boek je vakantie bij de ANWB

Het is zomer en met de warme temperaturen maken veel mensen gebruik van tuin en balkon. Helaas heeft dat ook een nadeel: je krijgt te maken met wespen. Gelukkig zijn er 6 manieren om makkelijk en snel van wespen af te komen.

 

 

Inhoud

Wespen, nuttig, maar ook gevaarlijk

Wespen op zichzelf zijn hele nuttige insecten. In tegenstelling tot bijen leven wespen van andere insecten, waardoor het natuurlijke bestrijders zijn van veel onaangename insecten. Helaas blijft het daar niet bij: ze vinden zoet en vlees ook heerlijk. Niet zo gek dus dat ze mee willen profiteren als je aan het barbecueën bent.

Leestip: Zo gebruik je de barbecue veilig

En daar zit ook direct het gevaar: wespen kunnen steken. Niet zoals bijen slechts één keer, maar gerust een aantal keer achter elkaar. Dat doet even pijn en hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar niet allergisch bent. Helaas heb je geen garantie dat dit niet zo is en kun je het steken van wespen beter voorkomen. Met deze 6 manieren om makkelijk en snel van wespen af te komen geniet je van het mooie weer zonder geprikt te worden.

 

6 Manieren om makkelijk en snel van wespen af te komen

Als je er zeker van wilt zijn dat je zonder wespen in tuin en op balkon kunt zitten, zul je deze dus aan moeten pakken. Dat kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal manieren om van wespen af te komen, waarbij de meeste gericht zijn op uit de buurt houden en dus niet op het vernietigen van de wespen.

 

  1. Houd de kliko dicht

Wespen worden aangetrokken door voedsel. Dat hoeft overigens niet alleen zoet voedsel te zijn, maar kan ook gewoon vlees zijn. Dit vlees hebben ze nodig om de larven in het nest te voeden. Zorg daarom dat je kliko en alle vuilnisbakken buiten goed gesloten zijn. De geur van rottend fruit, groente en eventueel vlees zal wespen aantrekken. Is de kliko goed gesloten, dan is de kans kleiner dat wespen de weg naar je tuin vinden.

 

  1. Voorkom dat wespen een nest maken

Je hebt ze vast wel eens gezien: een wespennest is makkelijk herkenbaar en kun je overal en nergens tegenkomen. Geliefde plekken zijn onder het dak, bij een garage of zelfs onder een raamkozijn. Je kunt al deze plekken behandelen met het volgende middel:

Maak een mengsel van water, afwasmiddel, een paar druppels kruidnagel, geranium en citroengras etherische olie. Spray dit op plekken waar al eerder een wespennest gehangen heeft of waar je veel bedrijvigheid van wespen ziet.

 

 

  1. Pepermunt olie

Je kunt ook gewoon met pepermunt olie aan het werk gaan. Dat werkt eveneens effectief in de strijd tegen wespen. Je kunt pepermuntolie op plekken gebruiken waar wespen eerder een nest hebben gehad. De geur van pepermunt houdt wespen op een afstand.

 

 

  1. Wespenvanger

Wil je ongestoord in de tuin genieten van de barbecue? Overweeg dan om een aantal wespenvangers in de tuin op te hangen. Deze vrolijk gekleurde glazen hang je op een afstand in een boom of aan de schutting. Je doet onderin iets van zoetigheid (bijvoorbeeld stroop), waardoor de wespen aangetrokken worden. De wespen zullen in de fles gaan, maar komen er door de vorm niet meer uit. Hierdoor ben je voorgoed van de wespen af.

 

  1. Zeep en water

Zijn de wespen te dicht in de buurt? Maak dan een simpele oplossing van water en afwasmiddel. Doe dit in een plantenspuit en spray dit direct op een wesp. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de wesp niet meer kan ademen en bijna direct dood zal gaan. Gebruik dit werkelijk alleen als een wesp te dicht bij jou of iemand anders is. Om wespen te voorkomen kun je beter één van eerder genoemde manieren toepassen. Je kunt zeep en water ook gebruiken om een wespennest te vernietigen

 

  1. Maak alle kieren en gaten dicht

Je leest geregeld dat mensen een wespennest op zolder aantreffen. Niet zo gek als je bedenkt dat wespen een manier zoeken om de winter door te komen. Om te voorkomen dat wespen je huis binnen dringen is het noodzakelijk om kieren en gaten te dichten. Plaats voor het raam een hor, zodat ongewenste insecten buiten blijven.

 

 

Wespennest verwijderen

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last hebben van een wespennest, dan moet je dit zo snel als mogelijk verwijderen. Er zijn hier speciale bedrijven voor die je in kunt schakelen. Het is echter ook mogelijk om een wespennest zelf te verwijderen. Doe dit niet zomaar, maar zorg ervoor dat je zelf goed beschermd bent. Daarnaast moet je zeker weten dat je niet allergisch bent voor wespen. Een allergie voor wespen kan namelijk fataal zijn. Hetzelfde geldt voor een aanval van wespen die dodelijk af kan lopen.

De beste tijd om een wespennest te verwijderen is in de avond. Voordat je het nest verwijdert moet je ervoor zorgen dat (nagenoeg) alle wespen in het nest dood zijn. Dit kan met een simpele water en zeep oplossing of met bestrijdingsmiddelen.

 

Welke methode gebruik jij om wespen uit de tuin en van balkon te weren?

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in