boek je vakantie bij de ANWB

Sinds vorig jaar ben ik bezig met de Curly Girl methode, afgekort de CG methode. Hiervoor maak ik gebruik van biologische producten die goed zijn voor mijn haar. Benieuwd wat het is en of het ook iets voor jou is? Ontdek alles over de Curly Girl methode met natuurlijke producten.

 

Inhoud

Wat is de Curly Girl methode?

Curly Girl wordt vaak afgekort met CG methode. Veel mensen denken vanwege het woord curly dat het alleen voor mensen met krullen is, maar niets is minder waar. Eigenlijk is het een methode waarbij je je haar verzorgd met producten die vrij zijn van alcohol, siliconen, sulfaten en minderale oliën. Dit zijn slechte ingrediënten die je haar uitdrogen in plaats van verzorgen en daardoor geschikt voor mensen met en zonder krullen.

 

Ontdek alles over de Curly Girl methode

Nu denk je misschien bij het lezen van bovenstaande dat het dan sowieso om natuurlijke producten moet gaan, aangezien er zoveel ingrediënten geschrapt zijn. Helaas is niets minder waar. De Curly Girl methode is zo in populariteit gegroeid dat fabrikanten er met z’n allen bovenop gesprongen zijn. Ineens hebben alle merken CG producten in het assortiment. Daar gaat het vaak nog mis, want bij nadere inspectie blijken de producten of wel niet natuurlijk of toch niet zo CG proof als men doet overkomen.

Voor mezelf heb ik vanaf het begin besloten om alleen natuurlijke producten te gebruiken. Dat doe ik in principe over de hele linie. Ik maak gebruik van natuurlijke douchegel en badschuim, gebruik natuurlijke tandpasta en verzorgingsproducten. Dus deze lijn wilde ik sowieso voor mezelf voortzetten. Inmiddels heb ik al wat producten versleten en getest. De laatste producten komen bij CG producten vandaan. Zij hebben een groot assortiment met heerlijke natuurlijke CG producten.

 

Deze producten zijn onmisbaar voor Curly Girls

Als je echt voor de CG methode wilt gaan om je krullen tot ware blikvangers te maken (of om je haar op gezonde wijze te verzorgen), dan zul je de volgende producten aan moeten schaffen:

 • Microvezel handdoek (of een katoenen T-shirt)
 • Satijnen hoofdkussen (optioneel, voorkomt wel pluisvorming)
 • Scrunchie (om met je haar in een pineapple te slapen) ook te vervangen door een satijnen slaapmutsje
 • Denman brush (er zijn verschillende uitvoeringen, daarvoor is het belangrijk om je krultype te kennen!)
 • Diffuser (optioneel, ik heb een goedkope bij de Action gekocht, die volstaat prima)
 • Mist verstuiver (plantenspuit)

 

Hoe begin je met de CG methode?

Heb je krullen of een slag in je haar? Of wil je gewoon overstappen op een gezonde routine voor je haar? Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om met de CG methode te beginnen. Nog een kleine opmerking: sommige mensen denken dat ze steil haar hebben, beginnen aan de Curly Girl methode en komen er opeens achter dat ze een slag in het haar hebben of zelfs krullen.

 1. Begin met de final wash: hiervoor moet je je haar wassen met een shampoo dat wel sulfaten bevat, maar geen siliconen. Dit is bedoelt om je haar te strippen van alles restanten siliconen
 2. Daarna gebruik je een deep conditioner (masker) voor je haar
 3. Was je haar met lauw tot koud water, omdat hiermee de schubben van je haar gesloten worden. Dit is sowieso beter voor je haar, ongeacht of je nu krullen hebt of niet
 4. Doe de test om je haareigenschappen te bepalen voor de juiste producten
 5. Schaf een microvezel handdoek aan om je haren te drogen

 

Bepalen van je haareigenschappen voor de juiste producten

 • Voordat je allerlei producten in het wilde weg gaat bestellen moet je de eigenschappen van je haar bepalen. Je begint met het bepalen van je krultype
 • Weet je je krultype dan kun je verder gaan met het bepalen van de haareigenschappen (haartype, porositeit, elasticiteit, densiteit en dikte/structuur)
 • Heb je alles uitgezocht, dan moet je als laatste kijken naar je haar zelf: heb je gekleurd haar? Dan moet je bijvoorbeeld producten met proteïne toevoegen ook als te test dit niet eerder aan heeft gegeven
 • Aan de hand van de resultaten kun je producten uitzoeken

