boek je vakantie bij de ANWB

Als je verliefd bent kun je dat op verschillende manieren laten blijken. Dit noem je ook wel liefdestalen. In het algemeen wordt uitgegaan van maar liefst vijf verschillende liefdestalen. Onderverdeeld in geven van tijd, bemoedigende woorden, cadeautjes, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. 5 Liefdestalen, welke spreek jij?

 

Inhoud

Wat is Liefdestaal?

Als je van iemand houdt, dan kun je dat op verschillende manieren duidelijk maken. Hoe je dat doet hangt samen met wat voor type mens je bent. Ben je communicatief, zakelijk of juist een beetje terughoudend? Kortom: jouw persoonlijkheid heeft invloed op jouw liefdestaal.

Liefdestaal is jouw manier om liefde of sympathie voor een ander te communiceren. En voor deze taal hoef je niet per se gebruik te maken van woorden.

Leestip: 13 Tekenen dat hij echt verliefd op je is

 

Wat zijn de 5 liefdestalen?

De liefdestaal zoals we deze hieronder gaan behandelen is ontworpen door Gary Chapman. De liefdestaal is onderverdeeld is vijf verschillende categorieën ofwel 5 liefdestalen:

  • Geven van beste deel van je tijd
  • Bemoedigende en lieve woorden
  • Cadeautjes geven
  • Hulpvaardigheid
  • Lichamelijke aanraking

Elke liefdestaal wordt hieronder uitvoerig besproken. Ontdek nu welke liefdestaal jij spreekt.

 

5 Liefdestalen, welke spreek jij?

Misschien herken jij jezelf wel in één van de 5 liefdestalen wel. Het kan ook zo zijn dat je niet per se één liefdestaal gebruikt, maar meerdere. De ene taal sluit de andere namelijk niet ui. Toch is het zo dat de meeste mensen vooral uitblinken in één taal.

 

Geven van beste deel van je tijd

We hebben het allemaal maar druk, we rennen van hot naar her en onze agenda’s zijn al weken vooruit volgeboekt. Juist een gebrek aan tijd voor elkaar kan voor een relatiebreuk zorgen. Tijd is kostbaar en sommige mensen gebruiken hun kostbare tijd om hun liefde voor de ander tot uitdrukking te brengen.

Mensen die deze liefdestaal gebruiken maken bewust tijd vrij voor de ander om samen leuke dingen te ondernemen. En dan niet één keer in de zoveel tijd, maar echt dagelijks bewust tijd maken voor de ander. Dat hoeft niet per se heel lang, als het maar echt quality time is voor en met elkaar.

 

Bemoedigende en lieve woorden

Als je het niet moeilijk vind om over je gevoelens te spreken en je veel communiceert is de kans groot dat dat ook tot uitdrukking komt in je liefdestaal. In dit geval is het dus letterlijk de taal die je gebruikt om je liefde te tonen.

Mensen die hun liefde uitdrukken met lieve en bemoedigende woorden, geven de ander graag een compliment en liefdesverklaringen. Dingen als: ‘je bent van onschatbare waarde voor mij’, ‘ik kan mij een leven zonder jou niet voorstellen’ of ‘ik hou van jou om wie je bent’ zijn goede voorbeelden van uitspraken van iemand die deze liefdestaal gebruikt.

 

Cadeautjes geven

Heb jij moeite om je gevoelens met woorden uit te drukken? Dan is de kans groot dat je je liefde laat blijken door het geven van cadeautjes. Dan hoeven niet altijd grote cadeautjes te zijn, maar gewoon kleine dingen die de ander plezier en vreugde bezorgen.

Een boeket bloemen, een kleinigheid dat in de broodtrommel gestopt wordt of simpelweg een briefje met daarop een hartje zijn voorbeelden van deze liefdestaal. Alhoewel dit een meer materiële manier is om de ander zijn of haar liefde te bewijzen is hier niets mis mee. Je laat de ander zien dat je hem/haar graag mag door cadeautjes te geven.

 

Hulpvaardigheid

Een bekend spreekwoord heet: geen woorden, maar daden. Als je deze liefdestaal gebruikt, dan ben je de steun en toeverlaat van je partner. Deze steun geef je in je dagelijkse leven, door je partner te ontlasten en te helpen waar mogelijk.

Het vuilnis moet naar buiten? Eten moet gekookt worden? De kinderen moeten weggebracht worden? Als jij of je partner dit doen uit liefde om de ander te ontlasten dan is dat zijn/haar/jouw liefdestaal. Een manier om de liefde en gevoelens voor de ander te uiten.

 

Lichamelijke aanraking

Lichamelijke aanrakingen zijn in een relatie belangrijk. Toch kan de één hier meer behoefte aan hebben dan de ander. Is jouw liefdestaal gericht op lichamelijke aanrakingen? Wil je graag knuffelen, houdt je ervan om de ander een kus te geven of zo nu en dan een beetje aan te raken? Dan gebruik je lichamelijke aanrakingen om je liefde voor de ander duidelijk te maken.

 

Relatietip

Welke liefdestaal je ook hebt, het is belangrijk dat je let op de behoeften van je partner. Heeft hij of zij meer hoefde aan lichamelijke aanrakingen of juist aan hulp bij alledaagse klussen? En is dat niet toevallig één van je liefdestalen? Dan kan het al snel tot botsingen onderling komen. Natuurlijk moet je je niet anders voordoen dan je bent, maar in een relatie is het geven en nemen. En dat geldt ook op het gebied van de liefde en de taal die jij daarin spreekt.

Door veel te communiceren met je partner kun je erachter komen welke liefdestaal de ander heeft en waar jullie beide behoefte aan hebben. Op die manier kun je samen werken aan een liefdestaal die voor jullie beide werkt en jullie relatie versterkt.

 

Welke liefdestaal spreek jij?

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in