boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij een puber in huis? Dan herken jij je vast in deze 13 ergernissen van pubermoeders. Van spullen die onvindbaar blijken tot toiletrollen die niet aan te slepen zijn.

 

Inhoud

Pubers en hun brein

Het is algemeen bekend dat het brein van een puber anders werkt dan van volwassenen. Pubers overzien vaak dingen nog niet, waardoor het lijkt alsof ze soms zaagsel in het hoofd hebben. Je vraagt je puber om iets te doen, hij draait zich om en is het alweer vergeten. Kleine dingen worden opgeblazen alsof de wereld vergaat en voor ons onbelangrijke dingen zijn van levensbelang. Toch is het juist in deze periode dat een puber je als ouder het meest nodig heeft. Ondersteuning op de juiste manier helpt om je puber te groeien tot een leuk volwassen persoon. En die periode dat hun brein anders werkt duurt gelukkig niet eeuwig.

 

13 Ergernissen van pubermoeders

Als jij pubers in huis hebt dan zul je onderstaande ergernissen vast wel herkennen.

 

1. Spullen op de trap leggen

Je draait de was en legt deze netjes gevouwen op de trap in de hoop dat je puber deze wel mee naar boven zal nemen. Je puber loopt naar de trap en vol verwachting klopt je hart. Zal hij of zal hij niet? Helaas, je puber loopt straal langs de stapel was, die toch echt van hem of haar is, alsof het er gewoon niet ligt. Ook bij de tweede, derde en zelfs achtste keer naar boven lopen blijft alles liggen. Je besluit om je puber eraan te herinneren dat de was toch echt niet vanzelf naar boven gaat. Met een beetje geluk hoef je dat slechts 2 – 3 keer te herhalen voordat de was meegenomen wordt.

 

2. De oneindige voorraad toiletrollen

Je weet dat je pubers in huis hebt als… de voorraad toiletrollen sneller op is dan dat jij de naam van je puber kunt zeggen. Het is niet ongewoon voor een gezin met pubers om er een rol per dag doorheen te jagen (in het meest gunstige geval). Heb je pech dan gaat er nog veel meer doorheen. Goed nieuws: vaak is dit niet alleen te wijten aan je puberzoon of -dochter. Vaak leveren mannen hier ook hun bijdrage aan (of jijzelf).

 

3. Toiletrol verwisselen

Heb je eindelijk weer een nieuwe voorraad, is het ophangen van een nieuwe rol na het laatste velletje een stap te veel voor de tiener. Niet nodig, gewoon pakken wat nodig is. De lege wc rol blijft of op de wc rol houder of wordt ergens in het toilet gedumpt. Want ja, die prullenbak is er gewoon niet (ook al staat hij slechts op een paar centimeter afstand).

13 Ergernissen van pubermoeders toiletpapier

4. Toiletbril ergernissen

Deze is speciaal voor alle moeders met zonen. Hoe vaak je je zoon ook zegt dat het toch echt wel handig is om de toiletbril voor het doorspoelen naar beneden te doen (of tenminste na het toiletbezoek), je kind is Oost-indisch doof. Als moeder moet je dan maar goed opletten of je wel op de toiletbril gaat zitten zonder erdoorheen te zakken. Ook kun je met een gerust hart het toilet een aantal keer per dag schoonmaken, want mikken is zo makkelijk nog niet.

 

5. Niet aan te slepen eten

Waar je kind het laat, je weet het niet meer. Het lijkt wel alsof ze je kaalvreten. Het maakt daarbij weinig uit wat je in huis haalt. Je draait je om en het is allemaal op. De onverzadigbare trek van tieners wordt bij voorkeur gestild met ongezonde snacks en vet eten. Want groente en fruit is maar saai en zo niet cool tegenover vrienden en vriendinnen. Ondertussen heeft je portemonnee een gat van alle extra uitgaves om nooit te stillen honger van je tieners enigszins te stillen.

 

6. ‘Mam, waar is mijn…’

Het lijkt wel of je tiener nooit onthoud waar hij of zij haar spullen laat. Of het nu iets belangrijks is als de huissleutel of de jas, pubers zijn eeuwig hun spullen kwijt. Als moeder hou jij natuurlijk alles bij (not) en dus hoor je tig keer op een dag de vraag: ‘Mam, waar is mijn…’. De waarom fase van peuters en kleuters, maar nu in de oudere tienerversie.

