boek je vakantie bij de ANWB

Het is mooi weer, je hebt vakantie en wilt genieten. Wat is er dan beter dan een barbecue organiseren? Met deze tips heb je alles in huis voor een gezellige barbecue met vrienden en familie.

 

Inhoud

Thuisvakantie genieten van barbecue

Als je thuis bent kun je wat vaker de barbecue aanzetten. Je hebt immers alle tijd en hoeft de volgende dag niet vroeg uit de veren, tenzij je een dagje uit gepland hebt natuurlijk. Je kunt de hele dag door voorbereidingen treffen in de keuken om later te genieten van een heerlijke barbecue.

Barbecueën is niet alleen leuk en lekker, het onderstreept ook nog eens het echte vakantiegevoel. En wat is nu leuker dan samen met vrienden en familie te genieten van een gezellige avond met veel eten en drinken?

 

Dit heb je nodig voor een gezellige barbecue met familie en vrienden

Voordat het echter zo ver is dat je kunt genieten moet je nog heel wat voorbereiden. Hieronder vind je een lijst met spullen die niet mogen ontbreken voor een gezellige barbecue avond:

  • Wegwerpborden en bestek (tenzij je graag wil afwassen)
  • Voldoende vlees en vis
  • Voldoende bijgerechten
  • Groente en fruit die geschikt zijn voor barbecue
  • Barbecue
  • Voldoende drinken
  • Servetten
  • Entertainment
  • Bakjes voor overgebleven eten

 

Welke barbecue kies je?

Heb je nog geen barbecue in huis, dan kan het best wel lastig zijn om de meest geschikte barbecue voor jou te vinden. Er is keuze uit ouderwetse houtskool bbq en barbecues op gas of stroom. Daarnaast zijn er verschillende modellen beschikbaar in diverse maten. Welke barbecue bij jou past hangt van verschillende factoren af. Bbq je vaker en met groter gezelschap? Pas dan de keuze hierop aan. Vind je het leuk om alleen af en toe met je gezin te barbecueën? Dan is een kleine elektrische barbecue een aanrader.

Leestip: Welke barbecue kopen? 

 

Wegwerpborden en bestek

Natuurlijk kun je voor een avondje met vrienden en familie je eigen servies uit de kast halen, maar gemak dient de mens. Voor een keertje kun je daarom ook gewoon gebruik maken van wegwerpservies en bestek. Aan het einde doe je alles in de vuilniszak en hoef je niet nog een hele berg afwas weg te werken of de vaatwasser 3x te laten draaien. Afhankelijk van het gezelschap kun je rekenen op 2 – 3 setjes per persoon. Hou hier rekening mee bij de aanschaf.

 

Zoveel vlees en vis heb je nodig per persoon

Natuurlijk is een barbecue vooral voor vleesliefhebbers. Je moet dit dan ook in ruime mate in huis halen. De exacte hoeveelheid varieert en ligt ook aan de bijgerechten die je serveert. In principe kun je uitgaan van 400 gram vlees per persoon. Dit komt neer op ongeveer 3 – 4 stukken vlees per persoon. In plaats van vlees kun je natuurlijk ook vis nemen of een combinatie van beide.

 

Voldoende bijgerechten voor de barbecue

Het leuke van barbecueën is dat je met de bijgerechten werkelijk alle kanten op kunt. Je kunt er zowel brood, pasta, aardappel als rijst bij serveren. Maak heerlijke salades, knoflookbrood of leef je uit met groente en fruit. Vergeet vooral niet om genoeg sauzen en dips klaar te zetten, want dat maakt het eten net iets lekkerder. Reken per persoon op 200 – 300 gram wat je nodig hebt aan bijgerechten. Voor kinderen neem je minder, afhankelijk van de leeftijd. Pubers eten veel en voor hun kun je beter iets meer rekenen.

 

Groente en fruit die geschikt zijn voor de barbecue

Als je geen vleesliefhebber bent wil dat natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt genieten van een avondje barbecueën met vrienden en familie. Je kunt namelijk ook groenten op de barbecue gooien. Het leuke is dat je met groente alle kanten op kan. Wist je dat je van watermeloen vegetarische ham kunt maken?

En dat niet alleen groente maar ook fruit heerlijk smaakt als je deze grilt? Hoeveel groente en fruit je aan moet schaffen ligt aan je gezelschap en het feit hoeveel mensen geen vlees of vis eten. Normaal heb je voldoende aan 1 stuk groente en fruit per persoon.

Leestip: Dit fruit smaakt heerlijk op de barbecue

 

Voldoende drinken

Als je een gezellige avond hebt met elkaar mag voldoende drinken niet ontbreken. Wat je serveert is natuurlijk helemaal aan jou. Wat de hoeveelheid betreft moet je rekenen op 2 – 3 drankjes per uur. Serveer je het drinken in een glas, dan kun je rekenen op ongeveer 400 ml per uur. Op die manier kun je een beetje uitrekenen wat je nodig hebt aan drinken.

 

Servetten

Een avondje eten in de buitenlucht gaat soms gepaard met geknoei, zeker als er niet voldoende tafels beschikbaar zijn of er kleine kinderen in de tuin rondrennen. Een groot pak servetten is dus onmisbaar als je een barbecue organiseert.

 

Entertainment

In principe heb je niet al te veel entertainment nodig: lekker met elkaar kletsen onder het genot van een heerlijk hapje en drankje is in veel gevallen al voldoende. Maar als er (kleine) kinderen aanwezig zijn, dan is een beetje vermaak altijd handig. Zorg voor voldoende (buiten)speelgoed, spelletjes en bijvoorbeeld een hoekje waar kinderen lekker kunnen kleuren of knutselen.

Wil je toch wat entertainment voor volwassenen hebben? Huur dan een beamer en maak er een combi avond van: lekkere barbecue met openlucht bioscoop in je eigen achtertuin. Of versier de tuin in een bepaald thema, zet een muziekje op en zorg voor een stukje tuin waar naar hartenlust gedanst kan worden.

 

Bakjes voor overgebleven eten

Als je ruimschoots ingekocht hebt dan zou het zomaar kunnen dat je aan het einde van de avond met restjes eten zit. Je kunt dit zelf houden of je zorgt dat je wat bakjes achter de hand hebt om mee te geven aan je gasten. Op die manier hoef je geen eten te verspillen en genieten familie en vrienden langer van de barbecue.

 

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in