boek je vakantie bij de ANWB

Of je nu een kleine of een grote handtas hebt. Geef het maar toe: een handtas is net als een schatkist, wij vrouwen stoppen er van alles en nog wat in. Van noodzakelijke dingen tot dingen waar mannen waarschijnlijk hun schouders bij ophalen. Zich afvragend waarom we dat in hemelsnaam meesjouwen in onze tas.

 

Inhoud

Geschiedenis van de handtas

We staan er eigenlijk nooit bij stil. Niet zo gek eigenlijk, een handtas is namelijk onmisbaar en zo algemeen dat we er niet over nadenken hoe deze eigenlijk ontstaan is.

Aanvankelijk waren er eigenlijk helemaal geen tassen. Dat gold zowel voor mannen als vrouwen. Geld dat eventueel meegenomen moest worden werd gewoon in een geldbuidel gedaan. De wat zwaardere of grotere zaken gingen in een gewone tas, doos, koffer en dergelijke.

In de Romeinse tijd werden je persoonlijke bezittingen of belangrijke documenten vervoerd in een glazen pot voorzien van een koord of een handvat. Eigenlijk een aparte voorloper van de handtas. Bovendien erg trendy als je dit vergelijkt met de doorzichtige handtassen die zo nu en dan helemaal hot zijn.

Later (in de Middeleeuwen) gebruikten mensen bij het reizen tassen over de schouder of aan de gordel. En juist in die periode ontstonden de voorlopers van de moderne handtas, gemaakt door tassenmakers.

Rond het einde van de 15e eeuw werden deze voorlopers vervangen door grotere afsluitbare buideltassen. Deze vielen echter door hun formaat nogal op, waardoor de kans veel groter was dat je deze kwijt raakte door een dief. Dat was de reden dat er een handzamer versie uitkwam die in de hand werd gedragen en van stof was gemaakt.

Hierna ging het snel met de ontwikkeling van de handtas. In de 17e eeuw waren met zilver of goud geborduurde stoffen tassen in de mode. Iets later in de 18e eeuw was het ineens helemaal trendy om een doosje aan een kettinkje mee te nemen.

In de 19e eeuw droegen vrouwen een loddereindoosje bij zich. Dit was een doosje met daarin een sponsje en wat reukwater. Het werd gebruikt wanneer een vrouw dreigde flauw te vallen vanwege een te strak geregen korset. Dit doosje was mode afhankelijk en verdween uit beeld toen corsages uit de mode raakten.

De handtas vanaf de eerste Wereldoorlog

Daarna werd de overstap gemaakt naar wat wij een kleine portemonnee zouden noemen. Deze was wel handig voor geld, maar te klein om andere dingen mee te nemen. Tijdens de 1e wereldoorlog was het belangrijk dat je een tas had die vooral makkelijk was en niet zozeer elegant.

In de jaren ’20 toen de mensen de filmindustrie ontdekten, werd make-up ineens ook een belangrijk artikel voor elke vrouw. En ineens werden tassen elegante accessoires die bij het modebeeld van die tijd pasten. Dit alles resulteerde in een poederdoosje, met aan de onderkant kwastjes . In het doosje was er volop ruimte voor het meenemen van make up spullen.

De 2e wereldoorlog zorgde ervoor dat de tas weer helemaal uit beeld verdween als mode accessoire. Hierna ging het echter razendsnel met de ontwikkeling van de tas als accessoire. Tegenwoordig zijn er zo veel tassen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Voor elk wat wils dus.

Een handtas is net als een schatkist, wij vrouwen stoppen er van alles en nog wat in 1

Waar let je op bij de aanschaf van een handtas?

Tassen moeten voldoen aan onze eisen. Als je als vrouw op zoek gaat naar een andere tas moet deze aan een aantal eisen voldoen:

  • Je let daarbij op de kleur
  • Niet onbelangrijk is natuurlijk het model
  • Een trendy tas is het helemaal
  • Bij de aanschaf is het belangrijk om te kijken naar welke gelegenheid de tas gedragen wordt
  • Misschien niet voor iedereen belangrijk, maar materiaal kan een rol spelen bij de keuze
  • Maar we letten vooral op de indeling en de ruimte (vakjes) die een tas heeft (afhankelijk van waarvoor de tas bedoelt is)

 

Een handtas is net als een schatkist, wij vrouwen stoppen er van alles en nog wat in

Om te weten of de indeling en ruimte wel genoeg is moeten we dus eerst kijken wat er zoal in onze tas moet. Voor de meeste vrouwen zijn dit spullen die zij dagelijks nodig heeft. Denk hierbij aan dingen zoals: sleutels, portemonnee, telefoon (gelukkig zijn er smartphones, anders zou je in je tas een pen, papier, agenda, adresboek, fototoestel enz mee moeten nemen), maandverband, want hé, je weet maar nooit en make-up. Dit zijn noodzakelijke dingen. Maar meestal zit er veel meer in een handtas. Iets dat mannen waarschijnlijk nooit zullen begrijpen.

Een handtas is net als een schatkist, wij vrouwen stoppen er van alles en nog wat in 2

Wat zit er in mijn tas?

Wat stop jij erin? Ik heb mijn eigen tas eens leeggegooid om te kijken naar de inhoud in mijn tas. Mensen zeggen altijd dat ik een heel huishouden in mijn tas heb en als iemand iets nodig heeft komt men bij mij uit ;-).

Hier is mij lijst: sleutels,  portemonnee, 1x smartphone, pennen, wat velletjes papier (voor het geval dat….), zakdoeken, zakmes (altijd handig), make-up en mijn persoonlijke papieren. Daarnaast neem ik altijd de Rabobank scanner mee en heb ik ook een nagelknipper bij me. Verder vind je in mijn tas wat anti allergie tabletten, maandverband en paracetamol. Toen de kinderen kleiner waren had ik ook altijd een klein EHBO doosje bij me met daarin onder andere pleisters. Valt reuze mee toch? Alleen maar belangrijke spullen of niet? En dat allemaal in een vrij kleine handige zwarte tas (past altijd en overal bij)!

 

Mannen: blijf af van onze handtas

Een tas is een persoonlijk iets. De vorm, de kleur en de inhoud zeggen veel over het karakter van een persoon. Ja, vooral mannen zullen onze handtas als een schatkist zien en niets begrijpen van onze inhoud. Want waarom slepen we nou al deze dingen met ons mee? Ik ga het niet uitleggen. Sterker nog: wil je iets uit mijn tas hebben, vraag het mij dan gewoon. In mijn tas rommelen, daar houd ik niet van. En ja, ik sleep misschien meer mee dan jij, maar het komt altijd van pas. Want wij vrouwen zijn op alles voorbereid 😉

 

Wat zit er allemaal in jouw tas? 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in