Het leven wordt dagelijks duurder, de energieprijzen rijzen de pan uit. Tijd om (nog meer) te besparen! Met deze tip kun je geld besparen tijdens het douchen, zonder af te moeten zien van je dagelijkse douche.
Inhoud
Besparen op energie
Dagelijks worden we geconfronteerd met stijgende prijzen: van duurder wordende boodschappen tot gasprijzen die mensen nu al schrik aanjagen voor de komende winter. Gelukkig zijn er ook voldoende manieren om te besparen. Zo kun je besparen op je gas besparen, besparen op het wassen van kleding en besparen op koken, waar je immers ook best wat gas gebruikt. Mochten deze tips nog niet genoeg zijn: kijk dan eens naar deze 25 tips om op energie te besparen.
Geld besparen tijdens het douchen
Niet alleen in de keuken heb je energie nodig, dat geldt ook zeker voor de badkamer. Een bad nemen of uitgebreid douchen zit er voor veel mensen niet meer in met de gestegen gasprijzen. Toch hoef je niet af te zien van een dagelijkse douche. Als je maar slim omgaat met water en gas dat nodig is om je water te verwarmen. Hieronder vind je een aantal tips om te besparen op douchen:
1. Water opvangen
Als je de kraan opendraait duurt het meestal even voordat het water op temperatuur is. Zonde als je dat water gewoon door het putje laat lopen. Haal een goedkope emmer bij de Action en vul deze met het water dat je anders weg zou laten lopen. Dit water kun je onder andere gebruiken voor je planten, doorspoelen wc, drinken voor je honden of kat en nog veel meer. Op die manier spaar je al een beetje geld.
2. Minder heet douchen
Vooral in de winter heb je waarschijnlijk de neiging om de temperatuur flink op te draaien. Toch kan het heel wat schelen als je de temperatuur niet zo hoog zet. Het is een kwestie van wennen, maar niet alleen je portemonnee wordt hier blij van. Ook voor je huid is het beter om de watertemperatuur op maximaal 38 graden te zetten. Het zou nog beter zijn als je je aanwent om de temperatuur op 31°C te zetten.
3. Gebruik een kookwekker
Vooral tieners hebben er een hand naar om lekker lang onder de douche te staan. Voorkom dit door voor ieder gezinslid een kookwekker te zetten. Een douchebeurt van 5 minuten is meer dan genoeg om schoon en fris onder de douche vandaan te komen.
4. Multitasken onder de douche
Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar is minder erg dan je denkt. Ga onder de douche direct je haar wassen en jezelf scheren. Hierdoor verbruik je veel minder water dan dat je alles los van elkaar doet. Vooral als je langer haar hebt is dit ideaal. Terwijl je een masker in je haar laat trekken, kun je je scheren. Scheelt niet alleen energie, maar ook tijd.
5. Zet de douche uit
Veel mensen laten de kraan open terwijl ze zich inzepen. Hiermee verspil je echter een hoop extra water. Meer water betekend meer verbruik van gas en dat vertaalt zich door naar meer kosten. Dus: maak je nat, zet de kraan uit, sop je in, kraan weer aan en spoel je af.
6. Waterbesparende douchekop
Geloof het of niet, maar zelfs de keuze voor een bepaalde douchekop kan van invloed zijn op je energierekening. Wil je minder water gebruiken en tegelijkertijd toch genieten van je douche? Vervang dan je gewone douchekop voor een waterbesparend model. Op een gewoon model scheelt het je 20% en als je de regendouche vervangt door een waterbesparende kop dan scheelt dat maar liefst 60% water.
7. Zet de CV ketel op 60
Standaard staat een CV ketel ingesteld op 80°C. Dat betekent dat er tijdens het verwarmen veel meer energie verloren gaat. Dit terwijl je de CV ketel ook prima op 60°C kan zetten. Veel mensen zijn bang voor salmonella als deze te laag staat. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn. Zestig graden is voldoende om de bacterie onschadelijk te maken. Gebruik je de kraan langere tijd niet in verband met vakantie? Dan is het raadzaam om de kraan eerst even 1 minuut door te laten lopen om salmonella geen kans te geven.
8. Kies voor een doorstroombegrenzer
Klinkt heel fancy, maar is dat absoluut niet. Het gaat hier om een kleine kunststof ring die je tussen de kraan en de doucheslang zet. Deze ring beperkt de invoer van water, zonder invloed te hebben op de kracht van de straal. Je merkt er dus zelfs niets van als je doucht, maar je bespaart wel degelijk heel wat water en daarmee ook energie (gas). Je kunt een doorstroombegrenzer voor een paar euro kopen bij o.a. Hornbach.
9. Thermostaatkraan
Een kraan die je slechts met één hand kunt bedienen is goedkoper dan een mengkraan van koud en water. Met een thermostaatkraan is het water sneller op temperatuur en blijft het water ook op temperatuur. Met een gewone kraan duurt dit veel langer.
10. Eco stand op CV ketel
Heb je een nieuwe CV ketel in huis? Dan is de kans groot dat deze over een zogenaamde eco stand beschikt. Maak gebruik van deze optie, want daarmee bespaar je eveneens op energie. Door de ecostand te gebruiken wordt het water niet onnodig op temperatuur gehouden, waardoor waardevolle (en dure) energie verloren gaat.