boek je vakantie bij de ANWB

De meeste Nederlanders moeten een hypotheek afsluiten om de aankoop van een huis te financieren. Door de hoge prijs van huizen is de kans namelijk klein dat je de aankoop volledig met eigen geld kunt betalen. Wil je een hypotheek afsluiten? Kies dan niet voor de eerste beste die je tegenkomt, maar vergelijk hypotheken met elkaar. Op deze manier voorkom je dat je spijt krijgt van de lening die je afsluit. Weet je niet waar je op moet letten bij het vergelijken? Lees dan verder. In deze tekst zetten we namelijk vier tips voor het vergelijken van hypotheken op een rijtje.

 

Inhoud


1. Kijk verder dan de hypotheekrente

Wanneer je een hypotheek afsluit, moet je iedere maand een bedrag terugbetalen. Dit bedrag bestaat enerzijds uit aflossing en anderzijds uit rente. Bij het vergelijken van hypotheken laten veel mensen zich leiden door de hypotheekrente. Zij denken vaak dat ze de goedkoopste hypotheek afsluiten door voor de lening met de laagste hypotheekrente te kiezen. Helaas is dit niet altijd het geval, want ook de looptijd en de voorwaarden hebben invloed op de prijs van een hypotheek. Sluit daarom nooit alleen een hypotheek af op basis van de hypotheekrente.

 

 

2. Bereken hoeveel je per maand kwijt bent

Om er zeker van te zijn dat je uiteindelijk de beste hypotheek afsluit, moet je berekenen hoeveel je per maand kwijt bent aan verschillende hypotheken. Voordat je zo’n berekening maakt, moet je ervoor zorgen dat alle uitgangspunten gelijk zijn. Kies bijvoorbeeld overal voor dezelfde looptijd. Wanneer deze of andere uitgangspunten van elkaar verschillen, is het onmogelijk om een eerlijke vergelijking te maken. Houd je alles gelijk? Dan kun je de prijs van hypotheken vergelijken. Als je zelf niet weet hoe je dit doet, kun je dit ook uitbesteden aan een hypotheekadviseur in Alkmaar.

 

 

3. Lees de voorwaarden goed door

Een veelgemaakte fout bij het vergelijken van hypotheken is dat mensen alleen naar de prijs kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet onnodig veel wilt betalen, maar toch is het verstandig om je niet blind te staren op de prijs. De voorwaarden zijn namelijk minstens zo belangrijk. Zo is het prettig als je van tevoren al weet wat er mogelijk is wanneer je persoonlijke situatie plotseling verandert. Bekijk ook wat de mogelijkheden zijn voor wat betreft vervroegd aflossen. Wil je een tweede hypoheek afsluiten om een verbouwing of de aankoop van een nieuwe auto te financieren? Dan is het lekker als je deze door een financiële meevaller vervroegd kunt aflossen. Bij de ene hypotheek zijn de voorwaarden voor vervroegd aflossen (veel) gunstiger dan bij de andere.

 

 

4. Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie?

Voordat je begint met het vergelijken van hypotheken is het verstandig om voor jezelf te bepalen of je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt of niet. Je betaalt hier altijd een deel van de totale hypotheeksom voor, maar er zitten ook voordelen aan. Zo profiteer je bijvoorbeeld van een lage NHG-rente. Bovendien is een hypotheek met NGH een vangnet. De partij waarbij je de lening afsluit, weet dankzij NHG namelijk dat de hypotheek wordt afgelost als je dit zelf niet meer kunt. Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten? Neem dit dan mee bij het vergelijken van hypotheken.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in