boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu bloed, gras of olie is, sommige vlekken lijken maar niet te willen verdwijnen. Gelukkig lijkt het verijderen van vlekken soms moeilijker dan het is. Met deze tips verwijder je vlekken in een handomdraai.

 

Inhoud

Vlekken verwijderen

De ene vlek is de andere niet. Veel vlekken zullen in de wasmachine niet verdwijnen, sterker nog: in het ergste geval maak je het alleen maar erger en gaan de vlekken alleen nog dieper zitten. Tijd om hier met een paar goedkope huismiddeltjes een einde aan te maken. Voor onderstaande tips kun je gewoon gebruik maken van dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt zoals tandpasta, zout en melk.

 

Met deze tips verwijder je vlekken in een handomdraai

Hieronder bespreek ik de meest voorkomende vlekken en een goedkope oplossing om deze te verwijderen.

 

Inktvlekken verwijderen met melk

Het is weer eens zo ver: de pen die je in je broekzak hebt gestopt is gaan lekken. Het gevolg? Een grote inktvlek op die mooie jeans waar je niet zonder kunt. Geen nood, met wat melk is de inktvlek zo verwijderd. Giet wat melk op een bord of in een kommetje en leg hier het kledingstuk met de vlek in. Laat het 15 – 30 minuten in de melk weken. Vervolgens met een tandenborstel de vlek borstelen en schoonspoelen met water.

 

Gebruik zout voor een olievlek

Dit is een goede tip voor mensen die net als ik vaak in de keuken staan en dan last hebben van opspattend olie. Helaas krijg je de meeste olievlekken er in de wasmachine niet zomaar uit. Zeker niet als het een grotere vlek betreft. Strooi voortaan gewoon wat zou op de plek met olie en ga er met een tandenborstel overheen. Zout absorbeert de olie. Hierna kun je met een vochtig servet de vlek nog verder verwijderen. Vervolgens het kledingstuk in de wasmachine gooien en er blijft niets meer over van de vlek.

 

Nagellak verwijderen met nagellak remover

Klinkt heel logisch en dat is het ook. Toch blijkt dat veel mensen in paniek raken als bijvoorbeeld een flesje nagellak omvalt en op het vloerkleed terecht komt. Dompel een doekje in nagellakremover en blijf op de vlek deppen tot deze verdwenen is. Gaat het om een kledingstuk, dan kun je dit hierna nog in de wasmachine stoppen.

 

Bloed verwijderen met waterstofperoxide

Oke, dit is misschien iets dat je niet standaard in huis hebt. Toch is het must om in je kastje te hebben. Waterstofperoxide is namelijk voor heel veel dingen te gebruiken en een must have huismiddeltje. Mocht je ergens bloedvlekken hebben, dan kun je deze met waterstofperoxide verwijderen. Gewoon de bloedvlek deppen met waterstofperoxide (3%). Laten drogen en eraf krappen en vervolgens in de wasmachine stoppen.

 

Vieze kragen wit maken met shampoo

Je kent het wel: de kraag van een overhemd is niet meer wit, maar van een onbestemde bruine kleur. Wassen lijkt het probleem niet te verhelpen. Geen nood, met een beetje shampoo krijg je de kraag in no time weer wit. Kies bij voorkeur een shampoo voor vet haar. Een paar druppels shampoo over de vlekken wrijven en 20 minuten in laten trekken. Uitspoelen met water en ten slotte in de wasmachine zoals gewend wassen.

 

Grasvlekken verwijderen met tandpasta

Ouders van kinderen die graag buiten spelen weten dat grasvlekken nummer 1 ergernis zijn. En helaas: grasvlekken zijn niet zomaar te verwijderen. Of toch wel? Tandpasta blijkt hier de redder te zijn. Zorg er wel voor dat je geen gel tandpasta gebruikt. Echt alleen witte tandpasta gebruiken om grasvlekken te verwijderen. Neem een beetje tandpasta en wrijf hiermee de vlek in. Met een nat gemaakte tandenborstel over de vlek blijven borstelen tot de vlek verdwenen is. Hierna hoef je het kledingstuk alleen nog maar te wassen zoals je dat normaal ook zou doen.

 

Hardnekkige theevlekken verwijderen met koud water en wasverzachter

Hardnekkige vlekken van thee kunnen op de volgende manier met koud water en wasverzachter verwijderd worden: laat het kledingstuk een tijdje weken in koud water. Giet hierna een beetje wasverzachter op de vlek en wrijf over de vlek. Laat het 3 – 5 minuten intrekken. Vervolgens uitspoelen met koud water. Als de vlek droog is kun je de wasverzachter 30 minuten in laten trekken.

 

Rode wijn of druivensap vlekken verdwijnen met baking soda en zout

Baking soda, let op: dit is iets heel anders dan bakpoeder, alhoewel je beide kunt gebruiken om te bakken en zout kun je gebruiken voor het verwijderen van wijnvlekken. Of je nu wijn of druivensap gemorst hebt, over het algemeen zijn het minder leuke vlekken om te verwijderen. Mocht je weer eens morsen, strooi dan zo snel als mogelijk een beetje baking soda op de vlek. Dep met een schone, witte handdoek op de vlek, zodat de baking soda de wijn kan absorberen. Neem een kom en leg hier het kledingstuk met vlek op. Nu kun je zout op de vlek strooien. Laat dit 5 minuten intrekken en giet er dan langzaam kokend water over (let op: dit is niet geschikt voor elke stof!). Was het kledingstuk vervolgens op de hoogst mogelijke temperatuur.

 

Papier en strijkijzer gebruiken om was vlekken te verwijderen

Kaarsen zijn leuk en zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Helaas wordt dat iets minder leuk als kaarsvet op je kleding komt. Met een stuk papier en een strijkijzer is dit gelukkig zo opgelost. Leg een oude handdoek op je strijkplank en dek af met een stuk papier. Hierop leg je het kledingstuk met de vlek. Leg op de kaarsvet vlek een stukje bakpapier. Ga nu met je strijkijzer (zo heet mogelijk) over de vlek. Door de hitte gaat het kaarsvet weer smelten. Het papiertje zal het kaarsvet absorberen. Vervang het papiertje indien nodig. Blijf herhalen totdat de kaarsvet vlek verwijderd is. Daarna wassen zoals je gewend bent.

 

Kauwgom verwijderen met kou of pindakaas

Niets zo vervelend als kauwgom in je kledingstuk of erger nog: in je haar (of dat van je kind). Gelukkig kun je kauwgom redelijk makkelijk verwijderen. Gebruik hiervoor de volgende tip: stop het kledingstuk in de vriezer. De kauwgom bevriest en laat zich makkelijk verwijderen. Kauwgom kun je ook verwijderen door deze in te smeren met pindakaas (ideaal als je kauwgom in je haar hebt).

 

Heb jij nog een handige tip om vlekken te verwijderen? Laat een reactie hieronder achter met jouw ultieme tip!

Met deze tips verwijder je vlekken in een handomdraai 2

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in