Asperges zijn volop verkrijgbaar vanaf april tot juni. Asperges zijn een gezonde seizoensgroente die je wil eten. Boordevol voedingswaarden en ook nog eens amper calorieën. Bovendien zijn asperges ontzettend lekker. Wat wil je nog meer?
Inhoud
Seizoensgroenten asperges
Alhoewel je het hele jaar door asperges kunt kopen, is het seizoen van Nederlandse asperges van begin april tot 24 juni. Dat betekent dat we momenteel volop in het aspergeseizoen zitten. Veel mensen zijn dol op het witte goud zoals het ook wel genoemd wordt. De meest bekende is de witte soort, maar je kunt ook groene en paarse asperges kopen.
Herkomst asperges
De precieze herkomst van het witte goud is niet helemaal duidelijk. Vermoedt wordt dat deze ergens uit het Middellandse Zeegebied of Azië komen. Feit is echter dat vanuit Algerije tot het midden van Europa alleen nog wilde asperge gevonden wordt. Overigens gebruiken Chinezen de groente al eeuwen als medicinale groente. En waren de Romeinen dol op het witte goud.
Overigens werd eerst de groene variant ontdekt en pas later de witte. De groene wordt geoogst als de koppen als boven de grond zijn, terwijl de witte soort nog in de grond staat als deze geoogst wordt.
Asperges een gezonde seizoensgroente die je wil eten
Voor welke soort je ook kiest, asperges zijn ontzettend gezond. Bovendien passen ze ook in een gezond dieet, waarbij je op je gewicht moet letten.
Asperges laag in calorieën
Als je een bundel asperges in je hand hebt zou je het niet denken, maar 93% van de groente bestaat uit water. Dat betekent dat het seizoensgroente is die laag in calorieën is. Door het hoge gehalte aan water bevat 100 gram asperge slechts 14 – 16 kcal. Niet zo gek dus dat veel mensen deze groente graag eten.
Voedingswaarden asperges
Het is natuurlijk leuk dat asperge een hoog gehalte aan water heeft. Dat heeft echter weinig tot geen gezondheidsvoordelen. De groente bevat gelukkig ook 4% koolhydraten, 0,2% vet, 2% eiwit (proteïne). 14 gram vezels per 100 gram en heel wat vitamines en mineralen. Dit zijn onder andere:
- Vitamine C
- Kalium
- Calcium
- Koper
- Ijzer
- Magnesium
- Fosfor
- Vitamine E
- Vitamine B11 (foliumzuur)
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Bètacaroteen
Vooral foliumzuur is bijzonder goed voor het lichaam, aangezien je lichaam dit niet zelf aan kan maken. Toch heb je dit nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedplaatjes.
Pas op: asperges bevatten purine
Toch moet je asperges niet in overdreven grote hoeveelheden eten. Want hoewel de groente voor het grootste deel supergezond is, zit er wel een grote MAAR aan. In de groente zit namelijk ook purine. Purine zorgt voor de aanmaak van meer urinezuur. Vooral mensen met nierproblemen en jicht moeten daarom voorzichtig zijn bij het eten van (teveel) asperges.
Waarom ruikt je urine vreemd na het eten van asperges?
Sommige mensen vinden dat hun urine na het eten van asperges een aparte geur heeft. Dit heeft alles te maken met asparaginezuur die de smaak aan de groente geeft. Dit is aminozuur dat door het lichaam omgezet wordt in zwavelhoudende stoffen. En deze stoffen zorgen voor de onaangename geur. Overigens ruikt niet iedereen deze geur. Dat is per persoon verschillend.
Zo bereidt je perfecte asperges
Heb je geen zin om te schillen? Dan kies je voor de groene soort. Deze ziet er bovendien bijzonder fancy uit, waardoor je een bord mooi op kunt maken. Dat geldt evengoed voor de paarse aspergesoort.
Belangrijk bij het bereiden is dat je in geen geval een pan mag gebruiken die gemaakt is van aluminium. Een speciale aspergepan is het beste. Heb je deze niet? Gebruik dan een ruime pan waarin de groente rechtop kan staan. Op die manier voorkom je dat de aspergekoppen sneller gaar zijn dan de rest. Doe naast wat zout, ook wat suiker en een beetje boter in het water.
Recepten met asperges
Er zijn online talloze recepten te vinden voor het bereiden van asperges. Een absolute klassieker is natuurlijk asperges met ham en ei. Maar gelukkig kun je heel veel gerechten maken met daarin asperges.