Met deze 10 tips voor het verzorgen van je kamerplanten kun je voortaan genieten van gezonde en groene planten die je huis direct opfleuren. In onderstaande 10 tips voor het verzorgen van je kamerplanten lees je alles over de aanschaf, het planten en verzorgen van planten.
Inhoud
10 Tips voor het verzorgen van je kamerplanten
Kamerplanten zijn leuk en voegen net dat beetje extra toe aan je kamer. Daarnaast zijn sommige planten ook nog eens extra goed omdat ze een goede slaap bevorderen. Heb je nu moeite om planten in leven te houden? Kun je wel wat tips gebruiken voor de verzorging van de planten? Lees dan verder en ontdek hoe je planten op je levensstijl af kunt stemmen en waar je op moet letten tijdens de verzorging van planten.
1. Houd rekening met je levensstijl
Bij de keuze voor een kamerplant moet je in eerste instantie rekening houden met je levensstijl. Ben je vaak en veel onderweg (misschien zelfs dagenlang) of ben je iemand die snel dingen vergeet? Stem dan de keuze van de kamerplanten hierop af. Ben je vergeetachtig of vaak weg? Kies dan voor een plant die weinig verzorging nodig heeft zoals bijvoorbeeld een cactus. Af en toe op vakantie gaan is geen probleem, zeker als je de tips en trucs voor de verzorging van kamer- en tuinplanten tijdens de vakantie opvolgt.
2. Geef niet te veel water
Voor de meeste planten geldt dat zij liever iets te droog dan te nat staan. Een teveel aan water kan ervoor zorgen dat de wortels rotten en als dit eenmaal het geval is dan is het zeker voor een onervaren persoon heel moeilijk om de plant nog te redden. Controleer voor het gieten de plant: hangen de blaadjes slap of is de aarde rondom de pot heel droog, dan kun je de plant (met beleid) water geven. Laat de plant ongeveer 15-30 minuten na het gieten in de overpot staan en gooi het overtollige, niet door de plant opgenomen water, weg.
3. Verhoog de luchtvochtigheid
Sommige planten hebben behoefte aan een hogere luchtvochtigheid, zoals dit bijvoorbeeld het geval is met Ivy’s en tropische planten (waaronder ook orchideeën). Door deze af en toe een nevelbad met een plantenspuit te geven dompel je de planten onder in een weldadig en broodnodig bad van luchtvochtigheid.
4. Ideale leefomgeving
Net als wij mensen hebben kamerplanten behoefte aan een rustige en ideale leefomgeving. De perfecte temperatuur daarbij ligt rond de 22-25˚C, waarbij je de planten zo min mogelijk verplaatst als ze het eenmaal op een bepaalde plek naar hun zin hebben. Let op met het plaatsen van planten in de buurt van deuren vanwege tocht en bijvoorbeeld boven verwarmingen in verband met te droge en warme lucht.
5. Vergeet plantenmest
Ben je niet gezegend met groene vingers? Blijf dan vooral uit de buurt van plantenmest. Door een teveel aan (goedbedoelde en toegediende) plantenmest kunnen planten verbranden en dood gaan. Doorgaans is de plantaarde voorzien van voldoende mineralen en meststoffen waardoor bijmesten niet nodig is.
Overigens zijn er heel veel makkelijke kamerplanten die bij de juiste verzorging ook helemaal geen extra mest nodig hebben. Mocht je toch wat mest toe willen voegen doe dit dan met mate en alleen in het groeiseizoen (lente en zomer) .
Leestip: 10 makkelijk te houden kamerplanten
6. Koop je plant bij een betrouwbare bron
Tegenwoordig kun je kamerplanten zelfs bij de supermarkt kopen. Toch is het in veel gevallen beter om voor de aanschaf van goede en gezonde planten een bezoek te brengen aan de specialist. Een tuincentrum of een kweker heeft verstand van planten en kan je ook nog eens van advies voorzien, waardoor je zeker weet dat je een goede plant in huis haalt die voldoet aan al je verwachtingen en die je optimaal kunt verzorgen.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit een plant bij de supermarkt moet kopen. Integendeel: juist omdat de planten daar vele malen goedkoper zijn kun je zo af en toe eens een plantje kopen om ermee te experimenteren en te kijken of het bevalt. En niet alle planten van de supermarkt zijn van inferieure kwaliteit.
