boek je vakantie bij de ANWB

Het is alweer oktober en voor velen de tijd bij uitstek om een wintersportvakantie te plannen. Om optimaal te kunnen genieten moet je op alles voorbereid zijn. Daarom geef ik je vandaag 5 tips om goed voorbereid met de auto op wintersport te gaan.

 

Inhoud

1. Informeer je vooraf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor het reizen naar een wintersportbestemming. De weersomstandigheden gecombineerd met de populariteit van de vakantiebestemming kunnen nogal eens voor problemen onderweg zorgen. In de auto stappen en hopen op het beste is dan ook echt af te raden. Zorg dat je bij voorbaat goed geïnformeerd bent over mogelijke afsluitingen van bergpassen en files. Soms loont het om een andere autobaan te nemen, ook al lijkt dat in eerste instantie een omweg te zijn. Urenlang in de kou in de file staan is zeker met kinderen in de auto af te raden.

Mocht je toch onverwacht in de file terecht komen, zorg dan dat je adressen achter de hand hebt waar je eventueel de nacht door kunt brengen. Een fijn motel of hotel in de buurt is altijd een goed idee. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens de file te pauzeren. Gebruik deze tijd om te rusten of je kinderen lekker uit te laten razen.

 

2. Autobahn en tolvignetten Europese wintersport bestemmingen

Behalve de milieustickers hanteren veel Europese landen ook Autobahn en tolvignetten. Voor landen als Oostenrijk, Hongarije, Slowakijke en Roemenië kun je gewoon gebruik maken van digitale vignetten. Deze worden in een online systeem aan je kenteken gekoppeld. Hierbij is een sticker op de voorruit overbodig. Mocht je echter naar een land als Zwitserland, Tjechië, Bulgarije of Sloveniëe gaan, dan moet je gebruik maken van gewone vignetten. De geldigheid van de vignetten varieert van land tot land, let hierop bij de aanschaf.

Al deze vignetten kun je gelukkig makkelijk en snel online bestellen. Houd wel rekening met een bepaalde levertijd, digitale vignetten zijn binnen 1 werkdag geregeld, maar de milieustickers voor Duitsland en Frankrijk moeten per post worden verstuurd.

 

 

3. Algemene checkup van de auto voor vertrek

Voordat je in de auto stapt op weg naar de wintersport is het goed om een algemene check up van je auto te (laten) doen. Veel mensen vergeten nog wel eens hun koelvloeistof te checken, net als hun ruitenwisservloeistof. Ook de accu na laten kijken voor vertrek is een aanrader. Dit omdat de koude temperaturen nogal eens voor problemen kunnen zorgen.

Winterbanden zijn een must, houd er rekening mee dat bij veel garages een wachttijd gehanteerd wordt. Daarnaast moeten je banden een profiel van minimaal 4 milimeter hebben. Remmen die het goed doen zijn eveneens een must als je met de auto de bergen intrekt.

Een extra setje reservelampen is geen overbodige luxe. Liever te veel meenemen dan voor onverwachte situatie komen te staan.

 

5 tips om goed voorbereid met de auto op wintersport te gaan 1

 

4. Ken de regels en wetten in het land van bestemming

Alle landen hebben andere wetten en regels omtrent het verkeer. In Duitsland ben je bijvoorbeeld veel eerder verplicht om winterbanden te gebruiken dan in Nederland. Dit geldt niet alleen in de bergen, maar overal. Als er sprake is van mogelijke gladheid ben je verplicht om winterbanden te gebruiken. Doe je dit niet dan kun je op de bon geslingerd worden. Daarnaast is een milieusticker in veel grote steden in Duitsland verplicht. Zonder deze sticker kun je een bekeuring krijgen.

Ben je van plan om naar Frankrijk te gaan voor wintersport? Vergeet dan niet om een alcoholtester aan te schaffen. Deze zijn namelijk verplicht in Frankrijk, alhoewel er momenteel nog sprake is van een gedoogbeleid. Net als Duitsland heeft ook Frankrijk een milieusticker ingevoerd.

Waar je in Duitsland gewoon kunt voldoen met 1 sticker, moet je in Frankrijk op een aantal aspecten letten. Zij hebben namelijk verschillende milieuzones met milieustickers in bijpassende kleur. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat je de juiste sticker op de auto hebt.

 

5. Zorg voor veiligheid onder alle omstandigheden

Veiligheid staat tijdens het rijden voorop, maar dat geldt zeker als je met de auto op wintersport gaat. De wegen kunnen verraderlijk glad zijn en een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Zelfs als je goed voorbereid bent kunnen er altijd zaken misgaan. De volgende items zijn een must voor je veiligheid:

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje
  • Verbanddoos
  • Warme deken

 

Maar er is nog veel meer om je veilig van en naar de wintersport te brengen. Met deze onmisbare wintertips zorg je dat je gezin veilig blijft.

 

Ga jij dit jaar op wintersport? Zo ja, welke leuke bestemming heb je gekozen?

 

5 tips om goed voorbereid met de auto op wintersport te gaan 2

 

 

 

Dokteronline.com

12 REACTIES

  1. Woow ik heb dus precies zo’n artikel geschreven over wintersport en met de auto op vakantie te gaan, dit is echt bizar.. Alleen die van mij staat pas in november klaar om online te komen! Wel goede informatie 🙂

    • Bepaalde tips zijn niet alleen in de winter van toepassing hoor. Die kun je ook in de zomer gebruiken (van die vignetten en veiligheidstips)

  2. Oja, het opzoeken van regels en wetten is zo belangrijk! Wij hebben helaas ook al vaak ongelukjes gehad waarbij we een bepaalde sticker of regel vergeten waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in