boek je vakantie bij de ANWB

Er zijn steeds meer mensen die een crematie kiezen als manier om definitief afscheid te nemen van hun dierbaren. Dit is een trend die vele factoren omvat – van kosten tot claustrofobie, van religieuze factoren tot de toenemende personalisering van begrafenissen. Ontdek nu 6 redenen waarom mensen kiezen voor crematie.

 

Inhoud

1. Kosten

Het kostenplaatje van een begrafenis kan fors oplopen. Meestal zijn de kosten van een crematie 40-50% lager dan de kosten van een traditionele begrafenis. Dit heeft verschillende redenen: bij een crematie is geen graf of grafsteen nodig, veel families slaan het balsemen over en crematie-urnen zijn over het algemeen goedkoper dan kisten. Voor veel mensen zijn dit zeer geldige redenen om tot een crematie over te gaan.

2. Het maakt de uitvaart gemakkelijker

Het verlies van een dierbare is vaak overweldigend. Terwijl de emoties hoog oplopen omdat iemand die werd gezien als onmisbaar opeens weg is, moeten er tegelijkertijd talloze zaken geregeld worden om het verlies in goede banen leiden. Een crematie maakt ingewikkelde begrafenisrituelen met kisten overbodig.

3. Flexibiliteit

Bij de vraag of er gekozen moet worden tussen begraven of cremeren, speelt flexibiliteit een belangrijke rol. Urnen zijn veel kleiner dan kisten en op die manier kunnen zij dus gemakkelijk worden vervoerd en/of thuis worden bewaard. Bovendien kan er bij het cremeren beter worden bepaald wat er met het stoffelijk overschot wordt gedaan. Je kunt het as voor een onbepaalde tijd bewaren totdat jij en de familie het eens worden over begraven, verstrooien of een andere manier om afscheid te nemen van het stoffelijk overschot.

4. Een milieuvraagstuk

Het is nu eenmaal zo dat een traditionele begraving ruimte inneemt op aarde waarbij er vaak grote hoeveelheden chemicaliën worden gebruik, met name bij het balsemen van het lichaam. Daar waar ook de crematie bijdraagt tot de uitstoot van kooldioxide, wordt het milieueffect aanzienlijk verminderd door betere apparatuur en technologie. Crematie wordt over het algemeen dus als groener en milieuvriendelijker beschouwd. Milieuvriendelijkheid is iets waar je misschien niet direct aan denkt bij het verliezen van een dierbare, maar het heeft een significante invloed met de hoeveelheid mensen die per dag naar het hiernamaals gaan.

5. Minder traditioneel, meer flexibiliteit

Uiteraard zijn de familie- en religieuze tradities nog steeds zeer belangrijk zijn voor de mensen, maar het is overduidelijk dat er over het algemeen sprake is van een verschuiving weg van traditionalisme of traditie omwille van de traditie. Om die reden geven steeds meer families de voorkeur aan een unieke en persoonlijke viering. Crematie is een mogelijkheid om nabestaanden de flexibiliteit te bieden om een geheel eigen gedenkteken en bijzettingsmethode te ontwerpen.

6. Een crematie biedt een gedenkwaardig afscheid

Tot slot, een crematie kan net als een begrafenis een gedenkwaardig afscheid zijn. Bij een crematie is het namelijk ook belangrijk om een mooie rustplaats te vinden en de viering een memorabel moment te maken die het leven viert van een dierbare. In Nederland zijn er diverse mooie plekken voor afsluiting van jouw naaste. Het zijn de plekken zoals Herdenkingspark Westgaarde waar gastvrijheid en een groene omgeving een vanzelfsprekendheid is om te herdenken, bezoeken en een moment van bezinning te nemen.

 

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in