Ga je binnenkort op vakantie? Dan heb je waarschijnlijk al aan zowat alles gedacht. Van de juiste kledij tot de nodige paspoorten, van splinternieuwe koffers tot hotelkamers met een perfect uitzicht. Maar heb je ook medisch alles in orde gebracht? Er is namelijk niets dat je vakantie zo hard kan verpesten als een ziekte die de pret komt bederven. Met deze drie tips ben je alvast medisch net iets beter voorbereid.
Inhoud
Hoe voel je je?
Het lijkt heel simpel, maar de eerste stap om niet ziek te worden op reis… is niet ziek zijn voor je op reis vertrekt! Vaak voelen mensen zich al voor de reis niet zo goed. Dan wordt dat al snel op reiszenuwen gestoken, of negeren we het een beetje. Maar het is eigenlijk best belangrijk dat je op voorhand weet of er niets ernstiger aan de hand is. Doe bijvoorbeeld voor alle zekerheid voor je reis een hepatitis B test. Zo kan je uitsluiten dat deze ziekte komt opduiken tijdens je reis.
Reis je als single? Dan is er nog iets dat vaak over het hoofd gezien wordt. Misschien ben je wel van plan eens goed de bloemetjes buiten te zetten en ontmoet je iemand met wie het wel heel erg klikt. Dan kan het gebeuren dat je samen in bed belandt. Dan is het maar zo fijn zeker te zijn dat je geen seksueel overdraagbare aandoening met je meegebracht hebt op je reis. Ook dit kan je vaak met een zelftest achterhalen, zo weet je met een gonorroe test in de keel of je deze ziekte onbewust met je meedraagt.
Breng je papieren in orde
Soms valt het gewoon niet uit te sluiten. Je kan nu eenmaal overal ziek worden – ook op een vakantie die zorgeloos begon. Controleer daarom lang voor je vertrekt of al je papieren van je mutualiteit in orde zijn. Kijk na waarmee ze je kunnen helpen in het buitenland, welke kosten gedekt worden en welke familieleden allemaal onder je polis vallen. Zoals bij alle administratie tellen hier vooral de kleine lettertjes, dus sla die niet over!
Voorzorgen ter plaatse
Ten slotte zijn er ook een aantal slimme trucs die ervoor kunnen zorgen dat je gezonder blijft ter plaatse. Zo is water vaak een grote boosdoener. In Europa is er eigenlijk geen probleem met kraanwater, maar van zodra je buiten Europa reist, ben je beter met drinkwater uit flessen. Je buik zal je dankbaar zijn! Een aantal andere voorzorgen zijn ook om je vlees steeds goed te laten uitbakken en om de locaties en telefoonnummers van de dichtstbijzijnde apotheken en ziekenhuizen op te slaan in je telefoon.