boek je vakantie bij de ANWB

Zout, niet alleen hartstikke goedkoop maar iedereen heeft het wel in huis. Met zout kun je zo veel meer doen dan alleen smaak toevoegen aan je eten. 16 Dingen die je met zout kunt doen maar nog niet kende.

 

Inhoud

Wat is zout?

Zout is eigenlijk verzamelnaam voor een aantal dingen zoals kalk, gips, magnesium, ammoniumzout, maar ook keukenzout valt hieronder. Keukenzout zoals wij dit in de keuken gebruiken bestaat uit de volgende componenten: natrium en chloride. Naast het smaak geven aan eten wordt zout ook gebruikt om etenswaren langer houdbaar te maken. Juist door het natrium kan het zijn dat er een dieet voorgeschreven wordt waarin het gebruik van zout beperkt of compleet verboden wordt.

 

16 Dingen die je met zout kunt doen maar nog niet kende

Zout heeft eigenlijk iedereen wel in huis al was het maar om eten meer smaak te geven. Gelukkig kun je zout voor nog veel meer dingen gebruiken. Het is niet alleen heel bruikbaar, maar ook nog eens heel low budget. Wat dacht je van het opfrissen van de kleuren van je kleding of om te kijken of je eieren nog goed zijn? Allemaal dingen die je met zout kunt doen.

1. Kleuren opfrissen van kleding

Soms heb je kledingstukken die na verloop van tijd hun kleur verliezen. Je hoeft je kleding niet direct in de kledingbak te gooien. Zout is de oplossing. Om je kleuren op te frissen doe je het kledingstuk in een oplossing van water en zout. Of voeg gewoon ¼ kopjes toe aan je wasmachine. Na het wassen zul je versteld staan van de resultaten.

 

2. Opfrissen en reinigen van kunstbloemen

Heb je geen groene vingers en wil je toch genieten van wat bloemen in huis? Dan zijn kunstbloemen de oplossing. Helaas zijn dit wel echte stofnesten. Om kunstbloemen en planten makkelijk en snel schoon te maken heb je niets anders nodig dan zout. Strooi wat zout ik een zakje, plaats hierin de bloemen en schud even flink. Door het zout worden de bloemen helemaal schoon en stofvrij.

 

3. Lippenstiftvlekken verwijderen

Als je graag een long lasting lippenstift draagt, dan weet je waarschijnlijk ook hoe moeilijk deze te verwijderen is van glazen. Mocht je al van alles uitgeprobeerd hebben, maar de vlekken blijven zichtbaar, gebruik dan eens zout. Neem een beetje zout tussen je vingers en wrijf hiermee over de lippenstift. Let er wel op dat zout krassen kan maken in je glazen, wrijf dus voorzichtig.

 

4. Goedkope scrub voor de huid

Deze tips is alleen geschikt als je zout probleemloos mag gebruiken. Van zout kun je namelijk heel makkelijk een scrub maken. Maak je huid nat met lauwwarm water en strooi hier zout op. Maak cirkelende bewegingen met het zout en wrijf hiermee over je huid. Je huid wordt gescrubd en voelt hierna heerlijk zacht aan.

 

5. Zout voor schone en witte tanden

Ben je op vakantie en kom je erachter dat je tandpasta vergeten bent? Of is je tandpasta thuis op? Geen nood. Zout kun je perfect gebruiken als vervanging van tandpasta. Je kunt zout ook zo nu en dan op je gewone tandpasta strooien en dan je tanden poetsen. Door zout te gebruiken (al dan niet in combinatie met tandpasta) zullen je tanden witter en schoon worden. Doe dit echter niet te vaak. De structuur van zout tast namelijk het glazuur van je tanden aan.

6. Kijk of de eieren nog goed zijn

Eieren zijn typische producten die je snel vergeet. Je haalt ze in de winkel. Plaatst ze in de koelkast en gooit de eierdoos weg. Het gevolg? Je hebt geen idee meer hoe lang de eieren ook alweer houdbaar waren. Je kunt gelukkig heel makkelijk testen of de eieren nog goed zijn of niet. Doe in een glas water met daaraan toegevoegd 2 theelepels zout. Laat het ei hier voorzichtig in glijden. Drijft je ei? Dan kun je het in de GFT bak gooien. Zinkt je ei naar de bodem? Eet smakelijk, je ei is nog eetbaar.

