boek je vakantie bij de ANWB

Trends komen en gaan, maar sommige trends kunnen niet snel genoeg de wereld uit geholpen worden. Dat geldt zeker voor de choking game, wurgspel of stikspel trend onder tieners. Ontdek nu alles wat je moet weten over het wurgspel of stikspel, waarbij al doden zijn gevallen.

 

Inhoud

Online trends en tieners

Het leven van de meeste tieners speelt zich voor een groot deel online af. Social media is niet meer weg te denken uit het leven van pubers. Waar social media zeker ook goede kanten heeft, zitten er helaas ook heel veel negatieve kanten aan. Pubers worden dag in dag uit geconfronteerd met trends waar ze wel aan mee moeten doen om erbij te horen.

Dat kunnen hele onschuldige trends zijn, zoals bijvoorbeeld het dragen van eigen merk kleding van Zeeman en Lidl, maar ook shockerende trends waarbij de levens van tieners op het spel gezet worden. Trends die door peer pressure uitgevoerd worden in challenges, waarbij je moet laten zien dat je lef hebt. En juist daar ligt het gevaar: online trends en tieners gaan lang niet altijd samen.

 

Alles wat je moet weten over de choking game trend onder tieners

Zo een gevaarlijke trend is de choking game die pas nog het leven heeft gekost van de Britse Archy. Hij deed mee aan een challenge waarbij je even het bewustzijn moet verliezen. Uiteindelijk heeft deze challenge het leven gekost van de Britse tiener.

Wat is de choking game, stikspel of wurgspel?

Bij de choking game of het wurgspel of stikspel zoals de challenge in Nederlands heet is het de bedoeling om de ander te ‘wurgen’. De ander wordt daarbij niet helemaal gewurgd, de halsslagader wordt namelijk dichtgeknepen, waardoor je in een korte roes belandt. Je hebt hier zelf geen invloed op, want een ander moet je ‘wurgen’.

Dit is een groot verschil met andere challenges, waarbij je jezelf iets aan moet doen. Tegelijkertijd maakt dit het een stuk gevaarlijker: jij zelf hebt geen invloed op de uitwerking en de kracht waarmee je gewurgd wordt.

 

Gevolgen choking challenge of stikspel

Tijdens de roes is het echter wel zo dat je hersenen een tekort hebben aan zuurstof. En dat kan direct al grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Een zuurstoftekort in de hersenen, hoe lang of kort ook, zorgt voor hersenletsel. Duurt dat tekort langer dan 3 minuten, dan sterven er zelfs hersencellen af met alle gevolgen van dien.

Veel pubers denken dat ze hier niets van ondervinden, omdat er op het eerste gezicht fysiek niets verandert. Helaas kan deze korte periode van zuurstoftekort mentale gevolgen hebben, die niet direct opgemerkt worden. Denk daarbij aan gedragsverandering, geheugenverlies en bijvoorbeeld afname van controle over je spieren. Daarnaast kan een puber die meedoet aan het stikspel last krijgen van verandering in emoties en denken. Allemaal gevolgen die zelfs pas op lange termijn aan het licht kunnen komen.

 

Waarom doen tieners mee aan het wurgspel?

Waarom pubers niet nadenken en aan challenges meedoen heeft een aantal oorzaken:

  • Groepsdruk (peer pressure)
  • Niet buiten de boot willen vallen/angst hebben om er niet bij te horen
  • Stoer doen
  • Pubers overzien gevaren niet goed en kunnen dit door hun brein niet goed inschatten
  • Tieners zoeken graag grenzen op en doen vaak gevaarlijke dingen
  • De roes geeft een kick en dat is precies waar tieners naar op zoek zijn

 

Stikspel is strafbaar en wordt gezien als misdrijf

Veel pubers doen mee aan deze trend om niet buiten de boot te vallen. Het is stoer en toont dat je lef hebt. Waar de tieners echter niet bij stilstaan is het feit dat het stikspel valt onder het plegen van een misdrijf. Je ‘wurgt’ immers een ander en kan de persoon in kwestie (blijvende) lichamelijke of mentale schade toebrengen. In het ergste geval kun je hiervoor aangehouden worden, zoals deze 15-jarige scholier gebeurde. Daarnaast kan dit gevolgen hebben voor het verkrijgen van een VOG verklaring, die nodig is voor het krijgen van een (toekomstige) baan.

 

Hoe kun je je puber wijzen op de gevaren van het wurgspel?

Voorkomen is beter dan genezen. Je puber waarschuwen en verbieden deze challenge te kijken werkt in de meeste gevallen averechts. Een puberbrein is nog volop in ontwikkeling en kan ten eerste gevaren niet goed inschatten. Ten tweede is alles wat verboden wordt extra aantrekkelijk. Verbieden heeft dus totaal geen nut. Wat je dan wel kunt doen als ouder en leerkracht?

Ga het gesprek aan met je kind. Kijk samen naar de challenge en waarschuw voor de gevolgen (fysieke en mentale problemen, maar wijs je kind ook op het feit dat het een misdrijf is en dus strafbaar). Leer je kind zelfvertrouwen, zodat het niet bezwijkt onder groepsdruk en meedoet met challenges. Laat je kind ook zien dat er reeds tieners overleden zijn aan het stikspel.

Zorg ook dat je als ouder altijd op de hoogte bent van de heersende trends en speel hierop in. Dit kan door je kind aan bepaalde trends mee te laten doen om te laten zien dat je niet tegen trends bent (denk aan de eerder aangehaalde kleding trend), maar ook door te waarschuwen op het moment dat een trend (levens)gevaarlijk blijkt te zijn.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in