Ontdek alles over de Curly Girl methode krultype

Zo gebruik je CG producten

Er zijn verschillende manieren om de producten te gebruiken. Sommige mensen gebruiken nooit meer een shampoo als ze eenmaal overgestapt zijn, anderen gebruiken af en toe een (final wash) shampoo om alle build up in het haar te verwijderen. Er zijn ook genoeg vrouwen die zweren bij het gebruik van alleen conditioner (dat noem je co-washing). Belangrijk is om je haar niet elke dag te wassen, maar bij voorkeur 1x per week.

Na het wassen kam je het haar met een speciale borstel of kam (ik kan de Denman brush aanraden!). Daarna wordt je haar niet meer gekamd en zeker niet als je haar droog is. Door je haar te drogen haal je niet alleen de krullen eruit, maar zorg je ook nog eens voor pluizend haar.

Vanaf dit punt zijn er verschillende mogelijkheden. Veel vrouwen gaan hun haar ploppen en na een half uurtje beginnen met de routine. Voor de routine is het belangrijk om te kijken welke producten bij je passen. Dat kan in het begin een grote zoektocht zijn, want wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet te werken.

Zelf doe ik het volgende:

 • Ploppen (ongeveer 15 – 30 minuten)
 • Aanbrengen van leave in conditioner
 • Aanbrengen van gel
 • Ploppen (of difussen)
 • Scrunchen (je krullen uitknijpen, zodat ze zacht worden en niet meer stijf staan van de gel)

Het is belangrijk  om je haren niet al te veel aan te raken, want daardoor creëer je pluis en dat wil je juist voorkomen. De stylingproducten kneed je in je haar (van onderen naar boven) of je brengt deze aan met de zogenaamde praying hands, waarbij je over je haar strijkt).

Ontdek alles over de Curly Girl methode krullen
Foto van een tijdje geleden op een goede dag 😉

Slapen met krullend haar

Het slapen met krullend haar is een ervaring op zichzelf. Je hebt namelijk in de nacht geen invloed op je haar en voor je het weet heb je pluizend haar of zijn je krullen verdwenen en daarvoor in de plaats heb je een hoofd vol klitten. Ook hier is het belangrijk om te kijken wat het prettigst voor jou werkt. Zelf gebruik ik een satijnen kussensloop en gooi ik mijn haar in een pineapple bun. Soms maak ik gebruik van een microvezel tulband van de Action.

 

Refresh van je krullen

Helaas blijven ondanks alle voorzorgsmaatregelen je krullen na een nachtje slapen vaak niet mooi in vorm. Het kan helpen om je haar dan opnieuw nat te maken met behulp van een mist verstuiver. Hiermee maak je je haar licht vochtig, waarna je je krullen (ondersteboven hangend) er weer in kunt kneden. Eventueel kun je na een dag of twee je haar helemaal nat maken (niet wassen!) en opnieuw stylingproducten in het haar aanbrengen.

 

Test af en toe je haareigenschappen opnieuw

Heb je eenmaal een fijne routine met passende producten gevonden, dan kan het helaas gebeuren dat je haar ineens veel minder krullend is. Dat kan het geval zijn als je haareigenschappen verandert zijn. Je hebt bijvoorbeeld net je haar geverfd (dan heeft je haar veel proteïne nodig) of het is winter (of zomer). Ook hormonen, je omgeving en zelfs de temperatuur kan invloed hebben op je krullen. Test daarom af en toe je haareigenschappen en kijk of er iets verandert is. Is dat geval dan zul je je producten en routine aan moeten passen.

 

Ontdek alles over de Curly Girl methode

Kort samengevat komt de CG methode hierop neer:

 • Gezonde producten en routinge voor je haar (of je nu krullen hebt of niet)
 • Begin met een final wash
 • Was je haren met koud water
 • Kijk welke producten voor jouw haar geschikt zijn
 • Bepaal een routine waar jij je prettig bij voelt
 • Test zo nu en dan je haareigenschappen opnieuw
 • Een bad hairday hoort er helaas gewoon bij en daar is weinig aan te doen

Ben jij al bekend met de CG methode? 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in