De zomer is aangebroken, het weer zit mee, tijd om te barbecueën. Tips veilig gebruik van de barbecue: van het veilig aansteken van vuur tot voedselveiligheid. Gebruik de tips om optimaal van je barbecueavond met familie of vrienden te kunnen genieten.
Inhoud
Kiezen van de beste barbecue
Barbecues zijn er in diverse maten, modellen en kleuren. Voor welke barbecue je moet kiezen is sterk afhankelijk van je eigen wensen en eisen. Een gasbarbecue is handig als je makkelijk en snel wilt genieten. Authentieker is natuurlijk een houtskool barbecue. Ideaal als de barbecue verplaatsbaar is, omdat het opruimen dan vergemakkelijkt wordt. Heb je geen idee welke barbecue je moet kiezen? Lees dan mijn tips welke barbecue kopen en maak daarna een keuze.
Tips veilig gebruik van de barbecue: het vuur aansteken
De beste manier op barbecue vuur aan te steken in drie stappen uitgelegd:
1. Leg een laagje aluminiumfolie op de bodem van de barbecue zodat de hitte terug kan kaatsen en het reinigen gemakkelijker te maken.
2. Leg een laagje van ongeveer 5 cm houtskool op de bodem van de barbecue. Vorm in het midden een kleine piramide van houtskool. Stop hierin 1-2 aanmaakblokjes of giet ongeveer 45 ml aanmaakvloeistof over de piramide. De aanmaakvloeistof moet wel even een minuutje of twee intrekken voor een optimaal resultaat.
3. Nu kan het geheel aangestoken worden. Laat het 15 minuten onaangeroerd branden. Pas daarna de kooltjes verspreiden en 30-45 minuten voor je begint te barbecuen laten staan, totdat de kooltjes bedekt zijn met een laagje as.
Veiligheidstips barbecueën
In principe is barbecueën een hele veilige en leuke manier om eten klaar te maken. Let er dan wel op dat je de veiligheidstips in acht neemt.
1. Als je een verplaatsbare barbecue hebt: zorg er dan voor dat deze veilig en stevig staat. Verplaats deze niet als hij eenmaal aangestoken is.
2. De wind kan niet alleen een flinke spelbreker zijn, maar kan ook gevaarlijk zijn. Zorg daarom dat je barbecue windvrij staat, uit de buurt van bomen, struiken en andere brandbare zaken.
3. Lees nauwkeurig de gebruiksaanwijzing door en volg de instructies ook daadwerkelijk op.
4. Barbecueën kost nou eenmaal tijd, vooral het op temperatuur komen. Giet er NOOIT brandbare stoffen op, dit kan voor heel veel narigheid zorgen.
5. Indien er kinderen en/of huisdieren aanwezig zijn: houd de barbecue dan extra in de gaten en hou kinderen en dieren op een veilige afstand.
6. Etenswaren die kunnen bederven moeten in de koelkast bewaard worden tot het moment van gebruik.
7. Zet een emmer zand en een fles water in de buurt van de barbecue voor het geval er toch iets mis mocht gaan. Een brandblusser is ook een optie.
8. Verwijder overtollig vet van vlees en beperk het gebruik van olie in marinades. Vet en olie kunnen gevaarlijke steekvlammen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.
Voedselveiligheid en persoonlijke hygië tijdens het barbecueën
Barbecueën is leuk en lekker, maar je bent wel bezig met rauw vlees/rauwe vis. Let daarom ook op de voedselveiligheid en je persoonlijke hygiëne met onderstaande tips:
1. Was je handen als je in aanraking bent gekomen met rauw vlees of vis.
2. Laat rauw voedsel niet in aanraking komen met reeds gekookt voedsel.
3. Gebruik voor rauw voedsel ander kookgerei dan voor gekookt voedsel.
4. Gebruik barbecuegerei met een lange steel om etenswaren om te draaien en te besprenkelen. Hou ook ovenhandschoenen bij de hand
Heb jij nog aanvullende tips veilig gebruik van de barbecue? Laat het me dan weten in onderstaande reacties.
[…] Het bakken van de knoflookbroodjes duurt ongeveer 10 – 15 minuten, maar aangezien de broodjes 2x moeten rijzen dien je rekening te houden met een totale bewerkingstijd van ongeveer 2 uur. De uien knoflookbroodjes kun je echter ook ruim van te voren maken en invriezen. Op het moment dat je de broodjes nodig hebt, stop je ze gewoon even in de oven en verwarm je ze voor gebruik. Smaken ook heerlijk bij de barbecue. […]
[…] Leestip: Zo gebruik je de barbecue veilig […]
[…] Leestip: Tips veilig gebruik van de barbecue […]