tot de laatste druppel toe gebruiken.

8. Bepaalde groentes koken is geen pretje door de geur die achterblijft (bijvoorbeeld kool). Dit kun je vermijden door een pannetje op het vuur te laten sudderen met daarin wat azijn (let op dat het geheel niet compleet verdampt).

9. Een verfkwast die gedroogd is in de verf kun je herstellen door deze een tijdlang in hete azijn te weken.

10. Terras sets zullen vaak genoeg last krijgen van mosbegroeiing. Om dit mos makkelijk te kunnen verwijderen moet je er appelazijn overheen gieten. Daarna een uurtje laten intrekken en vervolgens kun je het mos makkelijk met een tuinsproeier of tuinslang eraf spuiten.

11. Douchegordijnen hebben de neiging schimmel te krijgen, met name aan de onderkant. Om dit te voorkomen moet je het douchegordijn af en toe te wassen met een lading handdoeken. De handdoeken zorgen voor wrijving, waardoor al een deel van het vuil eraf gaat. Tenslotte voeg je een kopje azijn toe aan het spoelprogramma en een stralend schoon douchegordijn is het resultaat.

12. Ook rookgeuren uit kleding kun je simpel en makkelijk verwijderen: hang de kleren in de badkamer op en zet er een emmer heet water met daaraan toegevoegd een kopje azijn onder. De stoom laat de geur verdwijnen.

13. Verwijder roestvlekken op bijvoorbeeld gootstenen door ze met azijn af te nemen. Een slot dat verroest is kan ook geweekt worden in een kommetje azijn. Het slot zal daardoor weer te openen zijn.

14. Brons, koper, messing en tin zijn te reinigen met een pasta gemaakt van: 1 theelepel zout, opgelost in een kopje azijn, hieraan toegevoegd genoeg blom om er een dikke pap van te maken. Deze pap smeer je op het betreffende voorwerp. Wacht 15 minuten en vervolgens neem geheel af met warm water en wrijf na met een doekje.

15. Azijn is ook een prima toiletreiniger. Voor algemene reiniging doe je wat azijn in de toiletpot. 1 uurtje in laten werken en vervolgens doorspoelen. Urineranden verdwijnen door het volgende te doen: enkele stukken huishoudrol in azijn drenken en langs de urineranden leggen. Het liefst laat je dit een hele nacht weken. Tenslotte doorspoelen en er met de wc borstel nog over heen gaan.

16. Ook de vaatwasser heeft af en toe reiniging nodig. Hiertoe gooi je een kopje azijn onderin de vaatwasser en laat je het  spoelprogramma doorlopen. Overigens kan dit prima in combinatie met glaswerk dat tegelijkertijd gereinigd wordt.

17. Om de koffiezetter te reinigen vul je deze met gelijke delen water en gedestilleerde azijn. Apparaat aanzetten en erdoorheen laten lopen. Hierna nog 1x met gewoon water door laten lopen en de koffiezetter is weer helemaal schoon.

18. Om watervlekken op hard plastic te reinigen of plastic waren te reinigen die moeilijk schoon te maken zijn (bijvoorbeeld ijsblokjestray) week je deze een paar uur in pure azijn.

19. Chroom gaat weer glanzen als je het oppoetst met een zacht doekje gedrenkt in appelazijn.

20. Zeepaanslag verdwijnt door een oplossing van 4 delen water en 1 deel azijn.

21. Moeiteloos schoonmaken van de magnetron wordt een peulenschil, als je het volgende doet: doe ¼ kopje azijn en een kopje water in een glazen kom (deze moet wel magnetron bestendig zijn) en zet deze 5 minuten lang in de magnetron op de hoogste stand. Door de damp van het azijnwater zullen aangekoekte etensresten zacht worden en nare geuren worden geneutraliseerd. Het azijnwater af laten koelen en hiermee de magnetron verder schoonmaken.

 

het wondermiddel azijn schoonmaak
Shutterstock

 

Heb je een restje wijn over die je niet meer kunt drinken?

Geen nood, maak zelf azijn met de overgebleven wijn. Daarbij kun je ook nog eens zelf allerlei kruiden toevoegen om azijn te maken geheel naar je eigen wens en smaak.

 

Het wondermiddel: Azijn! Van gezondheid tot de schoonmaak aan toe en meer veelzijdig product kan ik bijna niet bedenken. Waar gebruik jij azijn voor? Persoonlijk gebruik ik azijn voor de schoonmaak, gezondheid en in de salade. 

*uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Dokteronline.com

31 REACTIES

  1. Ah die tip van het douchegordijn ga ik echt proberen! Ik heb zo’n leuk douchegordijn die nergens meer te krijgen is maar er zitten idd veel vlekken op! Ik ga dit zometeen gelijk proberen. Super handig.

  2. Wauhhh volgens mij heb je alle toepassingen van azijn wel in kaart gebracht! Het is ook echt een wondermiddel. Dat van appelazijn in het drinkwater van de hond, ga ik eens uitproberen. Wist je trouwens dat de Engelsen in plaats van mayonaise, azijn op hun frietjes doen? Veel gezonder! En erg lekker

    • Zullen vast nog meer toepassingen van azijn te vinden zijn 😉 Ja, ik weet het: die chips met azijn uit engeland zijn ook errug lekker

    • Gewone azijn is niet heel erg lekker. Probeer eens biologische appelazijn en dan bij voorkeur troebele azijn. Die is veel zachter van smaak en ideaal als dressing

  3. […] Azijn is een onmisbaar huismiddeltje. Je kunt dit werkelijk voor van alles en nog wat gebruiken. Azijn is geschikt voor het verwijderen van heel veel verschillende vlekken zoals gras, fruit en drank. Daarnaast kun je azijn ook gebruiken om kalkaanslag te verwijderen, vergeelde kleding weer wit krijgen en roestvlekken verwijderen. Maar je kunt dit huismiddeltje dus ook gebruiken om zweetgeur uit kleding te verwijderen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in