boek je vakantie bij de ANWB

De prijzen rijzen de pan uit en dat werkt door in alle lagen. Ook het reizen met het OV is niet meer goedkoop te noemen. Toch kun je met onderstaande tips besparen op reizen met OV. Deze tips zijn voor mensen die regelmatig met OV reizen, maar ook voor incidentele reizigers.

 

Inhoud

Reizen met OV of met de auto

Heb je de beschikking over een auto en vraag je je af of het reizen met OV goedkoper is? Reis jij eigenlijk altijd met het OV en vraag je je af of dit niet goedkoper kan? Of wil je zo nu en dan genieten van een ontspannen treinrit of een korte busrit en de auto laten staan? In alle gevallen is het dan goed om de kosten tegen elkaar op te wegen. Tel hierbij ook tijd die je eventueel kwijt bent met files en houd ook rekening met uitval of vertraging in het OV.

Of je nu regelmatig of alleen af en toe gebruik maakt van trein, metro, bus of tram, vaak kun je best nog wat besparen als je maar weet hoe en wat. Daarom vind je hieronder verschillende tips om te besparen op reizen met OV.

 

Besparen op reizen met het OV voor frequente reizigers

Als je regelmatig gebruik maakt van het OV, dan zijn er verschillende manieren om de kosten te drukken. Denk daarbij aan het reizen op bepaalde tijden of het slim aanschaffen van een bepaald abonnement. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

 

NS flexabonnementen reizen met korting

Als je regelmatig de trein neemt, dan is het handig om eens te kijken naar de verschillende flex abonnementen van de NS. Hieronder vind je de flex abonnementen voor frequente reizigers:

 • Altijd vrij = onbeperkt reizen voor 356 euro per maand + samenreiskorting van 40% voor 3 medereizigers + NS fietsabonnement inbegrepen
 • Traject Vrij = onbeperkt reizen op bepaald traject + 40% korting op daluren, samenreiskorting voor 3 medereizigers, weekend en feestdagen op andere trajecten
 • Dal Vrij = onbeperkt reizen in daluren, inclusief weekend en feestdagen + 40% samenreiskorting voor 3 medereizigers
 • Weekend Vrij = onbeperkt reizen in weekend en op feestdagen + 40% samenreiskorting voor 3 medereizigers

Reis je vaak met de bus? Kijk dan eens bij de busmaatschappij voor voordelige abonnementen. Het gaat dan vaak om week-, maand- of jaarabonnementen, waarmee je veel voordeliger uit bent. Houd bij het berekenen van de prijs wel rekening of je de kosten er ook daadwerkelijk uithaalt.

 

Besparen op reizen met OV voor als je soms OV nodig hebt

Als je alleen zo nu en dan gebruik maakt van het OV dan kun je profiteren van allerlei kortingen op openbaar vervoer. Denk daarbij aan speciale acties, samenreiskorting of reizen met een grotere groep.

 

Samenreiskorting

Mensen met een vast abonnement hebben de mogelijkheid om tot maximaal 3 medereizigers mee te nemen met 40% korting. Reis je alleen? Dan zou je op het station kunnen vragen of je gebruik kunt maken van iemands korting. Veel mensen zijn hiertoe wel bereid. Scheelt toch weer 40% van de kosten van een enkeltje.

 

Ga met een groep op stap

De NS verkoopt speciale treinkaarten voor als je met een hele groep op stap gaat. Dat is ideaal voor jongeren die samen een uitje maken, maar ook voor grotere gezinnen of een vriendenclub de perfecte manier om te besparen op de kosten voor het OV.

 

Maak gebruik van speciale acties

Een paar keer per jaar heeft de NS speciale acties waardoor je voordelig met het OV kunt reizen. Vaak is dat in de zomervakantie, waarbij reizen met OV gecombineerd wordt met een stedentrip of een leuk uitje naar een pretpark, museum en dierentuin. Maak je gebruik van deze actie dan bespaar je niet alleen op de vervoerskosten, maar ook op de entree.

Daarnaast hebben Trekpleister, Kruidvat en Hema vaak ook speciale actie, waardoor je treinkaarten met hoge korting aan kunt schaffen. Het gaat dan vaak om dagkaarten die je voor 12,50 euro koopt en waarmee een dag lang onbeperkt door het hele land kunt reizen met de trein (doordeweeks in de daluren, weekend hele dag).

 

Vergelijk verschillende vervoerders (trein, metro, bus, tram)

Voordat je een kaartje gaat kopen is het verstandig om te kijken naar welke vervoersmaatschappij en vervoerder het goedkoopste is. Soms ben je voor een bepaald traject goedkoper uit als je bijvoorbeeld alleen de bus neemt. Houd bij het vergelijken niet alleen rekening met de besparing, maar ook zeker met de tijd die je kwijt bent met de verschillende vervoersmiddelen.

Besparen op reizen met het OV tram

Besparen op reizen met OV voor 60+

Voor iedereen vanaf 65 gelden speciale seniorenkortingen om het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker, maar vooral voordeliger te maken.

 

Senioren korting: persoonlijke OV chipkaart met 34% standaard korting

Vanaf het moment dat je 65 bent profiteer je met een persoonlijke OV-kaart van 34% korting. Het maakt daarbij niet uit of je reist met de metro, tram of de bus. Deze korting is NIET van toepassing bij de NS, daar mag je gebruik maken van overige kortingen. De korting wordt automatisch afgetrokken van de ritprijs tijdens het uitchecken. Een persoonlijke OV-kaart kost eenmalig 7,50 euro.

