boek je vakantie bij de ANWB

Geen zin om uren bezig te zijn met het huishouden? Dan heb ik 10 simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis voor jou. Deze tips zijn ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen. Een schoon en opgeruimd huis voelt als een thuis voor het hele gezin.

 

 

Inhoud

Opruimen en schoonmaken

De meeste mensen zullen het niet als een hobby hebben: schoonmaken en opruimen. Toch zorgt een opgeruimd en schoon huis voor een prettig gevoel. Sterker nog: een schoon en opgeruimd huis zorgt ervoor dat je meer rust ervaart en het prettig thuiskomen is. Stel het daarom niet langer uit, maar implementeer vandaag nog mijn tips. Makkelijke tips die snel toepasbaar zijn en waarvan je direct kunt profiteren. Bovendien hoef je je minder druk te maken over onverwachte visite die langs komt.

 

10 Simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis

Een schoon en opgeruimd huis hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak is het een kwestie van dingen anders aanpakken voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld een extra bankhoes aanschaffen, zodat je deze kunt verwisselen en om de zoveel tijd kunt wassen. Terwijl de ene in de was is kan de andere op de bank gedaan worden. Hierdoor blijft de bank schoon en fris. Lees snel verder voor nog meer tips.

 

1. Bed opmaken

Misschien niet het eerste waar je aan denkt omdat niemand behalve jij (en je partner) in de slaapkamer komen, maar toch hoort het opmaken van je bed bij een opgeruimd en schoon huis. Maak het bed niet direct na het opstaan op, maar laat het even onopgemaakt liggen. Lucht ondertussen de kamer en hang het beddengoed eventueel even bij het raam om te luchten. Intussen kun je ontbijten en je klaar maken om naar werk te gaan. Voordat je vertrekt zorg je dat je je bed opgemaakt hebt. Heb je kinderen? Maak dan ook hun bedden op.

 

10 Simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis 2

 

2. Lades inruimen volgens de Marie Kondo methode

De laatste tijd is er veel te doen om Marie Kondo en haar opruimmethode. Nu ben ik zelf geen fan van bepaalde handelingen die zij pleegt (het huis bedanken, elk kledingstuk dat je wegdoet bedanken enz), maar zij geeft wel goede tips wat betreft opruimen en bijvoorbeeld opvouwen. Dat geldt zeker voor het opruimen van kleding in lades. De kleding wordt daarbij niet gestapeld, maar klein opgevouwen in dan de lade gelegd.

Dit maakt de lade overzichtelijk en de kledingstukken zijn makkelijk te pakken zonder een stapel kleren uit elkaar te hoeven rukken. Ideaal voor kinderen! Sorteer kleding zoals ondergoed en sokken in een kleine bak die je bijvoorbeeld bij Ikea kunt kopen. Vooral voor kinderen heel belangrijk om overzicht te kunnen houden. Daarnaast staat een la met daarin bakjes waarin alles gesorteerd ligt ook nog eens heel netjes en opgeruimd.

 

3. Ga op zoek naar slimme opbergmogelijkheden in je huis

Loop eens door je huis en ga op zoek naar mogelijkheden om ongebruikte spullen uit het zicht op te bergen. Denk daarbij aan een lade onder je bed, de ongebruikte ruimte onder de trap of zelf de kruipruimte. Kijk eens kritisch naar de inrichting van je kast en ruim deze opnieuw in, misschien ontstaan er vanzelf ruimtes waar je andere spullen kwijt kunt.

Zorg er ook voor dat spullen minder snel in het zicht staan. Zo kun je bijvoorbeeld klein speelgoed van je kind opbergen in mandjes die je in een kast met open vakken zet. Daarmee is het speelgoed binnen handbereik, maar netjes opgeborgen in manden en straalt de woonkamer rust uit.

 

4. Minimaliseer elke 6 maanden

Of het nu om kleding of speelgoed voor de kinderen gaat, spullen kunnen zich al snel ophopen. Het is daarom goed om elke 6 maanden even een paar dagen ervoor uit te trekken en eens kritisch naar al je spullen te kijken. Loop de kledingkast na en doe kleding die je niet draagt weg. Je kunt deze verkopen op Marktplaats of maak er iemand anders blij mee. Lees vooral ook mijn 5 tips voor een opgeruimde kledingkast zodat je altijd orde kunt houden.

Speelgoed waar niet naar omgekeken wordt kun je eveneens verkopen of weggeven. Of je laat het speelgoed roteren: om de zes maanden berg je een deel van het speelgoed op en geef je je kinderen ander speelgoed. Na zes maanden wordt dit speelgoed opgeborgen en haal je de andere spullen weer tevoorschijn.

