boek je vakantie bij de ANWB

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een borstvergroting kiest. Maar voordat je hier ook daadwerkelijk voor kiest is het belangrijk om je goed in te lezen. Ontdek nu alles wat je moet weten over borstvergroting: waarom, wanneer, hoe je je borsten kunt (laten) vergroten, de voor- en nadelen van een borstvergroting en nog veel meer.

 

Inhoud

Waarom kiezen voor borstvergroting?

De reden dat vrouwen kiezen voor een borstvergroting lopen uiteen. Van weinig zelfvertrouwen in het eigen lichaam tot de wens om weer volume te krijgen na een zwangerschap, veroudering of gewichtsverlies. In alle gevallen komt het erop neer dat vrouwen weer vol zelfvertrouwen in de spiegel willen kijken. Zolang dit je eigen wens is, is hier niets mis mee. Let er wel op dat je het niet voor een ander doet. Of dat nu je partner is of de mensen om je heen. Verkijk je ook niet op beelden op social media, waar je wellicht meer rondborstige vrouwen tegenkomt.

Als je ervoor kiest om je borsten te (laten) vergroten dan moet dat je eigen keuze zijn die je maakt op vrijwillige basis. Zeker een chirurgische vergroting heeft veel impact op je lichaam. Om nog maar niet te spreken over de kosten van een behandeling. Denk hier dus vooraf goed over na, zonder inmenging van anderen.

 

Verschillende mogelijkheden voor borstvergroting

Mocht je toch nadenken over een vergroting van je borsten, dan zijn er verschillende mogelijkheden: van een chirurgische ingreep tot niet zo ingrijpende mogelijkheden.

 

Chirurgische implantaten

Als je ‘permanente’ borstvergroting wil dan is de meest logische keuze chirurgische implantaten. Deze gaan 10 – 15 jaar mee voordat de kans toeneemt dat ze scheuren of gaan lekken.

Dit omvat het plaatsen van siliconen- of zoutwaterimplantaten onder of boven de borstspier of het borstweefsel, waardoor de grootte en vorm van de borsten veranderen. Er zijn zowel ronde als anatomische implantaten. Hoe meer cc een implantaat heeft, hoe voller je boezem wordt.

Natuurlijk wordt in goed overleg met de chirurg gekeken wat het beste past bij jouw wensen en eisen. Houd er wel rekening mee dat zwaardere borsten ook een grotere belasting vormen voor je rug, schouders en nek. Zeker als je een aantal cupmaten omhoog gaat.

Het plaatsen van de implantaten kan eventueel aangevuld worden met een lipofilling behandeling. Wil je meer weten over de verschillende behandelingen en mogelijkheden? Neem dan een kijkje op de website van Kliniek Veldhoven.

Belangrijk is dat je vooraf alles goed uitzoekt. Is de kliniek bekend? Met welke merken werken zij? Hebben ze goede referenties? Hoe zit het met de kosten? Door vooraf alles goed uit te zoeken voorkom je achteraf veel problemen.

Houd er ook rekening mee dat het bij het plaatsen van implantaten om een echte operatie gaat. En aan alle operaties zitten nu eenmaal bepaalde risico’s. Je gaat dus onder narcose en hebt een langere herstelperiode (6 weken) in het vooruitzicht. Ook zal er altijd een litteken zichtbaar zijn.

 

Vettransplantatie

Een minder heftige en ingrijpende behandeling is vettransplantatie, ook wel bekend als lipofilling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichaamseigen vetweefsel dat elders in het lichaam wordt geoogst en vervolgens in de borsten wordt ingebracht om volume toe te voegen.

Een lipofilling kan gecombineerd worden met het plaatsen van implantaten, maar het is ook een losse behandeling. Vooral heel erg handig als je twee ongelijke borsten hebt (overigens zijn je borsten eigenlijk nooit helemaal symmetrisch!) of geen zware ingreep wilt ondergaan. Omdat met je eigen lichaamsvet gewerkt wordt is deze behandeling minder riskant. Bovendien heb je geen last van littekenvorming of een bepaalde herstelperiode.

 

Niet-chirurgische opties borstvergroting

Heb je geen behoefte aan zware ingrepen, dan zijn er andere mogelijkheden om je borsten groter te laten lijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een push-up beha. Met een goede push-up beha kun je je borsten tot wel een cupmaat groter laten lijken.

Er zijn zelfs speciale vullingen te koop die je gewoon in je bh stopt, waardoor je een vollere boezem creëert zonder verdere ingrepen. Ook is het mogelijk om door middel van oefeningen je borstspieren te trainen. Hierdoor kan de vorm en volume van je borst ook veranderen.

Train je teveel? Dan kan het ook gebeuren dat je borsten juist kleiner worden. Dat komt omdat je borsten voor het grootste deel uit vet bestaan. Ben je flink aan het trainen om af te vallen? Dan is de kans groot dat je borsten als eerste vet verliezen en daardoor kleiner worden.

Let op: het nemen van allerlei mineralen, vitamines en andere middeltjes om je borsten te vergroten zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen. Het zijn leuke lokkertjes om geld te verdienen over de ruggen van vrouwen die op zoek zijn naar meer zelfvertrouwen. Trap hier niet in!

 

Voor- en nadelen van borstvergroting

Net als elke cosmetische ingreep heeft borstvergroting zowel voor- als nadelen. Deze zijn overigens niet van toepassing op niet chirurgische ingrepen, omdat deze alleen heel tijdelijk toe te passen zijn.

Voordelen borstvergroting

  1. Verbeterd zelfbeeld: veel vrouwen hebben meer eigenwaarde en zelfvertrouwen na een borstvergroting.
  2. Kleding past beter: als je twee hele verschillende vormen en maten borsten hebt, dan kan een vergroting ervoor zorgen dat alles meer in evenwicht is, waardoor kleding beter past. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor meer zelfvertrouwen.
  3. Herstel na zwangerschap of gewichtsverlies: als je volume hebt verloren na een zwangerschap of gewichtsverlies dan kan een borstvergroting je zelfvertrouwen een boost geven en je een jongere look geven.

 

Nadelen borstvergroting

Zoals aan veel zaken zijn er ook nadelen die aan een vergroting van je borsten kleven. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  1. Chirurgische risico’s: zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan anesthesie, infectie en complicaties zoals littekenvorming en asymmetrie. Goede voorlichting vooraf is hierbij een must.
  2. Hersteltijd: het herstelproces na een borstvergroting kan variëren van de gekozen behandeling. Maar houd in elk geval rekening met mogelijke ongemakken zoals zwelling, blauwe plekken en beperkingen in activiteiten.
  3. Kosten: borstvergroting is een behoorlijke investering rekening houdend met chirurgische kosten, consultaties en mogelijke follow-up zorg.

 

Een borstvergroting kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld, maar moet wel een keuze zijn die je voor jezelf maakt.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in