 

7. Het woord lenen komt in het woordenboek van een puber niet voor

Je puber is weer eens zijn oplader of headphones kwijt. Na heel veel gezeur besluit je om dan maar jouw oplader of headphone ter beschikking te stellen. Natuurlijk met de nadruk op het feit dat dit slechts tijdelijk is, omdat je het alleen uitleent. Schijnbaar heeft een puberbrein nog nooit van het woord lenen gehoord. Je spullen krijg je namelijk nooit meer terug, ook niet als je het netjes vraagt (want zij hebben het dringend nodig!).

 

8. Wakker worden, wat is dat?

Als je tiener eenmaal slaapt kan er een bom naast hem of haar afgaan, geheid dat je puber dit niet hoort. Laat staan de wekker die sowieso veels te vroeg in de ochtend afgaat. Jij bent ondertussen al op, gedoucht en aangekleed. Een blik op de klok verraadt dat de puber nog maar weinig tijd heeft. Je besluit onderaan de trap te roepen dat het nu toch echt tijd wordt om op te staan. Een kort gemompel is alles wat je als antwoord krijgt. Pas nadat je naast het bed bent komen staan en de puber met ‘bruut’ geweld wakker hebt gemaakt komt er eindelijk beweging in.

 

 

9. Een wasmand heb je niet nodig

Voor jou als moeder is de wasmand een perfecte uitvinding. Je puber heeft echter geen flauw idee waar dat ding nou eigenlijk voor dient. Je kleren kun je immers gewoon overal ‘neerleggen’. Het maakt daarbij niet uit of je in de badkamer bent of in de slaapkamer. Kleren uitdoen en doen wat je moet doen. Zelfs een wasmand binnen handbereik brengt hier geen verandering in.

 

 

10. Gemak dient de mens, maar een vaatwasser is hogere wiskunde voor de tiener

Vergeleken met vroeger hebben de kinderen het tegenwoordig zo makkelijk: de afwas hoeft in de meeste gevallen niet meer met de hand gedaan te worden. Al hoef je dat niet te zeggen tegen je puber, want dan ben je of stokoud of je begrijpt het niet. Maar de vaatwasser is een buitenaards project voor de tiener. De deur openen lukt nog wel, maar de borden, glazen, bestek enz. Inruimen zoals het hoort, dat is hogere wiskunde. Dat geldt niet alleen voor het inruimen, maar ook het leeghalen van de vaatwasser. Bovendien is dat toch niet belangrijk, want er zijn nog glazen en borden in de kast.

 

 

11. Je kan praten als Brugman, maar niemand die het hoort

De puber lijkt één te zijn geworden met zijn smartphone en bijbehorende headphones. De kans dat je de eerste keer gehoord wordt en ook daadwerkelijk antwoord krijgt is in een huis met tieners bijna nihil. Want ja, de noise cancelling headphones blokkeren het geluid van een ‘zeurende’ moeder perfect. Bovendien zijn pubers bij voorbaat Oost-Indisch doof en horen ze alleen het kraken van een zak chips die geopend wordt of de reep chocolade die je in de koelkast legt.

 

 

12. En jij dacht dat peuters moeilijke eters waren

Herinner jij je nog de fase van je peuter of kleuter die ineens niet alles meer lustte? Met een puber kom je in fase 2.0. Waag het vooral niet om met gezond eten op de proppen te komen, want dat lusten ze echt niet. Liever elke dag naar de Mac of de snackbar, want die vette patat, frikadellen en kroketten zijn alles wat je tiener nodig heeft. En als hij of zij dan eet, dan is het nog niet genoeg. Er moet minstens een lekker dessert bij en achteraf nog heel veel (ongezonde) snacks.

 

13. Opruimen, wat is dat?

Als je de deur van de kamer van je kind opent komt de rommel je haast tegemoet gesprongen. De hele vloer, het bed en vooral onder het bed vind je naast rondslingerende tassen, kleding en schoenen ook heel veel lege zakken chips, wikkels van chocola en nog veel meer. Met een beetje geluk zie je ook de bankpas van je zoon of dochter die al nergens meer te vinden was evenals de verloren gewaande oplader of headphone. Volgens je puber valt de rommel best mee en is er niets aan de hand. Of komt jouw idee van een opgeruimde kamer niet overeen met het idee van je puber.

Leestip: 10 Tips voor een opgeruimd en schoon huis

13 ergernissen van pubermoeders rommelige kamer

Ondanks alle puberperikelen zouden we ze niet willen missen

Het leven met een puber gaat niet over rozen. Toch is het een periode die we niet zouden willen missen. We zien ons kind letterlijk en figuurlijk groeien tot een volwaardig volwassen persoon. En soms zorgen deze ergernissen voor leuke anekdotes voor later.

 

Welke van bovenstaande ergernissen herken jij van je puber? Heb je nog aanvullingen? Zet ze hieronder in de comments voor andere moeders om te lezen (en te herkennen).

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in