boek je vakantie bij de ANWB

De Belgische bevolking vergrijst. Momenteel zijn zo’n drie miljoen landgenoten 60 jaar of ouder. Omdat we het liefst thuis blijven wonen, neemt de vraag naar toekomstbestendige woningen de komende decennia fors toe. Vijf tips om jullie onderkomen gereed te maken voor de toekomst.

 

Vijf tips voor een toekomstbestendig huis

Home Is Where the Heart Is, is de titel van één van de liedjes van Elvis Presley. En zo is het maar net. Niet zo verwonderlijk dus dat onderzoek aantoont dat ouderen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook wanneer zij worden geconfronteerd met fysiek ongemak. Dat kan, mits het huis daarop is ingericht. Relatief kleine aanpassingen kunnen grote voordelen opleveren. Vijf tips om een huis toekomstbestendig te maken:

  • Verwijder de drempels in huis. Zo verklein je de kans op lelijke valpartijen. Wanneer verwijderen niet kan, werk de drempels dan schuin af. Zo worden deze een minder groot obstakel.
  • Laat raamklinken op een hoogte van tussen de 90 cm en 120 cm plaatsen. Zo wordt de bediening gemakkelijker.
  • Breng een anti-sliplaag aan in de badkamer en toiletten.
  • Laat indien mogelijk een toilet plaatsen op de verdieping waar jullie slapen. Dan hoef je niet ’s nachts de trap op en af.
  • Laat een tweede trapleuning plaatsen. Zo heb je optimaal ondersteuning bij het traplopen. Gaat dat ook niet meer? Dan kan de aanschaf van een traplift worden overwogen.

Het aantal Belgen van 60 jaar of ouder is de afgelopen decennia verdubbeld: van 1,5 miljoen in 1955 naar rond de 3 miljoen nu. De prognose is dat er over drie decennia vier miljoen 60-plussers zijn in België. De vraag naar alle vormen van zorg zal daardoor toenemen. En dus ook de kosten voor al die zorg. Lasten die wij met elkaar moeten dragen.

 

Subsidie voor woningaanpassing

De overheid stimuleert senioren om langer thuis te blijven wonen. Het heeft daarvoor diverse subsidieregelingen in het leven geroepen. Subsidies om bijvoorbeeld medische hulpmiddelen aan te schaffen of aanpassingen te doen aan het huis. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) keert die subsidies uit. Neem het voorbeeld van een traplift. Is deze nodig om thuis te blijven wonen? In veel gevallen ontvang je subsidie voor de aanschaf van een traplift. De tegemoetkoming voor een traplift is maximaal 8.400 euro.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in