boek je vakantie bij de ANWB

Bedwantsen zijn kleine, bloedzuigende insecten die de laatste jaren steeds vaker voorkomen in huizen, hotels en andere gebouwen over de hele wereld. Hoewel ze geen bekende ziekten verspreiden, kunnen ze toch een ware plaag vormen voor mens en dier. Ontdek nu wat bedwantsen precies zijn, hoe je ze kunt krijgen, wat je moet doen als je bedwantsen ontdekt en hoe je moet handelen als je ze op vakantie tegenkomt.

 

Inhoud

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel bekend als Cimex lectularius, zijn kleine, ovale insecten die zich voeden met het bloed van warmbloedige dieren, voornamelijk mensen. Ze zijn roodbruin van kleur, hebben geen vleugels en kunnen zich goed verstoppen in kleine kieren en spleten, zoals matrassen, beddengoed, meubels en zelfs achter behang. Hoewel ze vaak worden aangetroffen in slaapkamers, kunnen ze zich verspreiden naar andere delen van het huis.

Bedwantsen alles wat je moet weten over deze ongewenste gasten bedwants

Hoe kom je aan bedwantsen?

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren een woning binnenkomen. Een veelvoorkomende manier waarop ze worden verspreid, is via reizen. Als je bijvoorbeeld verblijft in een hotelkamer of hostel waar bedwantsen aanwezig zijn, kunnen ze zich via je bagage aan je vastklampen en zo in je huis terechtkomen. Ze kunnen zich ook verplaatsen tussen aangrenzende appartementen in een gebouw, vooral als er veel rommel is of als er nauw contact is tussen de bewoners.

Andere mogelijke manieren waarop bedwantsen een huis kunnen binnendringen is door de aanschaf van tweedehands meubels of kleding die besmet zijn. Daarnaast kun je deze ongewenste indringers krijgen van bezoek (vrienden of familie) die ze onbewust met zich meedragen. Tot slot kan een simpel iets zoals het nemen van openbaar vervoer waar bedwantsen aanwezig kunnen zijn voldoende zijn om deze zelf ook te krijgen.

 

Wat moet je doen als je bedwantsen ontdekt?

Het ontdekken van bedwantsen in je huis is alles behalve leuk te noemen, maar het beste is om kalm te blijven en snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die je moet volgen als je bedwantsen ontdekt:

 

Check of het echt om bedwantsen gaat

Zorg ervoor dat je daadwerkelijk met bedwantsen te maken hebt en niet met andere insecten. Bedwantsen zijn klein, roodbruin en kunnen lijken op andere insecten zoals vlooien of teken. Zoek naar kleine bloedvlekken op lakens, donkere uitwerpselen in de vorm van stippen op matrassen of meubels en controleer op jeukende beten op je huid.

 

Isoleer besmette items

 Probeer besmette items te isoleren door ze in goed afgesloten plastic zakken te plaatsen. Dit voorkomt dat de bedwantsen zich verder verspreiden.

 

Maak grondig schoon

 Reinig de besmette gebieden grondig, inclusief beddengoed, kleding, matrassen en meubels. Was het beddengoed op hoge temperatuur en stofzuig alle kieren en spleten in de ruimte, zoals matrassen, bedframes, plinten en meubels.

Leestip: Zo maak je je matras schoon

 

Gebruik insecticiden of zoek professionele hulp

Als de besmetting heel ernstig is, kun je overwegen om insecticiden te gebruiken. Zorg er wel voor dat je veiligheidsmaatregelen neemt en de instructies op de verpakking opvolgt. Als de plaag aanhoudt of te groot is om zelf aan te pakken, is het raadzaam professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

 

Voorkom herbesmetting

 Controleer regelmatig op tekenen van nieuwe bedwantsen om een nieuwe uitbraak te voorkomen. Houd slaapkamers opgeruimd en vermijd het gebruik van tweedehands meubels zonder deze eerst grondig te onderzoeken.

 

Wat te doen als je bedwantsen op vakantie ontdekt?

Ontdek je bedwantsen tijdens je vakanti? Onderneem dan meteen actie om te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen als je bedwantsen op vakantie ontdekt:

 

Meld het bij de accommodatie

 Breng het hotelpersoneel onmiddellijk op de hoogte van de situatie, zodat ze stappen kunnen ondernemen om de kamer grondig te inspecteren en te behandelen.

 

Hou je bagage apart

 Houd je bagage gescheiden van andere items in de kamer. Plaats je koffer op een verhoogd oppervlak, bijvoorbeeld op een stevige kofferstandaard, zodat bedwantsen niet in je bagage kunnen kruipen.

 

Was en droog je kleding op hoge temperatuur

 Zodra je thuiskomt, was je alle kleding die je op reis hebt gedragen op hoge temperatuur en droog je het op de hoogste stand. Dit doodt eventuele bedwantsen die mogelijk in je kleding zijn achtergebleven.

 

Inspecteer je bagage en reisbenodigdheden

 Controleer al je bagage en bezittingen grondig op tekenen van bedwantsen voordat je deze opbergt in je huis.

 

Neem preventieve maatregelen

 Als je bang bent dat je bedwantsen hebt meegenomen, overweeg dan om je bagage in een grote plastic zak te verzegelen en deze buiten je huis te bewaren (1 – 2 weken) totdat je zeker weet dat er geen bedwantsen zijn.

 

Bedwantsen zijn hinderlijke insecten die overal ter wereld voorkomen en zich snel kunnen verspreiden. Als je bedwantsen in je huis ontdekt, is het belangrijk om snel en grondig te handelen om een grotere plaag te voorkomen. Tref je op je vakantieadres bedwantsen aan? Neem dan onmiddellijk maatregelen om te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in