 

7. Behandeling van roos

Heb je last van roos? Al van alles en nog wat geprobeerd maar zonder succes? Probeer het dan eens met een zoutmassage. Neem hiervoor een beetje zout en masseer daarmee je hoofdhuid voordat je je haar gaat wassen. Doe dit zeker 5 minuten lang. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je hoofd licht vochtig of droog is. Nadien gewoon je haren wassen. Het zout zorgt niet alleen voor een schone hoofdhuid, maar stimuleert ook nog eens de groei van je haren.

 

8. Voorkom bevroren autoruiten

Nu hebben we al een tijdje geen echte winter meer gehad, maar mocht het gaan vriezen dan kun je de volgende truc toepassen. Om te voorkomen dat je autoruiten helemaal dichtvriezen neem je een stukje katoen (bijvoorbeeld een kledingstuk) waarmee je over alle ruiten van de auto wrijft. Zout zorgt ervoor dat water niet kan bevriezen, waardoor je geen last zult hebben van bevroren ruiten.

 

9. Keelpijn aanpakken met zout

Heb je keelpijn? Het is nergens voor nodig om direct naar de drogist, de apotheek of zelfs de dokter te rennen. Zout is een goedkoop huismiddel dat keelpijn direct verlicht. Doe een beetje zout in een glas lauwwarm water en gorgel hier minimaal 30 seconden mee. De pijn zal direct afnemen.

 

10. Watervlekken op meubilair verwijderen

Als je net als ik een grote eiken tafel hebt zul je het volgende probleem wel herkennen. Je hebt dorst, zet een glas water op tafel, maar je vergeet helemaal dat er een onderzetter onder moet. Voor je het weet heb je lelijke kringen in het tafelblad. Gelukkig kun je dat vrij makkelijk oplossen door zout te gebruiken. Strooi direct een beetje zout op de vlek en wrijf hier in cirkelende bewegingen over met een beetje spons die licht vochtig is.

 

11. Houten tandenborstel langer houdbaar maken

Mijn dochter is overgestapt van een elektrische naar een houten tandenborstel. Helaas heeft dit als nadeel dat de tandenborstel maar beperkt te gebruiken is. Om de tandenborstel langer houdbaar te maken kun je of alleen de tandenborstelkop of de hele tandenborstel weken in een water/zout oplossing.

 

12. Volle en zachte lippen

Ik schreef het hierboven al: zout is de perfecte scrub. Je kunt zout niet alleen gebruiken als scrub voor je lichaam, maar ook voor je lippen. Breng een beetje zout op de tandenborstel aan en maak hiermee cirkelende bewegingen op je lippen. Als je klaar bent afspoelen. Je hebt volle en zachtere lippen!

 

16 Dingen die je met zout kunt doen maar nog niet kende lippen

 

13. Gebruik zout om te spoelen

Je hebt helemaal geen dure mondwaters nodig. Het enige dat je nodig hebt is een beetje zout en water. Zo nu en dan met een zoutoplossing spoelen bevorderd de gezondheid van je mond in het algemeen. Gorgel ongeveer 30 – 60 seconden lang.

 

14. Maak de vissenkom glanzend schoon

Helaas, soms is een vissenkom dof en niet meer om aan te zien. Wat je ook doet, het blijft dof en hopeloos. Wil je jouw goudvis weer een mooi uitzicht geven? Maak de kom dan de volgende keer schoon met zout. Gewoon de binnenkant van de kom inwrijven met zout (voorzichtig!) en goed afspoelen met water. Let op dat er geen zout achter blijft, anders gaat je vis een lesje krijgen in ondersteboven zwemmen 😉

 

15. Goot ontstoppen

Als je geen gootsteenontstopper bij de hand hebt kun je proberen om zout te gebruiken. Strooi ongeveer een half kopje zout in de gootsteen en wacht een minuut of 20 – 30. Spoel na met (bij voorkeur) kokend water en je zult zien dat je goot weer ontstopt is.

 

16. Wijn- of druivensap vlekken verwijderen

Sommige vlekken zijn lastig te verwijderen, dat geldt zeker voor wijn- en druivensapvlekken. Ook hier biedt zout uitkomst. Strooi direct na het ongelukje zout op de vlekken en laat 10 – 15 minuten intrekken. Daarna moet je de vlek flink schrobben totdat de vlek niet meer te zien is.

Leestip: Met deze tips verwijder je vlekken moeiteloos

 

Bonustip

Misschien niet heel erg diervriendelijk, maar als je de wanhoop nabij bent vanwege de vele slakken in je tuin kun je zout op de slakken strooien. Het zout zorgt ervoor dat de slakken oplossen.

 

Heb jij nog andere tips waarvoor je zout kunt gebruiken behalve in de keuken?

 

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in