boek je vakantie bij de ANWB

Soms kom je mensen tegen met wel heel bijzondere beroepen. In deze serie vertellen lezers welke bijzondere en unieke beroepen zij hebben. Vandaag in een bijzonder beroep: fulltime goochelaar.

 

Inhoud

Kiezen van een beroep dat bij je past

Soms weet je al op jonge leeftijd wat je later wil worden, soms ontdek je dat pas op latere leeftijd. Daarnaast zijn er mensen die van hun hobby of een passie hun fulltime job kunnen maken, om zo geld te verdienen. En tenslotte heb je nog een groep mensen die ogenschijnlijk per ongeluk tegen iets aanlopen waar ze hun beroep van maken.

Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit welk beroep je kiest: het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt en je werk met plezier doet. Heb je dat niet dan is werken een last, wat in het slechtste geval kan leiden tot een burnout. Heb je nog niet gevonden wat je echt die voldoening geeft? Blijf dan vooral zoeken. Ook voor jou komt er zeker een dag dat je een beroep vindt die echt bij je past.

Vorige week kon je al lezen over Bryan die maatje is voor eenzame jongeren. Deze week is het de beurt aan Tim die fulltime goochelaar is.

 

Over Tim

Mijn naam is Tim Horsting, ik ben 32 en ben full-time goochelaar (timhorsting.nl). Tim Horsting is 32 en woont met zijn vrouw Winny en hun twee dochters in Wageningen.

 

Van goochelende student naar bijzonder beroep: fulltime goochelaar

Mijn vader goochelde een beetje als hobby, zelf ben ik het ook gaan doen. Wij gingen vroeger wel eens op vakantie naar Londen, daar werden op verschillende plekken goocheltrucs verkocht, bij kraampjes op Camden Market en Covent Garden maar bijvoorbeeld ook in Harrods.

Als een goochelende verkoper hem iets wilde aansmeren dan zei ie altijd “Als je het mijn zoon in vijf minuten kan leren dan koop ik het”. Soms dropen ze dan af en soms gingen we met volle tassen naar huis.

Ik werd steeds meer gevraagd voor kinderfeestjes en feesten en partijen. Ook trad ik veel op bij open podia door Nederland. In mijn studietijd goochelde ik vooral om aan gratis bier te komen, ook had ik een act met sigaretten die ik liet verschijnen en verdwijnen.

Toen ik een keer na een optreden op de bus stond te wachten en iedereen om mij heen zag roken besloot ik één van mijn eigen rekwisieten op te roken. Achteraf was dit één van de domste dingen die ik heb gedaan door het goochelen, sinds 2019 ben ik gelukkig gestopt met roken.

 

De hoogte- en dieptepunten van een goochelaar

Maar zoals er dieptepunten zijn zijn er ook hoogtepunten. Een van mijn hoogtepunten was om twee seizoenen op te treden voor de Efteling. De optredens waren leuk maar het echte hoogtepunt was dat ik hier mijn vrouw heb leren kennen. Ook optreden in Dubai en op live TV waren superspannend maar wel echt heel erg leuk.

Het absolute dieptepunt moeten wel de lockdowns zijn geweest. Zowel financieel als mentaal. Dit laatste omdat ik er achter kwam hoeveel het menselijk aspect van het werk voor mij betekend. Ik heb wel wat online gegoocheld maar na afloop heb ik mij hier achteraf altijd naar over gevoeld. Ik houd echt van het live aspect van het werk.

 

Afwisselend werk en interactie met mensen

Het leukste is de afwisseling. Ik kom op de meest bijzondere locaties zoals een pretpark, een mergelgrot in Zuid-Limburg, een TBS-instelling, scholen, studentenhuizen, enz, enz. Ook ontmoet ik een hoop bijzondere mensen. Alleen al in het restaurant waar ik regelmatig werk (Het Zalmhuis) kom op één dag al de meest bijzondere mensen tegen. Ook is het werk altijd anders.

De ene dag geef je een workshop voor vier zakenmensen, de andere dag sta je voor 1400 studenten vuur te spuwen in een park in Nijmegen. Dan speel je een kindershow in een klein theater en een dag later goochel je in een restaurant voor dinerende gasten. Bedenk je illusies voor een dierentuin of werk je mee aan een brainstorm voor een televisieprogramma. Eigenlijk zijn geen twee dagen hetzelfde.

 

Een goede timing maakt of breekt je act

Wat ik vooral leuk vind is om de kleinere acts die ik als tafelgoochelaar vertoon te perfectioneren. Doordat ik zo veel optreed kan ik elk woordje, elk grapje en elke geheime handeling perfectioneren. Hier komt ook timing om de hoek kijken. Timing kan een slechte grap in een dijenkletser veranderen of een “aha moment” veranderen in een “huh moment”.

Eigenlijk maak je kleine stukjes theater voor de toeschouwer, je neemt ze van A tot Z mee in een verhaal of je laat ze zelf de gaten opvullen met hun eigen fantasie. Een van de dingen die ik zelf het leukst vind is om in een act van 3 a 4 minuten in de eerste minuut al klaar te zijn met mijn voorbereiding en mij volledig te focussen op de presentatie. Het liefst met een stukje “cardistry” (op hele spectaculaire wijze kaarten schudden), vuur en rook. Iets kan simpelweg verdwijnen maar het is het mooist als het ook daadwerkelijk in rook opgaat.

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelMoederdagscadeaus die je moeder zou waarderen
Volgend artikelWar Pony + winactie
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in