boek je vakantie bij de ANWB

10 Tips om kosten te besparen tijdens het autorijden. Tips die je zullen helpen om het auto rijden niet alleen ‘groener’ te maken, maar je ook helpen om je portemonnee te sparen. Hoe kun je milieuvriendelijk auto rijden? En hoe bespaar je op de kosten van auto rijden? In dit artikel vind je nuttige tips om een rit in de auto zuiniger en milieuvriendelijker te maken

 

Inhoud

10 Tips om kosten te besparen tijdens het autorijden

Autorijden kost nou eenmaal geld, zelfs als je een zuinige auto rijdt. Onderstaande tips zijn geschikt voor alle auto’s, ongeacht het merk en bouwjaar. De tips zijn makkelijk en snel toe te passen. Naast de tips voor zuinig autorijden heb ik ook nog tips toegevoegd om milieuvriendelijk auto te rijden. Alhoewel zuinig en milieuvriendelijk meestal gewoon samen gaat. Ideaal als je behalve je portemonnee ook nog eens het milieu spaart.

 

10. Weg met overbodig gewicht

De benzine, diesel of gas die je auto verbrand wordt omgezet in energie, waardoor je auto rijdt. Hoe zwaarder de auto echter is, hoe meer brandstof er nodig is om de auto te laten rijden. Overtollig gewicht uit, om en in de auto verwijderen betekend minder brandstof verbruik. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar betekent tevens dat je weer wat geld uit kunt sparen, omdat je langer kunt rijden.

Aan de buitenkant van de auto kunnen zaken als een fietsendrager, ski koffer of dakdrager verwijderd worden als je deze niet gebruikt. In de auto kun je denken aan gereedschap, kinderwagen, sportaccessoires enz. die zorgen voor extra en bovenal onnodig gewicht. Haal deze beter uit de auto als je ze niet meteen nodig hebt.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden overgewicht

 

9. Onderhoud autobanden

Vaak over het hoofd gezien, maar belangrijk punt is het onderhoud van de autobanden. Banden die slecht onderhouden worden, niet voldoende opgepompt zijn, zullen zorgen voor een hogere benzinerekening. En meer benzine betekent ten slotte ook weer slechter voor het milieu. Goed opgepompte banden met voldoende profiel betekenen bovendien meer veiligheid voor alle inzittenden.

Leestip: Waarop moet je letten bij de aanschaf van een tweedehands auto

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden autobanden

 

 

8. Rijgedrag veranderen

Een andere manier om te bezuinigen op brandstofverbruik én het milieu te sparen is je rijgedrag te veranderen. Versnellen, optrekken en remmen zijn allemaal dingen die van invloed zijn op het brandstofverbruik.

Snel optrekken betekent dat je wagen veel energie nodig heeft, terwijl je veel beter rustig op kunt trekken, waardoor het brandstofverbruik vermindert. Rijden op constante snelheid en tijdig afremmen zorgen ervoor dat je op  brandstof bespaard. Bovendien is er ook sprake van minder uitlaatgassen, wat het milieu ten goede komt.

 

7. Rijden op biodiesel of ethanol

Wil je echt aan het milieu denken? Rijd dan op biodiesel of ethanol. Biologische brandstof is gemaakt van planten, (gebruikte) olie of alcohol. In veel gevallen kun je ook kiezen voor een combinatie van gewone fossiele brandstof en biologische brandstof. Ben je een beetje handig dan kun  natuurlijk ook zelf aan de slag om biobrandstof te maken. Scheelt weer aan brandstofkosten en is goed voor het milieu.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden biodiesel

 

6. Elektrisch rijden

Wil je nog milieuvriendelijker en uiteindelijk ook goedkoper autorijden, dan kies je voor een elektrische auto. Geen brandstof, geen uitlaatgassen en veel minder geluid. Hybride auto’s zijn super milieuvriendelijk.

