boek je vakantie bij de ANWB

Het Engelse ontbijt: uitgebreid en vullend. In dit artikel lees je hoe je zelf zo een heerlijk uitgebreid ontbijt op eenvoudige wijze kunt maken. Een leuk idee voor bijvoorbeeld Valentijn, Moederdag of de feestdagen. Je kunt het ontbijt afstemmen op je eigen wensen, bijvoorbeeld door er een vegetarische variant van te maken.

Inhoud

Het Engelse ontbijt, recept voor een lekker uitgebreid ontbijt

Lekker en makkelijk recept voor wie de dag eens anders dan normaal wil beginnen of voor wie zijn/haar partner wil verrassen met een lekker ontbijt op bed (leuk idee voor Moederdag!)
Nee, het is geen eigen idee hoor. Het gaat hier om het Engelse ontbijt oftewel: full English breakfast.

Het is geen ontbijt wat je dagelijks behoort te eten, omdat het toch nogal vullend. Zou je dagelijks voor dit ontbijt kiezen dan zou dit ook ongezond zijn, maar zo af en toe is het toch echt wel heerlijk. Dit wilde ik al lang eens maken, dus toen de feestdagen kwamen heb ik mijn gezin verrast met een Engels ontbijt. Omdat we allemaal onze eigen voorkeuren hebben, heb ik er een beetje mee gespeeld. Bij de één geen spek, bij de andere geen champignons enz. Hierdoor kreeg elk gezinslid een ‘gepersonaliseerd’ Engels ontbijt.

In Engeland wordt dit ontbijt in de weekends gemaakt, terwijl je het bij guesthouses enz gewoon de hele dag door kan krijgen. Dus ook ideaal als brunch of als middageten voor degenen die niet van een uitgebreid ontbijt houden).

het Engelse ontbijt 1

 

Ingrediënten

 •         Sneetjes geroosterd wit brood
 •         Ei
 •         Gebakken Bacon
 •         Gebakken Tomaten
 •         Champignons
 •         Witte bonen in tomatensaus
 •         Gebakken Worstjes
 •         Thee met melk
 •         Glaasje Sinaasappelsap

Bereiden

De ingrediënten heb ik alleen globaal opgesomd omdat de hoeveelheid aan te passen is aan ieders eigen smaak. Heel handig dus en je kan eindeloos variëren: wil je geen tomaten? Dan laat je ze lekker weg…..

Het ei/ de eieren kunnen op diverse manieren klaargemaakt worden. Spiegelei is wel de meest gebruikte manier, maar je kan ook deieren eventueel ook pocheren of er roerei ervan maken.

De bacon moet gebakken worden, waardoor deze lekker knapperig word.

De tomaten in schijfjes snijden en ook even in de pan aan beide kanten bakken.De champignons worden ook in dunne schijfjes gesneden en eveneens kort gebakken.

De witte bonen in tomatensaus lekker opwarmen.Worstjes ook rondom mooi bruin bakken.

Sneetjes wit brood in de toaster doen en toasten (klinkt logisch 😉

Het Engelse ontbijt vega
Vegetarische variant

Opdienen

Het is de bedoeling om alle bovenstaande ingrediënten netjes naast elkaar op een bord te doen en het zo warm en vers mogelijk te serveren. Zet er zout en peper bij om het wat extra smaak te geven.

Drinken

Een echte Engelsman zal dit ontbijt met een kopje thee met een wolkje melk nuttigen. Maar het kan ook prima met een heerlijk bakje Hollandse koffie erbij en bijv. een glaasje sinaasappelsap. Daarmee compenseer je ook nog eens het ongezonde van dit ontbijt, want het meeste is gebakken en dus behoorlijk vet.

 

koken & tafelen algemeen

Dokteronline.com

25 REACTIES

  • Dat kan ik mij wel voorstellen. Ik krijg zoiets ook niet weg in de ochtend, vind het meer iets voor de middag/als brunch. Mijn man en kids hebben wel genoten, maar ja, zoals gezegd: het was al later in de ochtend.

  • Er missen op de borden wel meer dingen 🙂 Ik heb het aangepast aan de wensen van mijn man en kinderen, wel de hoofdproducten weergegeven.

  • Nou het mooie van dit ontbijt is dat je er lekker mee aan de slag kunt gaan. Dus lust je geen bonen, dan kun je deze gewoon weglaten 😉

  • Je kunt het Engelse ontbijt gewoon aan passen aan je eigen smaak en wensen. Op de foto’s zie je dat bij ons thuis ook niet iedereen alles lust wat er traditioneel gezien wel bij hoort.

  • Ik geloof echt dat Nederlanders niet van bonen in tomatensaus houden na het lezen van al deze reacties 🙂 Bonen zijn wel gezond, ei ook, spek en worst wat minder 🙂 Champignons dan weer wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in