 

5. Schoon en opgeruimd aanrecht

Dat klinkt heel simpel, maar in een kleine keuken kan dit al snel voor problemen zorgen. Creëer daarom extra opbergruimte en laat zo min mogelijk spullen op het aanrecht staan. Zorg er ook voor dat je aanrecht na elk gebruik schoon wordt achtergelaten.

Dit geldt overigens niet alleen voor je aanrecht, ook kasten in de slaapkamer moeten zo veel als mogelijk opgeruimd zijn. Denk daarbij aan de commode in de kinderkamer of de lage kast op jouw slaapkamer. Berg je make up en sieraden zo veel als mogelijk op om een opgeruimde slaapkamer te hebben.

 

10 Simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis 1

 

6. Schoonmaken van boven naar beneden

Geef je de keuken een uitgebreide schoonmaakbeurt? Werk dan altijd van boven naar beneden. Begin met de bovenkant van de keukenkastjes en werk naar beneden toe. De vloer wordt als laatste gedaan, zodat je niet dubbelop werk moet doen. Dat geldt ook als je gaat afstoffen.

 

7. Doe elke dag een beetje

In plaats van de berg was tot het weekend op te laten lopen, draai je elke dag een wasje. Is de was droog, vouw deze dan direct op en berg de kleding op. Haal elke dag een doekje over de wc en zorg dat je elke dag een klein beetje doet in huis. Hiermee voorkom je dat de taken zich opstapelen en je uiteindelijk uren in het huishouden bezig bent.

 

8. Schaf handige hulpmiddelen aan

Klinkt misschien een beetje raar, maar het huishouden wordt een stuk makkelijker met de juiste hulpmiddelen. Na jarenlang een slechte stofzuiger te hebben gehad ben ik nu intens blij met mijn Thomas stofzuiger. Dit is een nat en droog zuiger en zorgt ervoor dat de haren van de honden en kat werkelijk verdwijnen.

Een kruimeldief kan ook goed van pas komen of een handige mop, waarmee je makkelijk en snel schoon kunt maken. Of denk er eens aan om te investeren in een robotzuiger. Alles wat je leven een stuk makkelijker kan maken en waarmee je het huishouden sneller aan kant hebt is de investering dubbel en dwars waard.

 

9. Ga niet zitten

Natuurlijk ben je aan het einde van de dag moe en wil je niets liever dan op de bank zitten en even bijkomen van een lange dag. Toch kun je er beter eerst voor zorgen dat je huis opgeruimd is. Als je namelijk eenmaal zit is het veel moeilijker om weer op te staan om te gaan opruimen. Loop even alle kamers langs en ruim de rommel van de dag op. Dit is vooral een tip voor alle ouders.

Zorg er ook voor dat je je tijd zo efficiënt mogelijk gebruikt. Maak tijdens het koken alvast de lunchtrommels voor de volgende dag klaar. Werk afwas alvast weg. Zet de vaatwasser voor het slapengaan aan. Ruim het aanrecht direct na de afwas op.

Kortom: zorg ervoor dat je rustig kunt zitten zonder rommel om je heen. Dat zorgt er ook voor dat je in de ochtend in een schone en opgeruimde keuken, woon- en eetkamer komt. En geloof  me: dat geeft rust.

 

10. Vele handen maken licht werk

De laatste van mijn 10 simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis is: doe niet al het werk alleen. Zeker als je een partner en/of kinderen hebt, zorg dan dat iedereen een handje meehelpt. Hoe klein kinderen ook zijn, ze kunnen altijd wel meehelpen. Laat ze zelf hun borden naar de keuken brengen, laat ze meehelpen met het uitruimen van de vaatwasser of leer ze hun speelgoed na het spelen direct op te ruimen.

Voor je partner geldt natuurlijk dat jullie de huishoudelijke taken kunnen verdelen. Zo doet iedereen een beetje in het huishouden en hebben jullie allebei meer tijd over voor andere dingen. Daarnaast genieten jullie van een schoon en opgeruimd huis, zonder dat slechts één persoon al het werk moet doen.

 

Heb je nog aanvullingen voor mijn 10 simpele tips voor een schoon en opgeruimd huis? Laat het me weten.

Dokteronline.com

5 REACTIES

  1. Een schoon en opgeruimd aanrecht straalt rust uit. Mijn keuken is open en grenst aan mijn woonkamer. Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik mijn spullen netjes terugzet in mijn keukenkastjes. Ik heb ervoor gezorgd dat ik genoeg opbergmogelijkheid heb in mijn nieuwe keuken. Dit vind ik een echte must.

    • Klopt, ik hou ook van een opgeruimd aanrecht, maar helaas lukt dat niet altijd (iets met tieners die ook graag de keuken induiken, maar liever niet opruimen)

  2. Ik sluit me bij je schoonmaaktips aan. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Mijn oma zei altijd: ga nooit naar de keuken met lege handen. Graag inspecteer ik de woonkamer en eetkamer ’s avonds op wat er nog naar de keuken moet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in