boek je vakantie bij de ANWB

We gaan richting zomerse temperaturen. Dat betekend dat onze dranken ook weer lekker koel mogen zijn. Hou jij van ijs en frisdrank? Dan raad ik je aan om deze Amerikaanse lekkernij ice cream soda eens te maken. Een fantastische combinatie van ijs en frisdrank of bruisend mineraalwater.

 

Inhoud

Wat is ice cream soda?

Ice cream soda, ook wel bekend als cream float, is een lekkernij die reeds in 1871 bedacht is. De bedenker ervan, Otto Baur, leefde in de Verenigde Staten in Denver. Het werd razendsnel een geliefde traktatie onder de Amerikaanse jeugd en verspreidde zich verder over, vooral de Engelstalige, landen in de gehele wereld. Ook in Suriname, waar ik bijna 13 jaar heb gewoond, is het geen onbekend toetje/lekkernij.

In andere landen is ice cream soda onder de volgende benamingen te vinden:

  • Spider (Australië en Nieuw-Zeeland) vanwege het webachtige uiterlijk dat de drank krijgt zodra de frisdrank of het bruisende mineraalwater in aanraking komt met het ijs
  • Ice cream float of float (Engeland en Ierland)
  • Helado flotante (Mexico)
  • Vaca Negra oftewel Black Cow (El Salvador, Honduras, Guatemala, Columbia en Costa Rica)
  • Black out (Puerto Rico)

Overigens is er nog enig verschil in ice cream soda en float in Amerika zelf. Als je daar ice cream soda bestelt dan krijg je bruisend mineraalwater met stroop en ijs. Bestel je een float dan krijg je een combinatie van ijs en frisdrank (meestal rootbeer).

 

Amerikaanse lekkernij ice cream soda

Natuurlijk is het een zalig toetje in de zomermaanden, maar voor mensen die dol zijn op ijs, maakt het jaargetijde eigenlijk weinig uit. Het is super makkelijk te maken en er is eindeloos mee te combineren. Je kunt hiervoor namelijk gewoon elke frisdrank nemen die je zelf lekker vindt.

 

Ingrediёnten

Vanille ijs (ook prima te vervangen door bijv. Chocolade ijs of een andere smaak)

Siroop in combinatie met koolzuurhoudend water ook te vervangen door frisdrank

 

Bereiding

Er zijn twee manieren om ice cream soda te maken:

  1. Je doet eerst het ijs in de beker en dan de frisdrank of siroop met water erbij. Dit zorgt voor een behoorlijke schuimlaag, waar dus de naam spider vanaf is geleid
  2. Je doet het andersom: eerst frisdrank of siroop met water in de beker doen en er vervolgens ijs bij doen.

 

Variaties ice cream soda

Je kunt zoals eerder aangegeven eindeloos variëren met het maken van je persoonlijke ice cream soda. Het oorspronkelijke recept bestaat uit root beer en vanille ijs. Een andere variatie is: cola mengen met chocolade siroop en vanille ijs.

Als extraatje kun je er zelfs een toefje slagroom op doen en garneren met bijvoorbeeld kersen. Ook kun je een scheut koffie erbij doen of wat chocolade hagelslag erop doen.

 

Chocolade float

Als je dol bent op chocola kun je de volgende variant eens proberen. Neem een hoog glas en doe hierin een flinke scheut chocolade siroop. Hierop komen een paar bolletjes chocolade ijs. Voeg hier nu net zoveel bruisend water aan toe totdat de ijsbolletjes aan de bovenkant drijven. Je maakt het geheel af met een toefje slagroom en een kers.

 

Aardbeien float

Het is voorjaar en overal vind je nu aardbeien. Dus waarom niet met de aardbeien een lekkere float maken? Gebruik hiervoor aardbeien siroop met daarop bolletjes aardbeienijs of vanille ijs. Vul aan met bruisend water en maak af met een toefje slagroom met daarop een verse aardbei.

 

Ginger ale float

Niet iedereen houdt ervan, maar als je ginger ale lekker vindt, dan kun je hiermee ook een floater maken. Voeg daarvoor gewoon ginger ale aan vanille ijs toe.

 

Heb jij wel eens ice cream soda gedronken en wat is jouw favoriet?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in