Update: ik koop tegenwoordig heel veel planten bij de supermarkt, omdat deze net zo goed zijn als van een tuincentrum. Vooral Aldi en Lidl zijn supermarkten waar je goede planten vindt, die bovendien ook nog eens heel betaalbaar zijn.
7. Houd bij de keuze rekening met lichtinval
Voordat je nu als de wiedeweer in de auto stapt om naar de bloemist of tuincentrum te racen is het goed even te kijken hoe het zit met je lichtval. Kijk even naar de richting waarin je vensters staan (noord, oost, zuid of west) en houd daarbij ook rekening of er iets voor het raam staat dat de lichtinval kan beïnvloeden (bijvoorbeeld een grote boom). Hieronder zie je nog even welke planten geschikt zijn voor welke richting:
Raam op het zuiden: hier heb je bijna de hele dag licht, nagenoeg voor alle planten geschikt als deze van de volle zon houden. Dit wil echter niet zeggen dat je de planten de hele dag in de volle zon moet laten (een enkele uitzondering daar gelaten zoals bijvoorbeeld het geval is met cactussen).
Raam op het oosten en westen: hierbij heb je een gemiddelde lichtinval gedurende de hele dag, ideaal voor planten die van halfschaduw houden of genoegen nemen met minder licht.
Raam op het noorden: ramen op het noorden hebben de minste lichtinval, belangrijk dus om planten te kiezen die vooral weinig licht (veel schaduw) nodig hebben.
8. Extra liefde en aandacht
Je plant is een nieuwkomer en zal moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Wat meer aandacht en extra liefde is dus geen overbodige luxe. In plaats van een vaste dag uit te trekken voor de verzorging van je kamerplant kun je zeker in het begin wat vaker controleren of de toegediende hoeveelheid water voldoet en of je plant zich thuis voelt op de voor hem aangewezen plek.
9. Overpotten
Zoals reeds eerder aangegeven is het niet nodig om je planten te voorzien van meststoffen. Wil je je planten optimaal laten groeien? Kies er dan liever voor om eens in de zoveel tijd om te potten in een grotere maat pot, waarbij je de aarde zo veel als mogelijk vernieuwd.
De nieuwe aarde bevat alle voor de plant benodigde mineralen en meststoffen en zal na het herstel van het overpotten (ja, dit kost een plant energie en kan erin resulteren dat de plant even slap gaat hangen) weer helemaal in zijn element zijn en je verblijden met nieuwe bladeren (en eventueel bloemen).
10. Zorg voor een goede drainage
De laatste tip van de 10 tips voor het verzorgen van je kamerplanten gaat nauw samen met tip 2 dat je een plant niet te veel water mag geven. Mocht je plant in een potje zitten waar geen gaatjes onderin zitten, dan moet je zelf aan de slag gaan om een optimale drainage te maken. Hiervoor haal je de plant uit de pot en vult de onderkant met een laagje stenen en zand. Hiermee kun je voorkomen dat je planten verzuipen.
Leestip: zo verzorg je cactussen
Heb jij nog een tip voor het verzorgen van kamerplanten?
Follow
[…] Mocht je toch nog niet helemaal weten hoe je jouw kamerplant moet verzorgen? Lees dan 10 tips voor het verzorgen van kamerplanten […]
[…] haast dagelijks verzorging nodig. Wil je meer weten over de verzoring van je planten? Lees dan ook 10 tips voor het verzorgen van kamerplanten. Helaas moeten veel planten tijdens (langere) vakanties het onderspit delven en zijn de planten bij […]
[…] Leestip: 10 tips voor het verzorgen van je kamerplanten […]