boek je vakantie bij de ANWB

Ga je voor het eerst naar New York dan zal je echt ogen en oren te kort gaan komen. Alle cliques zijn waar, zodra je voet op New Yorkse bodem zet is het alsof je in een film beland bent.

 

Inhoud

Gastblog van Marjolijn

Hoi, mijn naam is Marjolijn. Ik ben food- en travelblogger en je vindt mijn website op www.puur-koken.nl. Naast food en travel schrijf ik ook graag over onze huisdieren en over onze verhuizing naar Duitsland en ons nieuwe huis. Kom gerust eens een kijkje nemen. Je kan mij ook volgens op Instagram, je vindt me onder @puurkoken.

Vakantie naar New York

Afgelopen december zijn mijn man en ik voor het eerst naar New York geweest. Vooraf hadden we al heel veel boekjes over New York gelezen en hadden we internet afgespeurd naar plekjes die we echt moesten zien. Wij zijn op veel van die plekken geweest en het is natuurlijk maar net wat je zoekt, maar op veel plekken dachten wij been there, done that, niet echt spectaculair dus.

Wij zijn van plan om eind dit jaar weer naar New York te gaan, want we hebben echt nog zoveel niet gezien. Zo wilde ik heel graag naar het Grand Central, maar omdat wij 3 uur in de rij hadden gestaan om een Covid-19 test te doen, hadden we daar helemaal geen tijd meer voor, we wilde ook nog andere dingen heel graag zien.

Leestip: Dit moet je regelen voor een trip naar de VS

 

De leukste toeristische plekjes in New York

Ga je voor het eerst naar New York dan hoop ik dat je aan deze top 10 van toeristische plekjes iets hebt. Ga je Googlen dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Maar nogmaals dit vonden wij leuke plekjes, het kan zijn dat jij totaal iets anders zoekt in New York.

Tip: Schaf een New York Sight seeing pass aan, dit kost flink wat maar zal je aan het einde van de vakantie juist geld besparen. Met deze pas hoef je nergens meer te betalen en kan je door je pas te laten scannen elk museum in, kan je de hop on- hop off bus gebruiken enz. Wij hebben absoluut geen spijt dat wij deze pas van te voren hebben aangeschaft.

 

Top 10 leukste bezienswaardigheden New York

 

Nummer 1 9/11 Museum en 9/11 Memorial

Op nummer 1 staat voor ons het 9/11 Museum en het 9/11 Memorial. Van te voren had ik wel bedacht dat dit heftig zou gaan worden, maar dat het zo heftig zou zijn had ik niet verwacht.

Terwijl wij langs het monument liepen en wij al die namen zagen en hier een daar een witte roos (deze worden ieder jaar bij de naam gestoken die op die dag jarig is) kreeg ik een dikke brok in mijn keel en liepen binnen de kortste keren de tranen over mijn wangen. Het was zo bizar om op de plek te staan waar het op 11 september 2001 zo verschrikkelijk mis ging, zo bizar om te bedenken dat je loopt op een plek waar al die doden mensen lagen, waar mensen uit pure wanhoop van de 100e verdieping naar beneden sprongen, waar zoveel verdriet was. Maar dat dit nog niks was vergeleken met het 9/11 museum.

We hebben bijna anderhalf uur in de rij gestaan voor we naar binnen konden, omdat wij een sight seeing pass hadden konden we geen tijdslot reserveren (dat is dan wel weer een nadeel van de pas) en dus moesten wij rustig op onze beurt wachten tot we naar binnen konden. Eenmaal binnen moesten we eerst door de security heen (dit is bij heel veel musea in New York dus schrik hier niet van), dit is eigenlijk hetzelfde principe als op Schiphol, je doet je schoenen uit, je riem af en haalt alles uit je broekzak, je legt je jas, tas en je overige spullen in een bak die gaat door de scanner en jij zelf loopt ook door een scanner heen.

Eenmaal in het museum kan je niks anders dan stil worden, zelfs de kleinste kinderen zijn stil alsof het zo is afgesproken. Waar ik op dit moment nog steeds kippenvel van krijg is dat je door het hele museum de namen van de overledenen hoort, deze worden opgelezen door de nabestaande. Door het museum heen zie je alles wat met 9/11 te maken heeft, stukken staal van het oude WTC, de brandweerauto waarvan elk bemanningslid is omgekomen omdat zij als eerste aanwezig waren en dus in de torens waren toen deze instortte.

