boek je vakantie bij de ANWB

Last van een vieze oven? Met deze huismiddeltjes kun je je oven schoonmaken, zonder dat je er veel werk aan hebt of hoeft te schrobben. Van azijn tot scheerschuim: met deze huismiddeltjes wordt je oven spik en span.

 

Inhoud

Hoe ontstaat een vieze oven?

Taarten, kip, ovenschotels – de oven wordt door de meeste mensen vaak gebruikt. Maar soms gaat er wel eens wat mis en laten ingebrand vet en braadvleessappen hun sporen achter. Vaak wordt er met een doekje overheen gegaan in de hoop dat het allemaal meevalt. Maar helaas, dit is juist dé manier hoe voedselresten de kans krijgen om in te drogen en bij elke bakbeurt meer te verkorsten.

En dat betekent: een vieze oven, die in het ergste geval ook nog eens giftige dampen kan ontwikkelen. Daarnaast is dit de perfecte broeibodem voor bacteriën en schimmels.

 

Huismiddeltjes oven schoonmaken: tips tegen ingebrand vet en meer

Het uitstellen van schoonmaken kost uiteindelijk veel meer tijd en moeite. Gelukkig hoef je voor het schoonmaken niet naar chemische of agressieve ovenreinigers te grijpen om dat hardnekkige vuil kwijt te raken.

 • Zout: ingebrand vuil is heel gemakkelijk te verwijderen met zout. Maak de oven schoon met een vochtige doek en bestrooi de bodem van de oven royaal met zout. Verwarm de oven tot 50 graden en wacht tot het zout bruin wordt. Laat vervolgens de oven afkoelen en veeg het zout samen met het vuil (zoals voedselresten) weg met een vochtige doek.
 • Citroensap: citroensap is niet alleen goed om waterkokers en koffiezetapparaten te ontkalken, maar ook om de oven schoon te maken. Meng citroensap en water in een ovenschaal en zet deze in de oven op 120 graden. Er zal een heerlijke geur vrijkomen en door de stoom weken de vetvlekken vanzelf los. Veeg na afloop even schoon en klaar. De magnetron kun je overigens op dezelfde manier schoonmaken.

Leestip: Schoonmaaktips met citroen

 • Azijn: hetzelfde kun je doen met azijn. Meng azijn met water en giet het mengsel in een hittebestendige vorm. Plaats het ongeveer 45 minuten in de oven op 150 graden. Veeg tenslotte (als de oven niet te heet is) de binnenkant af met een vochtige doek.

Leestip: Wondermiddel azijn: van gezondheid tot schoonmaak

 • Scheerschuim: ovenreiniging werkt ook met scheerschuim. Spuit het scheerschuim op de ingebrande vlekken op de bodem en wanden, laat het intrekken en veeg de oven daarna schoon.
 • Baking soda: je hebt echt geen chemische ovenreinigers nodig. Gebruik daarvoor in de plaats gewoon baking soda. Let op: dit is iets anders als bakpoeder! Baking soda is het ultieme huismiddel voor de schoonmaak – een echt wondermiddel tegen ingebrande plekken. Maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de ingebrande vlekken. Laat het een tijdje intrekken en veeg het vervolgens weg met een vochtige doek. Baking soda is overigens ook geschikt voor het ontkalken van koffiezetapparaten, waterkokers en dergelijke.

 

Oven reinigen: 9 extra tips

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor je oven. Voorkomen dat deze vies wordt en je achteraf flink moet schoonmaken scheelt tijd en werk. Met onderstaande 9 tips kun je voorkomen dat je oven vies wordt. Daarnaast staan er nog extra tips tussen voor het reinigen van de oven.

 1. Vermijd vies worden oven: gebruik bakpapier om te voorkomen dat vettige en ingebrande resten op de bakplaat achterblijven. Bij het braden van gerechten moet de ovenschaal groot genoeg zijn. Gebruik bij voorkeur vormen met een hoge rand om overlopen te voorkomen en vul ze niet helemaal tot de rand.
 2. Verwijder vuil meteen: veeg na elk gebruik lichte verontreinigingen direct. Gebruik hiervoor een droge of eventueel licht vochtige doek of een stuk keukenpapier
 3. Last van ingebrand vet: heb je toevallig een combi stoomoven dan kun je  hardnekkig vuil eerst laten weken door stoom te gebruiken. Hierdoor laat het ingebrande vet in de oven makkelijker los. Heb je geen stoomfunctie? Dan kun je dit ook nabootsen door, zoals hierboven omschreven, een bakje met water waaraan je citroensap of azijn toevoegt in de oven zetten.
 4. Reinig elementen apart: afzonderlijke elementen, zoals roosters of bakplaten, kun je er de meeste modellen gewoon uithalen om apart te reinigen. Dit geldt ook voor de meeste ovendeuren. Met klemhendels kunnen de glazen panelen meestal zonder speciaal gereedschap worden verwijderd. Dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.
 5. Reinig rubberen afdichtingen: vergeet bij het schoonmaken vooral de rubberen afdichtingen van de deur niet. Deze kun je met warm water en een wat afwasmiddel prima reinigen. Een schone deur sluit echt goed en voorkomt warmte- en energie verlies.
 6. Gebruik emaille of keramiek: bakgerei met geëmailleerd of keramisch oppervlak is bijzonder glad, waardoor er nauwelijks iets aan blijft kleven.
 7. Oven met coating: handig is ook een katalytische coating van de ovenwanden. Hierbij zijn speciale katalysatordeeltjes in de coating ingebed die vetachtige vervuilingen al vanaf ongeveer 200 graden Celsius tijdens gebruik afbreken.

 Belangrijk: De coating mag onder geen beding worden behandeld met schuurmiddel, harde borstels en sponzen of staalwol, omdat anders het oppervlak wordt beschadigd en de speciale reinigingseigenschappen verloren gaan.

 1. Pyrolyse in de oven: ovens met pyrolysefunctie zijn bijzonder makkelijk in gebruik: bij deze zelfreiniging verwarmt de lege binnenruimte van de oven tot wel 500 graden Celsius. Alle verontreinigingen worden bij deze hoge temperaturen verbrand. Wat overblijft is as, die je na het afkoelen eenvoudig met een vochtige doek kunt verwijderen. Afhankelijk van de mate van vervuiling en de ingestelde reinigingsstand duurt het zelfreinigingsprogramma 1 tot 3uur.
 2. Ammoniak: als je geen oven met zelfreiniging hebt en geen gebruik wil maken van bovenstaande huismiddeltjes, dan kun je ammoniak gebruiken. Let op: dit is hoog giftig spul en wil je eigenlijk gewoon vermijden. Veilig gebruiken doe je als volgt: zet een glazen kommetje met daarin een heel klein beetje ammoniak in de oven en sluit de deur van de oven. Laat ongeveer 2 – 3 uurtjes staan. Open ramen en deuren, open ovendeur en verwijder het bakje ammoniak door het buiten te zetten. Neem de oven nu aan de binnenkant af met een vochtige doek. Let op: zorg dat je de dampen zo min mogelijk inademt, omdat deze giftig zijn.

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelMedical Mysteries spel
Volgend artikel4 tips voor een gezellige kinderkamer
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in