Asperges zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Op er echt van te genieten moet je de asperges wel op de juiste manier bereiden. Ontdek nu de 4 meest gemaakte fouten bij het bereiden van asperges.
Inhoud
Asperges gezond en vooral erg lekker
Het Nederlandse aspergeseizoen begint eind februari en loopt tot eind juni. Overigens vind je de meest lekkere asperges tussen eind april en eind juni in de winkels. De groente is ontzettend lekker en wordt dan ook graag gegeten. Volgens het aspergecentrum eet 40% van de Nederlanders tijdens het aspergeseizoen 10x deze groente. Dit komt neer op een gemiddelde van 800 gram per persoon per jaar.
Overigens is asperge niet alleen lekker. Asperge is gezond en laag in calorieën. Daarnaast bevat asperge veel mineralen en vitamines, waardoor je een geldige reden hebt om er vaker van te eten. Let wel op: er zit naast allerlei goede voedingsstoffen ook purine in de groente. Purine zorgt voor de aanmaak van meer urinezuur. Dus heb je last van jicht of nierproblemen? Probeer je dan een beetje in te houden en eet er niet zo veel van.
4 Meest gemaakte fouten bij het bereiden van asperges
Natuurlijk kun je naar de supermarkt rennen en het hele jaar door asperges in glas halen, maar lekkerder zijn verse asperges die je zelf maakt. Helaas is het wel een groente die niet zo makkelijk te bereiden is. Hieronder vind je 4 fouten die gemaakt worden bij de bereiding. Fouten die ervoor zorgen dat de groente of te hard, flauw of zelfs grijs en grauw wordt.
1. Niet goed schillen
Het belangrijkste bij de bereiding van asperges is het schillen ervan. Dat moet zorgvuldig en goed gebeuren. Om te voorkomen dat je houterige asperges krijgt gebruik je een aspergeschiller. Was de groente vooraf, goed afdrogen en dan pas schillen. Begin met schillen bij de kop en schil van boven naar beneden. Doe dit ruim, zodat er geen schil of harde stukken achter blijven.
2. Groene asperges schillen
Witte asperges moet je ruim en goed schillen, maar dat geldt niet voor groene asperges. Onder de schil vind je alle belangrijke voedingsstoffen die door het verwijderen van de schil verloren gaan. Het is voldoende om de paars-witte uiteindes eraf te snijden.
3. In teveel water koken
Grote kans dat je een grote pan erbij pakt, deze vult met veel water om de groente vervolgens te koken. Helaas is deze manier van bereiding compleet fout, waardoor je je groente kunt verpesten. Hoe het dan wel moet? Neem een pan en doe hier een laagje water in, zodat deze net onder water staan. Een andere mogelijkheid: zet de asperges rechtop in een pan en vul tot net 1 cm onder het kopje.
Laat de groente vervolgens =12 minuten lang stomen met deksel op de pan. Op die manier krijg je geen waterige groente, maar groente waar smaak aan zit. Houd er rekening mee dat de witte soort iets langer moet stomen dan de groene variant.
4. Kleur verliezen
Eten doe je niet alleen met je mond, maar ook met je neus en je ogen. Daarom doen ze er in restaurants alles aan om eten mooi op te dienen. Thuis is dat misschien minder nodig, maar dat wil niet zeggen dat je eten er niet aantrekkelijk uit mag zien. Om te voorkomen dat je witte asperges verkleuren kun je wat citroensap toevoegen aan het kookwater.