Je moet alleen de ongemakken, zoals het beperkt aantal kilometers dat je ermee kunt rijden voor lief nemen om zo ‘groen’ mogelijk te rijden. Er zijn ook auto’s die op een combinatie van brandstof en elektriciteit rijden, waardoor je wel degelijk een grotere afstand af kunt leggen. Kijk en vergelijk vooral ook de laadpassen en laadpalen, bijvoorbeeld van Elec2go, want ook daarmee kun je veel voordeel halen.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden elektronisch

 

5. Carpooling: samen rijden

De auto een dagje of zelfs meerdere dagen per week laten staan is een uitstekend middel om te bezuinigen in het brandstofverbruik. De slijtage aan de auto vermindert hierdoor ook en niet rijden is sowieso goed voor het milieu. Spreek met een collega of buur af en ga carpoolen, waarbij je elkaar afwisselt en samen boodschappen doet, naar het werk rijdt enz. Let er wel op dat jullie goede afspraken maken en het carpoolen niet van een persoon komt. Wissel elkaar af, zodat iedereen even vaak zijn auto kan laten staan.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden carpooling

 

4. Deel je auto

Als je de auto niet dagelijks nodig hebt kun je ervoor kiezen deze te delen. Bied je auto aan mensen aan die alleen af en toe een auto nodig hebben. De kosten voor brandstof en dergelijke zijn natuurlijk voor degene die je auto leent. En mocht niemand gebruik willen maken van je leenauto, dan scheelt dat toch ook weer in kosten.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden auto delen

 

3. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Als het al enorm scheelt als meerdere mensen in een auto samen reizen, dan is de impact nog veel groter als nog meer mensen van hetzelfde vervoersmiddel gebruik maken. Gebruik maken van het openbaar vervoer kost je in verhouding minder en doordat je de auto in de garage laat, ben je milieubewust bezig.

Het enige waar je wel rekening mee dient te houden als je met het openbaar vervoer reist is het feit dat je geduld moet hebben. Dat komt omdat vooral treinen vaak last van vertragingen hebben en in de winter de problemen op het spoor van tijd tot tijd zorgen voor veel overlast door treinverkeer dat uitvalt en hinder heeft van sneeuw, ijzel en kou.

Leestip: Zo bespaar je op reizen met OV

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden openbaar vervoer

 

2. Een 4-daagse werkweek

Steeds vaker krijgen mensen de kans om een dag per week vanuit huis te werken. Hiermee heb je niet alleen meer vrijheid, maar kun je de auto ook een dag laten staan. Bespreek met je werkgever de mogelijkheden van een 4-daagse werkweek op kantoor en 1 dag thuiswerk.

 

1. Thuis werken

Tenslotte is het compleet werken vanuit huis de beste optie. In plaats van de auto of ander vervoersmiddel te pakken, maak je gebruik van snel internet, waarmee je in contact bent en blijft met collega’s en klanten.

Natuurlijk is deze manier van werken niet voor alle werkzaamheden geschikt, maar het meeste kantoorwerk kan evengoed vanuit je eigen huis gedaan worden als op je werkplek elders. Het scheelt de werkgever idem dito, want hij hoeft geen reisvergoeding te betalen, terwijl jij zuinig op je auto kunt zijn, door deze zo min mogelijk te rijden.

 

zuinig milieuvriendelijk auto rijden thuiswerk

 

Zuinig autorijden met DIY tips

Zuinig autorijden is een ding, er komen natuurlijk nog veel meer kosten voorbij als je een auto hebt. Daarom heb ik ook een artikel geschreven met handige DIY tips voor de auto. Met tips om onder andere roest van de autobatterij te verwijderen, ramen van ijs te ontdoen en goedkope vloermatten te maken.

 

Wat doe jij om op kosten te besparen tijdens het autorijden?

 

 

 

Dokteronline.com

6 REACTIES

  1. Ik wist wel dat versnellen invloed op het brandstofverbruik heeft, maar ik had geen idee dat als ik rustig optrek, vermindert het brandstofverbruik! I heb een zoon, en dat zodra hij 17 wordt, gaat hij naar een rijschool. Ik zal deze tips aan hem doorgeven, en ik hoop dat op de school hij meer nuttige tips leert die hij met me kan delen.

  2. Ik had geen idee dat iedereen biobrandstof kan maken! Ik probeer “duurzaam” te leven, en ik wilde niet een auto rijden omdat ik dacht dat het slecht voor het milieu is. Nu dat ik weet dat er een uitweg is, ga ik op zoek naar een autorijschool!

  3. Ik vraag me af of mensen die elektrische auto’s zien als dé oplossing zien ook wel nadenken over de productie van de benodigde accu’s – en wat daarmee gebeurt als ze op/stuk zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in