boek je vakantie bij de ANWB

De vooruitzichten laten een ware hittegolf zien die op ons afkomt. Vraag jij je af hoe je de hittegolf door moet komen? Ontdek dan nu 8 tips om de hitte te overleven.

 

Inhoud

Hittegolf in Nederland

Het gebeurd niet zo vaak, alhoewel het de afgelopen jaren een aantal keren is gebeurd: een hittegolf in Nederland. Het KNMI omschrijft een hittegolf als volgt: ‘Een hittegolf is een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximum temperatuur 25,0°C of hoger), waarvan minimaal 3 tropische dagen (maximum temperatuur 30,0°C of hoger) zijn.’ Sinds 2000 heeft Nederland 13 hittegolven gehad.

 

Hittegolf? Met deze 8 tip overleef je de hitte

Inmiddels is het juli 2022 en staat ons volgens meteorologen een nieuwe hittegolf te wachten de komende weken. Natuurlijk is dat altijd afwachten in een land als Nederland, want niets is hier zo veranderlijk als het weer. Krijg jij het al warm bij de gedachte alleen al? Dan zijn deze 8 tips om de hitte te overleven voor jou.

 

1. Draag de juiste kleding

Veel mensen denken dat hoe minder kleding je draagt hoe beter. Daar zit een kern van waarheid in, maar dat is ten eerste niet overal te realiseren en ten tweede is luchtige kleding vaak nog iets beter dan geen kleding. Dat geldt overigens alleen als je de juiste kleding draagt. Benieuwd welke stoffen dat zijn? Lees dan mijn artikel: Zomerkleding, deze stoffen zijn koel en laten je minder zweten.

 

2. Voldoende drinken en vooral niet te zoet

Het ligt zo voor de hand: maar als het echt heet is, is drinken nog belangrijker. Kies voor ongezoete dranken, bij voorkeur water. Eventueel kun je aan je water wat schijfjes citroen en komkommer toevoegen als je water met een smaakje wil. Daarnaast kun je ongezoete kruidenthee (koud) drinken en vruchtenthee.

Voorkom overigens dat je te snel of te koud drinkt. Dat kan namelijk leiden tot maag-darm problemen. Ook moet je ver wegblijven van suikerhoudende dranken. Dat komt omdat de toevoegingen zoals suiker voor meer energie zorgen (niet zo handig als het heet is) en verder geen voedingsstoffen bevatten. Een combinatie die je niet wil hebben tijdens een hittegolf.

 

3. Handen af van alcohol

Het klinkt zo lekker: een glas koud bier drinken terwijl het buiten heet is. Toch kun je op hete dagen beter de handen weglaten van alcohol. Alcohol kan voor diverse problemen zorgen. Zo kun je letterlijk instorten, aangezien alcohol vocht onttrekt aan je lichaam. Daarnaast verwijdt het bloedvaten en onttrekt het belangrijke voedingsstoffen aan je lichaam. Dit kan resulteren in een zonnesteek.

Leestip: Alles wat je moet weten over zonnesteek, zonnebrand en warmte-uitslag

Verder loop je risico op een lage bloeddruk, duizeligheid (combi van warmte en alcohol) en misselijkheid. Heb je toch gedronken? Zorg dan dat je in de schaduw of liever nog binnen bent. Voel je je raar worden? Leg je benen dan omhoog en drink 500 ml water.

 

4. Lichte maaltijden

Als het warm is moet je lichaam al harder werken dan normaal. Daarom eet je bij voorkeur lichte maaltijden en dan in kleinere porties verdeeld over de dag. Eet vooral producten met een hoog watergehalte zoals:

  • Komkommer
  • Yoghurt
  • Watermeloen
  • Courgette
  • Tomaten

Maak een heerlijke fruitsalade of een oppeppende smoothie. Wil je toch een wat stevigere maaltijd hebben? Kies dan voor een koude rijstsalade, koude maccaronisalade of bijvoorbeeld koude soep (gazpacho).

Als het echt heet is kun je overigens ook beter de handen weghouden van barbecue, hoe verleidelijk dat ook is. Een teveel aan dierlijk eiwit verhoogd namelijk de lichaamstemperatuur en dat kan voor gevaarlijke situaties leiden als het toch al warm is. Wil je toch een lekker gegrilld stukje vlees eten? Kies dan voor mager vlees zoals kip, vis of groente.

Leestip: Inspiratie wat te eten met deze hitte

 

5. Zorg voor voldoende ijsblokjes

Nee, de ijsblokjes zijn in dit geval niet om in je drinken te gooien. Te koud drinken is namelijk ook allesbehalve goed. De ijsblokjes hou je achter de hand om jezelf af te koelen. Doe deze in een handdoek of een washandje en ga hiermee over armen en decolleté. Hierdoor koel je een beetje af en voel je je snel een stuk beter.

 

6. Maak een boswandeling

Natuurlijk is het verleidelijk om de hele dag in te zon te zitten of een duik te nemen in één van de meren of natuurplassen, maar beter is het om de koelte van het bos op te zoeken. In de zomer kan de temperatuur in een bos enkele graden schelen. Ideaal dus als je buiten wil zijn en tegelijkertijd op zoek bent naar verkoeling. Let wel met teken.

 

7. Onderschat de kracht van de zon niet

Vele mensen onderschatten de kracht van de zon. Vooral als je constant binnen en buiten loopt of als je in de schaduw zit. Te lang in de zon zitten kan echter tot tal van gezondheidsproblemen zorgen. Denk daarbij aan een zonnesteek, problemen met je bloedsomloop, zonnebrand en nog veel meer. Daarom is het belangrijk om vooral op het heetst van de dag de zon te vermijden.

 

8. Koel je huis

Als het buiten te warm is, zorg je dat het binnen juist koel is. Zorg dat je alle ramen en deuren tegen elkaar opzet (wel met iets ervoor anders krijg je klapperende deuren). Verder kun je de gordijnen sluiten. Helpt niets om het huis af te laten koelen? Dan kun je de aanschaf van een ventilator of een airco overwegen.

Geen geld voor een airco? Voor een prikkie bouw je deze zelf:

 

Met bovenstaande tips moet je de komende hittegolf wel door kunnen komen.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in