boek je vakantie bij de ANWB

Als je op leeftijd bent, krijg je te maken met fysieke achteruitgang of in elk geval fysieke kwetsbaarheid. Hierdoor is het goed mogelijk dat je op den duur ook last krijgt van een terugkerende angst om te vallen. Of van een onzeker en wankel gevoel als je bepaalde handelingen moet doen. De angst om uit balans te raken kan in jouw dagelijks leven op den duur zo in de weg komen te staan, dat je bepaalde handelingen uitstelt of zelfs vermijdt. Je ziet als een berg op tegen huishoudelijke taken, traplopen, of een boodschap.

Deze angst om te vallen komt niet zomaar uit de lucht vallen: een valpartij kan nare gevolgen hebben als je op leeftijd bent. Daarom is het zaak om deze angst op een passende manier te verhelpen, door hulpmiddelen aan te schaffen, maar ook door goed voor jezelf te zorgen.

Inhoud

Hulpmiddelen en aanpassingen 

Een aantal aanpassingen in huis kunnen al het verschil maken. Als je je huis op een veilige manier inricht, zorgt dit er automatisch ook voor dat je op een ontspannen manier je dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren. Het kan helpen om obstakels die in de weg liggen op te ruimen of weg te halen, zoals kasten die niet stabiel staan, of losliggende vloerkleden.

Ook kan het plaatsen van handgrepen zorgen voor wat extra steun en stabiliteit als je de douche of toilet gaat gebruiken. Voor een boodschap of uitstapje buitenshuis is een wandelstok, rollator of scootmobiel ideaal voor een stabiel en zeker gevoel.

Angst om van de trap te vallen

De trap kan ook een plek zijn in huis die je misschien liever vermijdt als je last hebt van valangst. Dit gaat van kwaad tot erger. Eerst ben je wellicht gewoon wat wankel en instabiel, maar het traplopen kan op den duur vanwege de angst een dagelijks probleem vormen. Trek dus op tijd aan de bel als het niet meer veilig voelt en zorg voor een alternatief voor de trap. Bijvoorbeeld trapliften kopen kan een goede oplossing zijn. Een traplift zorgt ervoor dat je met een gerust hart de trap kan blijven gebruiken.

Niet alleen voor ouderen die slecht ter been zijn, maar ook als je bijvoorbeeld last hebt van een evenwichtsstoornis kunnen trapliften een mooie oplossing bieden om de valangst ook direct weg te nemen.

 

Hoe ga je om met angst op oudere leeftijd?

Naast de handige hulpmiddelen die er beschikbaar zijn, is het ook belangrijk om op een goede manier met jouw valangst om te gaan, zodat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt. Blijf ondanks de angstklachten bewegen, zoek de buitenlucht op met een wandelstok of rollator en zorg ook voor voldoende ontspanning. Ook ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen angstklachten verlichten. En tot slot: aarzel niet om de huisarts om raad te vragen en hierover te praten!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in