De leukste toeristische plekjes in New York 9 11 memorial en museum

De leukste toeristische plekjes in New York 9 11 ladder 3

Wat mij ook echt naar de keel greep waren alle papiertjes waarop een foto stond en daarbij vermist, werkzaam op de 95e verdieping van de Noord toren. Of wij missen je papa waar ben je toch? Hoe verder we het museum in liepen hoe stiller we werden en vielen er regelmatig wat traantjes. Op sommige plekken in het museum dachten wij nog een brandlucht te ruiken, dit zal ongetwijfeld tussen de oren gezeten hebben, maar op sommige plekken roken mijn man en ik allebei nog een brandlucht.

Als laatste zijn wij naar een ruimte gegaan waar alle foto’s van de overledenen hangen en waarbij ook de namen worden voorgelezen. Hier kon je mij echt opvegen, ik heb daar echt zo hard gehuild dat een medewerker mij meenam en mij een glas water aanbood, echt super lief.  Mijn man, type koele kikker, had ook de tranen in zijn ogen staan, we zijn hierna nog naar de shop gelopen, we hadden zoveel behoefte om flink geld te spenderen aan het 9/11 Memorial dat we flink hebben ingeslagen en nog een extra gift overmaakte. Dit geld gaan voor een klein gedeelte naar het museum, het grootste gedeelte wordt gestort in een fonds voor de nabestaande van de overledenen.

Het was echt een hele heftige ervaring, maar wij hebben absoluut geen spijt dat we hier naar toe zijn gegaan.

De leukste toeristische plekjes in New York 9 11 memorial

Nummer 2 Central Park

Central Park. Heb je even zin om te ontsnappen aan alle drukte dan is Central Park een goed idee om naar toe te gaan.

Het park ligt middenin Manhattan maar zodra je het park inloopt merk je hier helemaal niks meer van, ik zou niet zeggen dat het een oase van rust is maar je wordt er wel heel rustig.

De leukste toeristische plekjes in New York Central park

Je kan er heerlijk wandelen, kijken naar de vele eekhoorntjes, sporten, kijken naar de artiesten en muzikanten die daar hun kunstje vertonen enz.
Wij zijn hier op onze laatste volle dag naar toe geweest, de dag waarin we eigenlijk nog zoveel mee hadden willen doen.

We hebben hier heerlijk een paar uur gewandeld, een broodje gegeten (super duur), gezeten en genoten. De schaatsbaan was er en dus hebben wij nog even met het idee gespeeld om schaatsen te huren en ook te gaan schaatsen. Maar aangezien het super druk was en ik niet zo’n briljante schaatser ben hebben we dat toch maar niet gedaan. Ik had geen zin in een terugvlucht met een arm of been in het gips. Na wat uurtjes doorgebracht te hebben in het park zijn wij doorgelopen naar de nummer 3 van deze lijst.

De leukste toeristische plekjes in New York central park schaatsen

Nummer 3 Fifth Avenue

Fifth Avenue. Hou je van shoppen, dan is Fifth Avenue the place to be. Neem wel een dikke portemonnee of dikke creditcard want de winkels hier zijn niet zomaar winkels. Merken als Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Tiffany’s enz spatten hier van de muren. Maar window shoppen is hier zeker de moeite waard, vooral rond kerst dan zijn alle etalages prachtig versierd, de ene winkel is nog mooier dan de andere winkel.

Hoe meer je 5th Avenue afloopt hoe gewoner de winkels gaan worden en zo kom je ook inees de H&M en de Zara tegen, dat is toch beduidend leuker voor je portemonnee en je kan nog steeds zeggen als mensen vragen waar je die leuke trui hebt gekocht: deze trui? Oh die kocht in op 5th Avenue in New York. J

Ik ben zelf gek op Michael Kors en ook die winkel ontbrak niet op 5the Avenue, dus mocht ik van mezelf naar binnengaan en een kleinigheidje kopen, maar ja wat is een kleinigheidje? Tassen had ik al genoeg en ook de geurtjes van Michael Kors heb ik al. Reisartikelen die had ik nog niet. Uiteindelijk liet ik dat kleinigheidje maar zitten want ik stond met een super mooie weekendtas in mijn handen en een trolley. Uiteindelijk heeft de trolley gewonnen en ging deze met mij mee naar huis.