Daarnaast zijn er nog meer manieren om korting te krijgen vanaf het moment dat je 65 jaar wordt. Let op: hier mag je dus echt alleen gebruik van maken op het moment dat je 65 bent. Je kunt producten al eerder laden, maar deze zullen pas vanaf je 65ste verjaardag gebruikt kunnen worden.

 • Altijd korting: extra 20% korting bovenop leeftijdskorting op elke reis door bepaalde (na toevoeging van product op kaart, kan maandelijks of jaarlijks besteld worden)
 • Dal Voordeel voor reizen met trein
 • Dal vrij voor reizen met de trein
 • Keuzedagen voor 60+ heb je een Dal Voordeel, Altijd Voordeel of een voordeelurenabonnement en ben je 60+? Dan mag je 7 dagen per jaar onbeperkt reizen tijdens de daluren voor 26 euro per jaar (2e klas) of 51 euro (1e klas)

 

 

Tips besparen op reizen met OV voor jongeren

Tieners of jongeren maken vaak genoeg gebruik van het OV. Niet zo gek, want een scooter of brommer mag je pas rijden vanaf je 16e en dan heb je er bovendien een rijbewijs voor nodig. Of het nu voor school, op en neer reizen naar familie of een uitje is, speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar gelden speciale kortingen in het OV.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende manieren om te besparen op reizen met OV als jongere.

 

Koop speciaal abonnement voor jongeren

Veel busmaatschappijen bieden speciale abonnementen aan voor jongeren. Ideaal als je kind elke dag met de bus van huis naar school moet en weer terug. Overigens kan je kind dit abonnement ook gewoon in het weekend gebruiken. Ideaal dus als je kind in het weekend naar een vriendin of vriend wil of de grootouders wil bezoeken.

Let op: deze abonnementen gelden meestal op een bepaalde route of in een bepaald gebied. Reist je tiener buiten dit gebied dan zal gewoon betaald moeten worden.

 

Studentenreisproduct voor OV

Vanaf het moment dat je kind een opleiding doet na de middelbare school wordt het in de meeste gevallen een student. Het maakt daarbij niet uit of je kind MBO, HBO of universiteit doet, je hebt dan recht op het studentenreisproduct (alleen voor voltijdse opleidingen!)

Dit is een speciaal reisproduct dat alleen doordeweeks of alleen in het weekend gebruikt mag worden. Voor iedereen vanaf 18 jaar kan het studentenreisproduct aangevraagd worden met de studiefinanciering. Ben je jonger dan 18 jaar en volg je een MBO opleiding? Vraag dan je studentenreisproducten apart aan via DUO.

Het studentenreisproduct krijg je als een gift wanneer je je studie succesvol afrondt. Stop je eerder dan zul je de gemaakte reiskosten terug moeten betalen. Houd hier dus rekening mee.

 

Extra geld voor studenten die moeten reizen

Soms sluiten de tijden van het OV niet aan op je school- of stagetijden. In dat geval heb je recht op extra geld voor studentenvervoer. Hiermee mag je maximaal 12 dagen per maand om alsnog op tijd bij je studie of stageplek te zijn. Hier vind je meer informatie over deze regeling en hoe je deze aan kunt vragen.

Verder kunnen studenten die in hun vrije tijd willen reizen gebruik maken van de eerder genoemde dagkaarten via acties, samenreiskorting en reizen met een groep.

Besparen op reizen met het OV bus

Met deze tips reizen kinderen voordelig met OV

Reis je vaak met je kind(eren)? Of gaat je kind wel eens alleen met het OV op stap? Ook dan zijn er verschillende manieren om hoge korting te krijgen op het reizen. In veel gevallen mag je kind zelfs gratis gebruik maken van het OV.

 

Kinderen tot 3 reizen gratis

Voor alle kinderen tot 3 jaar geldt dat zij gratis gebruik mogen maken van het OV. Je hebt geen speciale kaart of een OV kaart nodig voor je kleintje. Gewoon instappen in trein, bus, metro of tram en uitstappen op de plek van bestemming.

 

Vanaf 4 jaar persoonlijke OV kaart voor reizen

Vanaf het moment dat je kind 4 jaar wordt moet je kind een persoonlijke OV kaart hebben. Je betaalt eenmalig 7,50 voor de persoonlijke OV kaart en dan mag je kind onder begeleiding van een volwassene met het OV reizen. Zorg ervoor dat er voldoende saldo op de kaart staat, want je betaalt gewoon in de bus, metro en tram. Wel krijgt je kind leeftijdsgebonden korting. Check vooral ook de vervoersmaatschappij zelf, want in sommige gevallen mogen kinderen gratis reizen (op bepaalde dagen of tijden bijvoorbeeld).

Reis je met de trein? Dan mag je kind gratis met je meereizen, mits je volwassen bent. Deze regeling geldt voor kinderen vanaf 4 jaar t/m 11 jaar.

 

Railrunner voor kinderen

Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar kun je ook een railrunner kaartje kopen. Dit zijn speciale treinkaartjes die maar 2,50 euro kosten. Met deze treinkaart kan een kind alleen reizen of met een jongere t/m 17 jaar.

 

 

Extra tips als je met OV reist

 • Vergeten uit te checken? Neem zo snel als mogelijk contact op met de vervoerder, want vaak kun je de kosten voor niet uitchecken beperken
 • Geld terugvragen bij vertraging. Bij de NS hebben ze vaak genoeg te maken met vertragingen, maar heel weinig mensen weten dat je recht hebt op een vergoeding als er sprake is van een vertraging vanaf 30 minuten. Hier vind je alle informatie: van de lengte van de vertraging tot waarop je recht hebt met welke treinkaart of abonnement
 • Boete gekregen van de NS? In sommige gevallen kun je coulance krijgen, waardoor de boete vervalt

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in