boek je vakantie bij de ANWB

Alles wat je altijd al wilde weten over patat (friet), het frietmuseum, hoe je de verschillende frites noemt. Patat, friet of frites met, patatje kapsalon, patatje oorlog… Bijna iedereen lust wel een patatje en vandaag leer je echt alles over patat, het frietmuseum en frites.

 

 

Inhoud

De geschiedenis van de patat (frites)

Eigenlijk doen 2 verhalen de ronde:

Verhaal 1 vertelt over vissers uit de Ardennen (België) die in de Maas visten en de kleine visjes na de vangst in hete olie bakten. In de winter als er geen vis gevangen werd sneden ze uit aardappelen kleine visjes die ze in de hete olie bakten.

Verhaal 2 is dat de Fransen de friet uit hebben gevonden. Hoe en de wat is voor de rest niet bekend (ja, ook altijd leuk, van die mensen die claimen dat dit of dat van hun hand komt terwijl dat niet waar is ;-), nou ja, ik voor mij ga ervan uit dat de patat uit ons buurland België komen (ondanks de moppen die we over ze maken hebben ze toch wel iets heel belangrijks naar Nederland gebracht 🙂

En dan zijn er ook nog mensen zoals mijn lieve man, die vindt dat patat een Nederlandse uitvinding zijn. Want laten we eerlijk zijn: patat worden in Nederland toch eigenlijk best heel veel en heel vaak gegeten. Volgens manlief behoort het zelfs tot de Nederlandse cultuur (maar goed: volgens mijn man zijn frites ook een culinair hoogstandje 😉

 

Patat, friet of frites? Wat is het verschil?

De één zegt patat, de ander houdt het op frites, maar wat is nu eigenlijk het juiste woord? En is dat er wel? Als we naar de oorspronkelijke betekenis kijken dan betekend frites eigenlijk niets anders dan gefrituurd (in het Frans). Als Fransen het echter over patat hebben, dan zeggen ze altijd pommes frites (oftewel: gebakken aardappelen). In België wordt gesproken over patat friet, aangezien patat het woord voor aardappelen is. Het maakt dus niet uit of je het over patat, friet of frites hebt, iedereen weet dat hiermee gebakken aardappelen (niet in plakken gesneden) bedoelt worden.

 

Aardappelen kiezen voor patat maken

Voor het maken van patat of frites zijn aardappelen nodig. De beste aardappelsoort voor het maken van patat zijn bintjes. Dit komt omdat deze aardappelen langwerpig zijn, de ogen oppervlakkig zijn en de aardappel een hoog zetmeelgehalte heeft. Dit is goed te zien als de aardappel gekookt wordt: deze is dan kruimig. Natuurlijk zijn er ook nog andere aardappelsoorten die gebruikt kunnen worden voor het maken van frites. Denk daarbij aan: Victoria, Asterix en Innovator.

Voor het maken van patat is het van groot belang dat de aardappelen niet te koud bewaard worden. Gebeurd dit wel dan wordt er te veel suiker omgezet, waardoor de aardappelen niet meer geschikt zijn om te frituren. Overigens hoef je tegenwoordig frites niet meer te frituren, met de komst van de Airfryer genieten steeds meer mensen van een patatje zonder vettige bijsmaak.

 

Soorten patat/frites/friet

Tegenwoordig kun je in de schappen van de supermarkt een heleboel verschillende soorten patat vinden:

* Belgische frieten

* Franse pommes frites

* Engelse chips

* Raspatat

* Mini frites

* Curly Fries

* Ribbelfriet

Alles over patat frites curly fries
Shutterstock

 

Het Frietmuseum

Ja heus, het bestaat echt: een heus frietmuseum in Brugge! Daar kun je alles leren over de friet en natuurlijk moet je daarna wel een bakje friet eten…..Lijkt me toch wel een overigens bewijs dat we de friet aan de Belgen te danken hebben 😉

Fritesmuseum

Vlamingstraat 33

Brugge (België)

 

Patat met…

Friet met: Patat met mayonaise (meestal vervangen door fritessaus, dat is namelijk een stuk goedkoper)

Friet Speciaal: Patat met (curry) ketchup, mayonaise en uien

Patatje pinda: patat met saté (pinda) saus

Patatje Joppie: patat met joppiesaus (mengsel van mengsel, ketchup enz.) m.n. Noord Brabant

Patatje halfom: Patat met piccalilly en mayonaise

Patat oorlog of flip: Regio afhankelijk, maar algemeen patat met mayonaise, pindasaus en uien. In België betekend patat oorlog: Patat met stoofvlees, mayonaise en ketchup.

Patat chillimayo: patat met een saus van mayonaise en chilisaus

Patat Samurai: lijkt op patat chilimayo maar dan patat met mayonaise en sambal

Varianten met patat: hoe eet jij je patat?

Friet super/’supertje’: bakje met daarin frikandel en patat (dus niet los van elkaar)

Friet ‘Ala”: (vooral in Limburg) frikandel met zuurvlees, bedekt met friet speciaal

Friet Waterfiets: twee frikandellen bedekt met friet, daarbovenop mayonaise, curry en uitjes.

Friet Catamaran: frietje speciaal met aan de zijkanten twee frikandellen speciaal

Patatje kapsalon: aluminium bakje met friet, shoarma of kebab en als men wil kaas erbovenop. Na het grillen wordt er salade bij gedaan en sauzen naar keuze.

Friet pita: friet met gyros of shoarma met groenten en knoflooksaus

alles over patat frites gyros
Shutterstock

Mijn favoriete top 3 patat

Natuurlijk hoef je dit niet allemaal uit je hoofd te leren, als je je eigen favoriet maar onthoudt (kan nooit iemand je beetnemen, weet je namelijk precies wat je kan verwachten)! En mijn absolute top 3:

1. Patatje oorlog (wel zonder de uitjes)

2. Patat met

3. Patatje kapsalon

 

Wat zeg jij: patat, frites of frietjes? En hoe eet jij je patat het liefst? Laat het me weten, ik ben heel erg benieuwd. 

*Uitgelichte afbeeling komt van Shutterstock

 

 

Dokteronline.com

21 REACTIES

  1. Ik zeg patat, volgens mij is dat een beetje van “boven de rivieren”. Leuk om zo een lesje over patat te krijgen! Zelf hou ik wel van zoete aardappelfriet.

  2. Een friet museum vind ik toch wel geniaal haha ik hou van frietjes het lekkerst vind ik toch wel verse uit de airfryer maar af en toe een van de snackbar is ook wel erg lekker een oorlog voor mij dan met extra ui of een joppie

    • Heerlijk he, een patatje op zijn tijd. Ik heb helaas nog geen Airfryer, maar wel al gegeten bij mijn schoonouders en je proeft echt wel verschil: patat uit de Airfryer zijn echt heel lekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in