boek je vakantie bij de ANWB

Niets is leuker dan het maken van een reis. Met deze 5 tips voor reizen met kinderen kunnen jullie als gezin optimaal genieten. Voor veel mensen staat het reizen met kinderen voor veel stress, een tergend lange planning en niet kunnen doen wat je graag zou willen. Speciaal voor deze mensen heb ik dit artikel met daarin 5 tips voor reizen met kinderen geschreven.

 

Inhoud

5 Tips voor reizen met kinderen

Reizen met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Niet in de laatste plaats vanwege de vele bagage die je mee moet nemen. Ook de kinderen bezig houden in de auto kan een opgave zijn. Vandaag geef ik je vooral tips wat betreft de bagage en wat je ter plekke kunt doen. Kleine tip vooraf: laat het een vakantie zijn en probeer niet alles naar je hand te zetten of het perfect te doen. Gaat er iets niet helemaal volgens planning, dan is het niet zo erg. Het belangrijkste is dat jullie genieten en bijkomen.

 

 

1. Neem alles mee in 1 koffer

Waarom zou je voor elk gezinslid een complete koffer gevuld met kleding, speelgoed en wat al niet meer met je meezeulen? Hoe meer kledingstukken, hoe groter de was achteraf zal zijn. Afgezien van het feit dat je langer nodig hebt voor het aankleden, omdat je hier net als thuis te veel keuze hebt. Zeker voor kleine gezinnen is het veel handiger om gewoon 1 grote koffer te nemen en hierin alles te doen wat nodig is. Niet mogelijk? Ik bewijs je dat het wel kan (vooral als je de tips die ik je later geef ter harte neem):

– Reken voor elk gezinslid 2 paar schoenen. 1 paar dat iedereen draagt en 1 extra in de koffer.
– Houd voor elk gezinslid 2/3 complete outfits aan, die zich makkelijk met elkaar laten combineren. Ook handig: kies voor kleding die je tussendoor makkelijk en snel kunt wassen en die snel droog is.
– Ondergoed en sokken kun je natuurlijk wat meer van meenemen.

Reis je met een baby dan kun je nog een aparte luiertas meenemen en als je onderweg niet zonder laptop kunt dan kun je deze natuurlijk ook in een aparte tas meenemen. Maar probeer jezelf te beperken, ook met het oog op de berg was die je na de vakantie weer weg moet werken.

 

 

2. Leen of huur alles ter plekke

Waarom zou je met van alles en nog wat rondzeulen? Kijk wat je eventueel ter plekke kunt lenen of huren. In veel gevallen kun je bijvoorbeeld een buggy huren in de dierentuin, wel zo makkelijk om je eigen buggy dan gewoon thuis te laten. Soms bieden autoverhuurders extra accessoires aan die je tegen aantrekkelijke prijzen kunt huren, zodat je niet met 100 stukken bagage op reis hoeft te gaan. Hetzelfde geldt overigens ook voor hotels. Een e-mail kan daarbij wonderen verrichten.

In het uiterste geval zijn er ook voldoende tweedehands sites waar je vaak tegen een spotprijs zaken als een buggy kunt kopen, zodat je deze niet van huis mee hoeft te nemen. Bekijk ook eens de mogelijkheden om via de verschillende Mama groepen op Facebook bepaalde zaken voor een korte periode te lenen. Hoe lichter je reist, hoe minder stress je hebt. Bovendien kun je de meeste zaken reeds voor je vertrek regelen.

 

 

3. Koop lokaal

Waarom zou je twee dozen met luiers meenemen als je deze ook lokaal kunt kopen? En wat te denken van allerlei basisbenodigdheden die je net zo goed ter plekke kunt kopen. Natuurlijk ligt dat geheel aan je bestemming, maar kijk eens op internet of het niet mogelijk is om alles dat je denkt nodig te hebben niet gewoon bij jouw bestemming in de buurt te verkrijgen is.

Dit scheelt ruimte in de auto (als je kiest voor een autovakantie) en kofferruimte mocht je met de trein of het vliegtuig gaan. Heeft je kind speciale voeding nodig? Dan is het wel raadzaam om deze mee te nemen. Let er ook op dat water niet overal goed is. Koop liever flessen water in plaats van uit de kraan te drinken.

 

4. Plan hooguit 1 activiteit per dag

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, maar vooral met jonge kinderen is het goed om niet meer dan 1 activiteit per dag te plannen. De rest van de dag vul je dan in afhankelijk van de stemming en hoe je kinderen zich voelen. Zijn je kinderen bijvoorbeeld erg moe na een dagje pretpark of dierentuin dan is het misschien verstandig om het etentje in dat ene leuke restaurant een dagje uit te stellen. Vooral kleine kinderen raken snel uitgeput door alle nieuwe ervaringen en prikkels die ze krijgen.

Houd bij je activiteiten ook rekening met je kind: misschien is een hele dag in de dierentuin wel te veel en kun je liever alleen in de ochtend een paar uur volop genieten. De rest van de dag kun je dan rustig doorbrengen in een parkje of gewoon in je huisje (als je bijvoorbeeld op een vakantiepark een huis hebt gehuurd).

Bij het plannen van de activiteiten kun je altijd kijken wat er nog allemaal te doen is in de omgeving. Hebben je kids dan nog genoeg energie dan kun je altijd nog ergens anders naar toe met ze. Maar zoals gezegd: pin je er niet op vast en houd het bij maximaal 1 hoofdactiviteit per dag.

 

tips-reizen-kinderen-1-activiteit

5. Wijk eens af van bepaalde regels

Als laatste van mijn 5 tips voor reizen met kinderen wil ik je het volgende meegeven: ben je een moeder die graag volgens een strikt schema leeft, dan is de vakantie dé mogelijkheid om eens een beetje te experimenteren met je regels. Laat de kinderen een keer een half uur langer opblijven of geef ze de iPad tijdens een bezoekje aan het restaurant, zodat ook jij en je partner in rust kunnen eten. Het is vakantie en dat betekend dat je gerust eens af mag wijken van je anders zo strikte regime.

Bovenal: geniet vooral van je vakantie en je gezin! Hoe minder stress je vooraf en tijdens de vakantie je hebt, hoe meer jullie kunnen genieten.

 

Heb jij nog een leuke tip om het reizen met kinderen te vergemakkelijken? 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in