boek je vakantie bij de ANWB

Paddenstoelen worden al decennia gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Inmiddels zijn medicinale paddenstoelen een steeds grotere trend aan het worden wereldwijd. Ontdek alles over Cordyceps paddenstoelen en de gezondheidsvoordelen.

 

Inhoud

De nieuwste gezondheidstrend: medicinale paddenstoelen

Alhoewel de Chinezen paddenstoelen al duizenden jaren gebruiken vanwege de medicinale en nutritionele eigenschappen, zijn paddenstoelen nog niet zo lang geleden ontdekt in de Westerse wereld. Inmiddels is het echter een ware trend: medicinale paddenstoelen inzetten als ondersteuning voor de eigen gezondheid. Ook sporters maken gebruik van paddenstoelen supplementen om prestaties op een natuurlijke manier te bevorderen.

Er bestaan ruim 8.000 soorten medicinale paddenstoelen, waarvan de soort Cordyceps tot absolute de top behoort. Dat is niet zo gek, want de Cordyceps paddenstoel bevat onder andere polysachcariden (beta-glucanen), cordycepine, lipiden, sterolen en adenosine. Allemaal stoffen die het lichaam een energieboost geven, het uithoudingsvermogen versterken en tegelijkertijd een gunstig effect hebben op het immuunsysteem.

 

‘Wetenschappers hebben pas onlangs bevestigd wat oude culturen al sinds eeuwen weten; paddenstoelen bevatten enkele van de krachtigste medicinale stoffen die in de natuur worden aangetroffen ‘ PAUL STAMETS – MYCOLOOG

 

Wat is de Cordyceps paddenstoel?

Het geslacht Cordyceps bestaat uit meer dan 700 soorten, waarvan een groot deel parasiterend is. Dat betekent dat de paddenstoel een insect als gastheer gebruikt. Sommige soorten leven niet van een insect, maar hebben een symbiotische relatie met een insect. Overigens hoef je niet bang te zijn als je kiest voor een supplement: tegenwoordig wordt de paddenstoel op substraten gekweekt, waardoor deze ook geschikt is voor vegetariëers en veganisten.

 

De nieuwste gezondheidstip Cordyceps paddenstoelen close up

Unieke eigenschappen van de Cordyceps paddenstoel

  • Werkt tegen vermoeidheid
  • Verbetert de zuurstofopname (betere sportprestaties) en longfunctie
  • Goed voor de vruchtbaarheid (man en vrouw) en libido
  • Biedt ondersteuning aan de nieren

Zoals je ziet kan de coryceps paddenstoel breed ingezet worden. Zowel als ondersteuning voor de algehele gezondheid,  alsook als alternatieve behandeling voor uiteenlopende klachten en aandoeningen. Denk daarbij aan het verlagen van cholesterol, regulering van het vetprofiel, ondersteuning bij aandoening aan de nieren en algemene ondersteuning van hart en bloedvaten.

Diverse onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat de werkzame stoffen in de Cordyceps paddenstoel een positieve invloed hebben op de glucosestofwisseling (diabetes), de lever beschermen en ontstekingsremmend werken.

 

Cordyceps supplementen

Alhoewel de paddenstoel in het wild parasiteert op insecten wordt voor de productie van supllementen in de meeste gevallen gebruik gemaakt van substraatkweek. Hierdoor wordt vervuiling met bacteriën, schimmels en metalen voorkomen. Bij voorkeur wordt gekozen voor een biologisch supplement. De cordyceps paddenstoel is zowel in poedervorm als in capsules verkrijgbaar.

 

Bijwerkingen en nadelen

De paddenstoel heeft geen nadelige bijwerkingen en je gaat er ook niet van hallucineren. Wel kan in uitzonderlijke gevallen een hoge dosering zorgen voor buikklachten wat zich uit in diaree. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven kunnen deze supplementen beter niet gebruiken, aangezien er nog te weinig bekend is over de werking onder deze groepen.

 

Let op: gebruik je medicatie voor je bloeddruk of immunosuppressieve medicijnen? Of medicijnen voor astma? Het gebruik van cordyceps paddenstoelen kan de werking van deze medicatie versterken!

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in