boek je vakantie bij de ANWB

De zomer nadert zijn einde en ook de natuur begint zich voor te bereiden op een aantal maanden rust. Alhoewel je er nu niet nog niet aan moet denken, maar als het straks winter is kijken we met z’n allen reikhalzend uit naar de lente met de ontluikende natuur. Wil jij straks genieten van mooie bloemen in je tuin? Deze bloemen moet je nu al planten voor bloemenpracht in het voorjaar.

 

Inhoud

Herfst in de tuin

Voor veel mensen betekent de herfst rust in de tuin. De tuin wordt opgeruimd, eenjarige planten zijn aan het einde van hun levensfase en vinden de weg naar de GFK bak en de afgevallen bladeren van bomen worden geharkt. Sommige planten mogen in de herfst gesnoeid worden, zodat ze volgend jaar opnieuw uit kunnen lopen en nog mooier bloeien. Aan het einde van de herfst moet je nog een laatste keer het gazon maaien (niet te kort!) en dan is het echt even gedaan met de tuinwerkzaamheden.

 

Daarom moet je bloembollen in de herfst planten

Maar voor je echt rust kunt nemen moet er nog wel het één en ander gebeuren aan het begin van de herfst. Vooral de maanden september en oktober kunnen nog behoorlijk druk zijn in de tuin. Dit zijn namelijk juist de maanden dat je de tuin voor moet bereiden op het voorjaar. Het najaar is namelijk de periode bij uitstek om bloembollen te planten, zoals bijvoorbeeld blauwe druifjes.

Bloembollen moeten aan het begin van de herfst geplant worden, omdat de bollen een koude prikkel nodig hebben om tot bloei te komen. Deze periode mag niet te kort, maar ook zeker niet te lang zijn. Daarom plant je bloembollen in september/oktober, wanneer het nog niet te koud is. Op die manier acclimatiseren de bloembollen het beste en ben je verzekerd van mooie bloei in de lente. Bovendien krijgen de bloembollen dan voldoende tijd om sterke wortels te ontwikkelen die nodig zijn voor een goede groei.

De periode van september tot begin december staat ook wel bekend als de bloembollentijd. Overigens is het beter om zo vroeg mogelijk te planten, want met het Nederlandse weer weet je maar nooit wat er gebeurd. Bovendien geldt: hoe eerder je plant, hoe groter de kans dat de bol ook echt aanslaat.

 

Op welke plek kun je het beste bloembollen planten?

Bloembollen hebben zoals gezegd een koude prikkel nodig. Tegelijkertijd zijn bloembollen heel gevoelig voor vocht. Dat wil zeggen dat je je niet zo druk hoeft te maken als er een strenge winter is. Wel moet je erop letten dat de gekozen plek niet te nat wordt. Een natte grond zorgt namelijk voor rotting van de bloembollen.

Waar je de bloembollen het beste kunt planten? Heel veel bloembollen doen het goed tussen de wortels van bomen, vaste planten en heesters! Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat de bollen niet opkomen vanwege een gebrek aan licht. De meeste planten hebben vroeg in het voorjaar nog geen bladeren, waardoor de bloembollen voldoende licht krijgen om te groeien en bloeien.

Wil je de bloembollen niet in de volle grond planten? Zet ze dan in bloempotten. Zorg er wel voor dat je bloempot groot en diep genoeg is voor de bloembollen. In een pot mogen de bollen iets dichter op elkaar geplant worden. Leg voor een goede waterafvoer wat gebroken potscherven of grind onderin de pot, voordat je deze vult met aarde.

Mocht het echt heel hard vriezen? Dan is het raadzaam om de bloempot in de schuur te zetten of even te bedekken met wat stro of noppenfolie, zeker als het geregend heeft en dan gaat vriezen.

 

Deze bloemen moet je nu al planten voor bloemenpracht in het voorjaar

Ben je benieuwd welke bloembollen je nu alvast moet planten om straks in het voorjaar te kunnen genieten van een ware bloemenpracht? Hieronder vind je de meest voorkomende soorten die je in september en oktober kunt planten:

  • Tulpen
  • Narcissen
  • Hyacint
  • Krokus
  • Blauwe druifjes
  • Sneeuwklokjes
  • Irissen

Van bovenstaande bloemen heb je talloze varianten, die vaak weinig afwijken wat betreft het planten en de verdere verzorging. Voor welke kleur of variant je kiest hangt af van je eigen wensen en eisen.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in