boek je vakantie bij de ANWB

De leiboom is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Niet zo vreemd, want er zijn een aantal heel goede redenen te bedenken waarom je voor leibomen in de tuin zou kiezen. Dat geldt in het bijzonder voor de leilaurier. Deze boom is veel minder bekend dan de gangbaardere leilinde of de sierpeer als leiboom. Hoogste tijd dus om de bijzondere leilaurier eens flink in het zonnetje te zetten!

Dit zijn 5 goede redenen om voor een leilaurier te kiezen:

 

Inhoud

1. De leilaurier is een snelle groeier

Kies je voor een leiboom, dan wil je natuurlijk niet jaren hoeven te wachten tot de bomen goed dichtgegroeid zijn. Bij de leilaurier hoeft dat gelukkig ook niet. Deze boom is namelijk een snelle groeier. Daardoor is het rek waarop de boom gespannen is snel begroeid met takken en bladeren.

Snelgroeiende leibomen hebben natuurlijk het grote voordeel dat ze hiermee snel voor privacy en/of schaduw in je tuin zorgen. Plaats bijvoorbeeld een rij leilaurieren in je voortuin om blikken van nieuwsgierige voorbijgangers uit je woning te houden. Met een snelle groeier als de laurier hoef je niet bang te zijn dat je nog jaren moet wachten tot de bomen volgroeid zijn.

 

2. Er zijn verschillende soorten leilaurieren

Als de keuze op een laurier als leiboom valt, heb je ook nog verschillende opties wat soorten laurieren betreft. De verschillen tussen de soorten bomen zijn niet heel erg groot, maar kunnen net dat ene belangrijke detail voor je tuin zijn. Kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden en wat het best bij je wensen past.

Twee soorten laurieren als leiboom uitgelicht: de Prunus Caucasia en de Prunus Novita. De Novita is donkerder groen dan de Caucasia, maar het belangrijkste verschil is misschien wel dat de Novita iets minder snel en minder dicht groeit dan zijn soortgenoot. Daar staat echter wel tegenover dat de boom beter bestand is tegen ziektes en plagen.

 

3. De leilaurier is groenblijvend

Leibomen zijn een fantastische manier om voor beschutting te zorgen. Helaas houdt dit in de herfst en in de winter vaak op, omdat de boom dan zijn bladeren verliest. Natuurlijk zijn leibomen in wintertooi ook schitterend, maar het zorgt wel voor minder beschutting. Vind je dit ook jammer? Dan is de leilaurier echt een boom voor jou, want deze is namelijk groenblijvend.

Laurieren verliezen hun blad niet in de winter, dus dat betekent dat je altijd groene leibomen in de tuin hebt staan. Fijn voor je eigen uitzicht, maar natuurlijk ook om het zicht van bijvoorbeeld buren of voorbijgangers uit je tuin of woning te houden. Bovendien bieden groenblijvende bomen ook een fijne schuilplek aan de vogels in je tuin, zodat je ze ook op die manier de winter door helpt.

 

4. De leilaurier is makkelijk te snoeien

Er wordt vaak gedacht dat het lastig is om leibomen mooi in model te houden. De boom moet namelijk toch een bepaalde vorm hebben en niet de verkeerde kant op groeien. Gelukkig is het snoeien van leilaurieren erg eenvoudig.

Doordat deze bomen zo snel groeien, kun je de leilaurier het beste twee keer per jaar snoeien. Hou dit goed bij. Het snoeien gaat het beste met een heggenschaar en als je de uitstekende takken wegknipt, behaal je heel makkelijk en snel een mooi resultaat. Met de takken in het leischerm hoef je niets te doen, want deze zorgen juist voor een mooie en volle boom.

 

5. Dit is een boom met bloemen

De leilaurier Prunus Caucasia heeft in het voorjaar een verrassing voor je in petto. Dan krijgt deze boom namelijk witte bloemen! Het donkergroene blad wordt in de lente versierd met trossen witte bloemetjes die als klap op de vuurpijl ook nog eens heerlijk ruiken. Een echte aanwinst voor in je tuin dus.

Bomen met bloesem zijn uiteraard ook erg populair bij bijen en vlinders, dus door voor leilaurieren te kiezen, help je deze belangrijke diertjes ook nog eens aan een voedselrijke omgeving. Wat natuurlijk ook weer de nodige vogels aantrekt. Zo heb je ineens heel veel extra’s om van te genieten: niet alleen prachtige bomen vol bloemen, maar ook nog eens een divers dierenleven dat voor de nodige dynamiek in je tuin zorgt.

 

Een leilaurier kopen

Uiteraard kun je een leilaurieren online bestellen. Bomen in pot kunnen het hele jaar geplant worden. Van half oktober tot half april kunnen bomen met blote wortel geplant worden. Zeker de bomen in pot hebben tijdens de hete zomermaanden veel water nodig.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in