De leukste toeristische plekjes in New York fifth avenue

 

Nummer 4: One world trade center

Op de plek tegenover de plek waar ooit de WTC toren stonden is nu 1 nieuw WTC gebouwd, het One world trade center. Het leuke is dat je hier ook naar boven kan om te genieten van het prachtige uitzicht van New York.

Omdat wij geen tijdslot hadden moesten we 20 minuutjes wachten voor we naar boven konden, maar er is rondom het nieuwe WTC zoveel te zien dat deze tijd voorbij was voor wij er erg in hadden.

De leukste toeristische plekjes in New York one world trade center

We hadden toch wel een beetje kriebels in onze buik want we gingen 108 verdiepingen omhoog in 45 seconden, dus moest die lift wel heel erg snel gaan. Zouden we dit voelen in onze maag? Eerst weer door de security en dan op naar de liften. Terwijl de lift omhoog schoot (hier merk je dus niks van) werd er een film getoond van de bouw van het nieuwe WTC en voor je het weet ben je 108 verdiepingen hoger.

De liftdeuren gaan open en dan loop je tegen een zwart doek aan, huh dachten wij? Maar als iedereen uit de lift is wordt het doek weggetrokken en krijg je voor het eerst New York vanaf 108 verdiepingen hoog te zien….WAUW! Het doek sluit zich weer en wij dachten echt was dit het al? Maar gelukkig niet, de WTC juf nam ons mee en toen kwamen we op de plek waar je rond kan lopen op 108 verdiepingen hoog en waar je New York vanaf alle kanten kunt bekijken, echt waanzinnig.

De leukste toeristische plekjes in New York uitzicht

 

Voor het maken van foto’s was het wel lastig, want je loopt continue achter dik glas en krijgt dus ook telkens een reflectie in je foto’s, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Ben je snel zeeziek (net als ik) neem dan van te voren een reistabletje in. Doordat de torens zo hoog zijn bewegen deze op de wind en dat voel je terwijl je binnenloopt, je krijgt echt het gevoel alsof je op zee bent. Omdat dit uitstapje voor ons onverwachts kwam had ik geen tabletje ingenomen en dus zag ik binnen de kortste keren groen van misselijkheid. Gelukkig was er een lieve mevrouw die reistabletjes in haar tas had en nadat ik deze had ingenomen ging het een half uur later al een stuk beter.

 

Nummer 5 Empire State Building

Empire State Building. Voor het Empire State Building hadden wij thuis al een tijdslot gereserveerd. We wilde hier graag met zonsondergang naar toe en deze plekken waren het snelst vergeven, dus voor we voor teleurstellingen kwamen te staan hebben we al een maand van te voren een plekje gereserveerd.

Het Empire State Building is eigenlijk gewoon een kantorencomplex, maar je kan met de lift naar de 86e verdieping en dan kan je om het Empire State Building heen lopen om zo het prachtige New York te zien.
Uiteraard eerst weer door de security en dan met de lift 86 verdiepingen omhoog. Ook hier merk je niks van en binnen 30 seconden sta je helemaal boven. Dit keer was ik wel zo slim geweest om een reistabletje in te nemen en daardoor had ik veel minder last van het bewegen de toren.

 

Eenmaal boven wacht je een waar schouwspel vooral wanneer je rond zonsondergang gaat. Beneden zie je een mierenhoop aan auto’s, fietsers en wandelaars en voor je strekt New York zich uit waar langzaam alle lampjes in de stad aan gaan, prachtig.
Wij zijn zeker 2 uur op de toren geweest, we konden er echt geen genoeg van krijgen.

Ben je moe, koud en verkleumd (al hangen er overal heaters en is het helemaal niet zo koud) dan kan je ook nog binnen rondlopen en achter de ramen kijken naar al het moois.

De leukste toeristische plekjes in New York empire state building

Dit was deel 1. Morgen verschijnt deel 2 met de rest van de top 10 leukste bezienswaardigheden in New York.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in